Wat Zijn De Gevolgen Van Een Eetstoornissen

Overgewicht kan leiden tot problemen met de luchtwegen. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens het slapen geregeld een korte ademstilstand optreden.

Hart en bloeds-omloop

Door het eten van veel vet voedsel kan de cholesterolspiegel stijgen. Dit heeft, net als overwicht, een groter risico op hart- en vaatziekten tot gevolg. Het risico neemt verder toe als er sprake is van diabetes. Een gezond eet- en leefpatroon vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Door braken of gebruik van laxeer- of plasmiddelen zal de kalium- en natriumspiegel in het bloed dalen. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke hartritmestoornissen. Ook het drinken van grote hoeveelheden water kan dit veroorzaken. Bij langdurig vasten dalen hartslag en bloeddruk, met als gevolg vermoeidheid en duizelingen. Dit herstelt zich weer zodra er voldoende wordt gegeten.

Maag

Als gevolg van eetbuien of braken voelt de maag ongemakkelijk en pijnlijk aan. Maag en twaalfvingerige darm kunnen geirriteerd raken. Bij geregeld grote eetbuien kan de maag oprekken. Hierdoor is verzadiging niet meer goed te voelen. Door langdurig te vasten kan de maag zich minder snel ledigen waardoor ook na het eten van kleine porties al een vol gevoel ontstaat.
Ook overmatig gebruik van zoetstoffen, laxeermiddelen of zuren kan maagdarmklachten veroorzaken.
Deze gevolgen zijn niet blijvend, bij herstel van het eetprobleem zullen deze klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Alvleesklier

De alvleesklier produceert insuline, een hormoon dat de glucosespiegel in het bloed reguleert. Bij overgewicht worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline en kan er diabetes mellitus type II (suikerziekte) ontstaan.
Een gezond eet- en leefpatroon kan het ontstaan van diabetes mellitus type II voorkomen. Indien er al diabetes is dan heeft een gezondere levenswijze vrijwel altijd een gunstige uitwerking op het ziektebeeld.

Dat overgewicht nadelig is voor je gezondheid weten we allemaal wel. Maar wat maakt die extra kilo’s gevaarlijk en wat zijn precies de risico’s?

Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Hierbij is er te veel vet in het lichaam opgeslagen. De balans is verstoord. Uiteindelijk leidt zo’n verstoring tot een ophoping van vet. De gevolgen daarvan zijn groot. Naast psychologische aandoeningen als depressie en angststoornissen, zorgt een te hoog gewicht voor vele lichamelijke gezondheidsrisico’s.

Zo geeft obesitas een grotere kans op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk. Die factoren vergroten het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is er sprake van een verhoogd risico op het krijgen van sommige vormen van kanker.

De extra druk op het lichaam door overgewicht veroorzaakt gewrichtsklachten en ook slaapapneu, met ernstige vermoeidheid tot gevolg. Verder kan ernstig overgewicht, net als ondergewicht, zorgen voor menstruatieproblemen, verminderde vruchtbaarheid en incontinentieproblemen.

Al met al heeft obesitas dus grote gevolgen voor uw gezondheid. Het goede nieuws is dat er bij gewichtsverlies snel verbetering optreedt. Wilt u graag van uw extreem overgewicht af, maar lukt zelfstandig afvallen niet meer? Start de weg naar een gezond gewicht; vraag nu een informatiepakket

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: