Hormoon Verstorende Stoffen

Reguliere cosmetica en verzorgingsproducten voor dagelijks gebruik zitten vol chemicaliën en belasten niet alleen je gezondheid maar ook het milieu, ze worden door het doucheputje weggespoeld. Gevaarlijke stoffen komen op deze manier in de voedselketen, en weer in ons eigen voedsel terug.hormoon verstorende chemicalien

(Endocrine Disrupting Chemicals of EDC’s). EDC’s zijn synthetische, lichaamsvreemde stoffen die werken als hormonen of de werking ervan juist blokkeren. Het gevolg is een verstoring van het hormonale systeem met mogelijk schadelijke effecten op zenuwstelsel en immuunsysteem.

Kinderen kunnen later vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Ook borstkanker, zaadbalkanker en bepaalde stofwisselingsziektes worden hiermee in verband gebracht.

De effecten van EDC’s zijn sterk afhankelijk van het moment van blootstelling. Met name tijdens kritieke fasen van de zwangerschap (ontwikkeling van de foetus), baby- en vroege kinderperiode en adolescentie (16-22 jaar), kunnen zelfs kleine doses van deze stoffen schadelijk zijn voor de ontwikkeling.

Gezondheidseffecten treden vaak pas later in het leven op. Bescherming tegen EDC’s in deze gevoelige fasen is dan ook erg belangrijk. In Nederland zijn er geen strenge regels die het gebruik van hormoon verstorende stoffen in producten aan banden legt. De Nederlandse overheid zegt dat we ons geen zorgen hoeven te maken, wetenschappers en toxicologen zien deze hormoon verstorende stoffen echter als de grote oorzaak van onze vele hormonale ziektes en -kankers. In Zweden, Denemarken, België en Frankrijk is een verbod op hormoon verstorende stoffen.

Er zou verband zijn tussen de vele hormoon verstorende en kankerverwekkende stoffen in de producten die wij dagelijks op ons lichaam smeren en ziekten als borstkanker en onvruchtbaarheid. Volgens onderzoeken komt de gemiddelde vrouw dagelijks in aanraken met 500 chemicaliën door alle producten die zij gebruikt! Dit heeft natuurlijk invloed op onze gezondheid.

In Denemarken worden zwangere vrouwen gewaarschuwd om producten met hormoon verstorende stoffen te vermijden. Het is wel degelijk wetenschappelijk aangetoond dat stoffen als parabenen de hormoonhuishouding kunnen verstoren, ze functioneren namelijk als een xeno-oestrogeen.

Xeno-oestrogenen, of ook wel pseudo- of nep-hormonen genoemd, zijn stoffen in het milieu, afkomstig uit de petrochemische industrie, met een sterke oestrogeenachtige werking. Ze kunnen moeilijk door onze lever worden afgebroken en bij een overmaat krijgt ons lichaam te maken met een oestrogeenoverschot. Overtollig oestrogeen stapelt zich vervolgens in vetweefsels, voortplantingsorganen, hersenen en lever op, waardoor deze hun functies niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Met alle gevolgen van dien. Veel van onze huidige hormonale klachten zijn hier het gevolg van.

De verstoring op de hormoonbalans bij zowel mannen als vrouwen is al zeer goed onderzocht.

Het geeft klachten en ziektes als:

Onvruchtbaarheid, Miskraam, overgewicht bij jonge kinderen, obesitas, borstontwikkeling op jonge leeftijd (ook bij jongens), een late puberteit, PMS (Pre Menstrueel Syndroom), overgangsklachten, endometriose (menstruatiepijn,(chronische) buikpijn, darm- en blaasproblemen, vermoeidheid, pijnlijke geslachtsgemeenschap), onvruchtbaarheid, verminderde sperma-kwaliteit, geboorteafwijkingen, vroeggeboortes maar ook een verminderde schildklierwerking, toename van het aantal diabetespatiënten, non-Hodgkin-lymfoom (een zeldzame vorm van lymfklierkanker die op alle leeftijden kan voorkomen) Het verhoogt ook het risico op hormonale kankers, maar dat wordt nog volop onderzocht. Ook is de kans op leverproblemen groter.

Dit zijn slechts enkele van de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van hormoon verstorende stoffen.

Xeno-oestrogenen komen voor in duizenden stoffen. Voor de producten die wij in onze shop hebben is alleen van belang:

 1. Parabenen
 2. Synthetische UV-filters
 3. Siliconen, verwerkt in allerlei cosmetische producten.

Van de lijst van 7 hormoon verstorende stoffen zijn er voor onze shop 2 van belang.

 1. Parabenen
 2. Synthetische UV-filters

          Gelukkig zitten deze stoffen natuurlijk niet in onze producten!

 

 • Parabenen zijn conserveringsmiddelen, beschermen tegen aantasting van schimmels en bacteriën. Butyl-en propylparabenen versterken de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen (vervrouwelijking van het lichaam) en gebruik kan leiden tot contactallergieën. Het zit in heel veel verzorgingsproducten. Schadelijke parabenen in cosmetische producten zijn calledbutylparabenen en propylparabenen
 • Synthetische UV-filters zoals Benzofenon-3 (oxybenzon), 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofenon, ethylhexylmethoxycinnamaat hebben een hormoon verstorende werking.

Deze chemische stoffen kunnen volgens wetenschappers schadelijk zijn voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen of de foetus in de buik van zwangere vrouwen. Maar ook voor vrouwen die zwanger willen worden of borstvoeding geven. Maar in feite geldt dit voor iedereen!

Deze stoffen kunnen het hormoonsysteem in de war brengen waardoor kinderen later vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Ook borstkanker, zaadbalkanker en bepaalde stofwisselingsziektes worden hiermee in verband gebracht.

Zonnebrandcrème en gezichtcrème met UV-filter.

Het is erg belangrijk geen gewone zonnebrandcrème te gebruiken of dagcrème met UV-filter, naast de gebruikelijke parabenen en andere chemische ingrediënten, zijn de stoffen die gebruikt worden om Uv-straling te weren, ook zeer hormoon verstorend. Het is beter om teveel zon te vermijden door middel van kleding en door in de schaduw te blijven. Een beetje zon (max 30 minuten) is echter juist gezond, hierdoor maak je lichaam vitamine D aan.

Heb je toch zonnebrandcrème nodig, bijvoorbeeld tijdens vakantie of een dagje strand of bergen, gebruik dan een zonnebrandcrème met minerale UV-filters zoals onze Alpinbalsem. Deze zijn veel beter voor je lichaam en vooral je gezondheid.

(Baby) Verzorgingsproducten

Verschillende ingrediënten van verzorgingsproducten hebben een hormoon verstorende werking.

Dit zijn o.a.:

 • UV-filters in zonnebrandmiddelen en dagcrèmes
 • Conserveringsmiddelen (meestal parabenen) in douchegel, shampoo, crèmes, lotions en (baby)verzorgingsproducten.

Lees ALTIJD de ingrediënten op het etiket.

Welke stoffen vermijden?

 • (baby)-verzorgingsproducten met propylparabenen, butylparabenen of BPA.
 • zonproducten en huidverzorgingsproducten met:
 • hormoon verstorende UV-filters
 • DEP (diethylftalaat, een kleurloze, olieachtige en bijna reukloze vloeistof)
 • kunstmatige geurstoffen
 • PEG (Polyethyleenglycol, polyether glycol)
 • PEG derivaten (van PEG afgeleide stoffen)
 • paraffine/aardolieproducten/siliconen

Momenteel zijn meer dan 200 stoffen met hormoon verstorende effecten bekend, zoals Bisfenol A en bepaalde parabenen en ftalaten (een groep chemische stoffen waarvan sommige als EDC (hormoon verstorend) beschouwd worden).

Ze zitten in alledaagse producten en komen in ons lichaam via onze voeding, inademen of via de huid wanneer we deze producten gebruiken.

Veel EDC’s zijn persistent (niet of maar zeer langzaam afbreekbaar in de natuur, en die dus lange tijd, met al zijn giftige eigenschappen, in het milieu aanwezig blijft), en kunnen zelfs effect hebben bij heel lage concentraties. Volgens studies bestaat er dan ook geen veilige dosis.

Hoewel tal van studies de negatieve gevolgen tonen die bepaalde EDC’s hebben op dieren, het milieu en de mens, zijn er nauwelijks wettelijke maatregelen die het gebruik ervan beperken en worden EDC’s nog steeds in ontzettend veel alledaagse producten gebruikt.

1 reactie op “Hormoon Verstorende Stoffen”

MaBeautility

Wow…
Xoxo

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: