Wat Is Een Gezonde Snack Na Het Sporten?

 Een uur sporten per dag hoort bij het normale bewegingspatroon van kinderen. Heeft je kind na het sporten trek? Geef hem of haar dan een volkorenboterham of een stuk fruit en een beker water.

Extra’s die je vaak in de sportkantine vindt zoals een sportdrankje, koek, chips of een patatje bevatten heel veel calorieën, vaak zelfs meer dan je kind tijdens het sporten verbrand heeft. Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Laat je kind bewegen
De richtlijn voor kinderen is: minimaal 1 uur per dag flink inspannen door rennen, fietsen, skateboarden, dansen of sporten.

Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind? (4-13 jaar)

Geef je kind niet vaker dan 4 keer eten of drinken tussen de maaltijden door. Dat voorkomt tandbederf en helpt om op het juiste gewicht te blijven. Groente en fruit zijn altijd goede keuzes, maar iets kleins te snoepen kan af en toe ook.
Wanneer je op vaste momenten wat tussendoor geeft leert je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken. Geef bijvoorbeeld één keer iets tussen het ontbijt en de lunch uit de Schijf van Vijf (zoals groente en fruit) en één keer iets kleins te snoepen tussen de lunch en het avondmaal.

stock-photo-school-lunch-box-with-sandwich-vegetables-water-almonds-and-fruits-on-black-chalkboard-healthy-411563779

Top voor tussendoor: groente en fruit
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn worteltjes, schijfjes komkommer, reepjes paprika of snoeptomaatjes.
Een klein handje noten of pinda’s is ook geschikt voor tussendoor. Maar pas wel op met hele noten: ook oudere kinderen kunnen zich hierin verslikken.

Knijpfruit
Fruit is een gezond tussendoortje voor je kind. Maar het is beter om het fruit heel of in stukjes te geven, dan om een pakje knijpfruit of slurpfruit of ander drinkbaar fruit te geven.

Eerst het goede nieuws: in gepureerd fruit, zoals in knijp- of slurpfruit, zit vaak alleen fruit zonder toegevoegde suiker. Toch is er ook een nadeel. Van het drinken van fruit zit je minder snel vol dan wanneer je het eet. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en het snel opdrinkt. Dat kan ervoor zorgen dat je kind ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnenkrijgt, terwijl hij of zij er niet verzadigd van raakt. Daarom geldt het advies: laat je kind zijn fruit eten in plaats van drinken.

Tip: maak gezond in huis makkelijk

Zorg ervoor dat gezond eten in huis beschikbaar is en dat het makkelijk te eten is. Als je kind makkelijk toegang heeft tot gezonde producten, eet hij er ook eerder van. Zet bijvoorbeeld stukjes gesneden groente en fruit neer, die makkelijk te pakken zijn uit een bakje. Zo richt je je huis gezond in.
Snoep: houd het klein
Als je kind gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf, kan af en toe snoepen best. Het is daarbij goed als je zelf ontspannen met snoep omgaat. Roep niet voortdurend dat snoep en snacks zo slecht zijn, maar laat gewoon zien dat je er niet te vaak en niet te veel van neemt.

Kies bewust, geef iets kleins en geef je kind niet te veel in één keer. Geef bijvoorbeeld een lange vinger of een paar dropjes. Bedenk dat iets te snoepen of te drinken al snel te groot is. Zo bevat een longdrinkglas frisdrank (250 ml) al 103 calorieën (kcal) en een snoepreep al gauw 220 kcal.

Voor kinderen van 4 tot 8 jaar adviseren we op een dag een keer iets kleins te snoepen te geven en een keer een broodbelegkeuze buiten de Schijf van Vijf te geven. Is je kind 9 jaar of ouder? Dan gelden onze algemene adviezen over het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf.
Verbied niks, maar stel wel grenzen
Het verbieden van eten kan ervoor zorgen dat je kind er juist van wil eten. Maar kinderen helemaal vrij te laten kiezen wat zij willen, kan er weer voor zorgen dat ze sneller ongezonde keuzes maken.

healthy plate

Wat kun je dan wel doen? Geef snoep en frisdrank op vaste momenten en niet te veel. Geef bijvoorbeeld ’s middags één keer iets kleins te snoepen. Als je kind wat ouder is kun je ook duidelijke regels maken over wat hij zelf mag pakken aan snoep en frisdrank en hoeveel.

Afspraken maken met je kind over snoep

Als ouder maak jij de regels. En natuurlijk is jouw kind het daar niet altijd mee eens. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij zal proberen jouw regels te veranderen. Leg uit waarom jouw regels gelden zodat hij begrijpt waarom hij zich eraan moet houden. Met een ouder kind mag je ook best een beetje onderhandelen. Vraag wat hij dan een redelijke regel zou vinden en kijk of jullie gezamenlijk tot een nieuwe regel kunnen komen.
Gebruik snoep niet als troost of beloning
Leer je dat wel aan, dan zal je kind later zichzelf misschien ook troosten of belonen met snoep. En dat kan weer leiden tot overgewicht. Geef extra aandacht als troost of beloning.

Etiketten checken
Bekijk kritisch de verpakkingen in de supermarkt. Laat je niet foppen door kreten als ‘natuurlijk’, ‘zonder toegevoegd suiker’, ‘minder vet’. Dat zegt namelijk niets over de hoeveelheid calorieën in een product. Op het etiket kun je altijd per 100 gram van een product de hoeveelheid calorieën bekijken. Soms staan de hoeveelheid calorieën per portie op de verpakking. Let dan op de portiegrootte. De portie die op de verpakking staat, is namelijk niet altijd de portie die je geeft. Een portie is dan bijvoorbeeld 1 koekje, terwijl er 2 koekjes in een pakje zitten.

etiket-koek

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: