Reuma En Colageenhydrolysaat

Extra collageen (= gelatine) toevoegen aan je dieet is voor sommige aandoeningen echt aan te bevelen. Zo kan extra collageen helpen bij klachten aan de gewrichten zoals artrose en artritis. Meer collageen is ook erg goed voor de darmen en kan meehelpen in de genezing van lekkende darmen. Maar ook voor de huid en haren is collageen soms een echt wondermiddel. Rimpels vervagen en haren vallen veel minder uit. Gelatine is dus echt een voedingssupplement die je gezondheid kan verbeteren.

Gelatine

In het Nederlands wordt collageen ook wel gelatine genoemd, het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Dit eiwit zorgt voor de vorming van bindweefselvezels in bijvoorbeeld de huid, kraakbeen, spieren, ligamenten en capillairen. Er zijn wel verschillende soorten gelatine, zo is er gelatine om mee te bakken om er zo bijvoorbeeld snoep en drilpudding mee te maken. Maar er is ook gelatine die niet stijf wordt en meer gebruikt wordt voor gezondheidsvoordelen. Deze gelatine kan gemakkelijk worden gebruikt in warme of koude dranken. In het paleo dieet wordt ook vaak gelatine poeder gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Aminozuren

Collageen bevat 18 aminozuren, eiwitten dus, die je lichaam goed kan benutten in de opbouw van verschillende processen.Naast negen essentiële aminozuren bevat het ook nog negen niet-essentiële aminozuren. Hieronder vallen onder andere glycine en proline. Deze twee eiwitten zitten vaak niet genoeg in het voedsel wat je iedere dag eet. Zeker mensen die geen vlees eten komen aan deze aminozuren vaak tekort.

Glycine

Glycine heeft als voordeel dat je er beter van kan slapen. Mensen die extra gelatine innemen melden dat ze er eerder door inslapen en ook gedurende de nacht minder vaak wakker worden. Glycine werkt ook als een neurotransmitter, het zorgt ervoor dat je je rustiger voelt. Dit komt omdat glycine een antagonist is van norepinephrine, een stof die juist als stresshormoon werkt. Glycine zwakt dat effect dus af. Glycine ondersteunt ook de werking van de lever en helpt dus bij de afvoer van toxische stoffen.

Proline

In gelatine zit ongeveer voor 12% proline. Proline is niet een essentieel aminozuur, maar toch is het erg belangrijk. Het speelt onder andere een rol in de wondgenezing en het helpt ter ondersteuning van het afweersysteem.

Voordelen van gelatine voor de gezondheid

Gelatine speelt een belangrijke rol voor:

  • de gewrichten
  • de darmen
  • huid en haren
  • spieropbouw
  • bloedvaten

Gewrichten

Veel mensen ervaren al heel snel een verbetering van hun gewrichtsfuncties door het gebruik van extra gelatine. Waarom dit precies is, weet men nog niet. Men vermoed dat gelatine pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. Gelatine is ook in staat de gewrichten te herstellen c.q. te verbeteren. De weefsels rond en in de gewrichten bevatten veel collageen namelijk. Maar voor verbetering van de functie van gewrichten is wel enige tijd nodig. Mensen met artrose of artritis kunnen goed gebaat zijn bij de inname van gelatine.

Darmen

Gelatine kan de vertering helpen omdat het zich bindt aan water en daardoor helpt gelatine het voedsel gemakkelijker door de darmen heen. Daarnaast kan gelatine ook helpen om de darmwand en de wand van de maag te genezen. Bijvoorbeeld mensen met een lekkende darm of maagzweer zijn gebaat bij extra gelatine. Het kan daarom ook helpen bij voedselallergieën.

Huid en haren

Voor de huid, haren en nagels kan gelatine ook veel voordeel opleveren. Zo hebben veel mensen door de gelatine minder last van haarverlies en wordt het haar gezonder. Rimpels vervagen door extra gelatine in te nemen en ook nagels worden sterker.

Spieropbouw

Omdat er in gelatine aminozuren zitten kan gelatine helpen bij de spieropbouw. Hiervoor zijn immers eiwitten, aminozuren dus, nodig.

Bloedvaten

Bloedvaten zijn opgebouwd uit onder andere collageen. Het collageen zorgt voor de elasticiteit en soepelheid.

Naast bovenstaande voordelen voor de gezondheid worden er nog meer voordelen genoemd, zoals voor mensen met diabetes, voor vermoeidheid en astma etc..

freedom 2018

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: