Maak Het Leven Voor Je Kind Voorspelbaar

Je kindje wil niet slapen, en hangt maar bij jouw op schoot. Je kindje heeft driftbuien en huilt en bonkt met zijn hoofdje over al tegen aan. Wat kun je, je kindje aanbieden.

Rust en regelmaat

Welke ouder kent niet de drie R’s van Rust, Regelmaat en Reinheid. Meestal als dit ter sprake komt wordt er vaak lacherig op gereageerd; ”dat was iets van vroeger”.
In de jaren veertig/vijftig waren de drie R’s de grote pijlers wat opvoeding betreft!

In de jaren zestig/zeventig schoot deze opvoedingstendens door naar de andere kant. De antiautoritaire opvoeding kwam op, ook de “laat maar gaan” methode raakte in zwang.

Nu we het nieuwe millennium zijn ingegaan, zijn de beide opvoedingsmethoden achterhaald. In de huidige tijd wordt minder vanuit traditie en meer vanuit eigen ideeën opgevoed. We zoeken onze eigen manier, willen het goed doen en vooral anders dan onze ouders. Maar de meeste ouders van nu zijn onervaren wanneer hun eerste kind zich aandient. Populaire opvoedingsbladen vinden dan ook gretig aftrek. Door de veelheid aan informatie wordt het steeds moeilijker om door de bomen het bos te zien.

In dit stukje wil ik pleiten voor een opvoeding waarin weer plaats ingeruimd wordt voor twee van de bekende drie R’s: de R van Rust en de R van Regelmaat, waarbij de ouders weer leiding nemen en geven.
De R van Reinheid, waar tegenwoordig genoeg aandacht aan wordt geschonken willen we vervangen door de R van Respect, respect voor je kind, en respect voor jezelf als opvoeder.
We voegen er nog een vierde aan toe, namelijk de R van Richting. Met richting wordt hier bedoeld: jij bent degene die richting geeft aan hoe het een en ander verloopt in plaats van dat je dit, weliswaar onopgemerkt door je kind laat bepalen.

  • De R van Rust betekent eenvoudigweg het voldoende krijgen van rust door een gezonde afwisseling van slapen en wakker zijn, maar ook door middel van een rustige, niet overprikkelende omgeving. Kortom, een wereld waarin je kind de opgedane indrukken aankan.
  • De R van Regelmaat. De voorspelbaarheid door herkenning geeft je kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen in zichzelf en zijn omgeving(de regelmaat van alle dag, het slapen, eten, waken, spelen, maar ook het naar bed-gaan ritueel, het liedje, het verhaaltje.
  • De R van Respect. Je kind als uniek wezen verdient respect (het volgen en begeleiden van je kind, rekening houdend met zijn mogelijkheden en onmogelijkheden). Respect voor jezelf is de andere kant en niet minder belangrijk. Het is ver te zoeken als je zo volledig opgaat in de opvoeding/verzorging van je kind(eren) dat je geen ruimte meer hebt voor jezelf.
  • De R van Richting. Richting geven betekent leiding nemen en grenzen stellen. Leiding nemen heeft niets te maken met macht uitoefenen of misbruik maken van je autoriteit, zoals wel gedacht wordt, maar met het nemen van verantwoordelijkheid. Jij als ouder kunt immers weten wat je kind nodig heeft. Als er onvoldoende grenzen worden gesteld, kan een kind ongemerkt de dienst gaan uitmaken en richting geven aan het gezinsleven in plaats van andersom.

Samenvattend kun je zeggen dat de toepassing van deze vier R’s het leven voor je kind voorspelbaar maakt. Jij weet waar je aan toe bent en je kind ook. Door deze voorspelbaarheid zal een kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid ervaren, die de basis vormen voor het krijgen van vertrouwen in zichzelf en de wereld.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: