Verzuring Van De Spieren: Wat Betekent Dat Eigenlijk?

Wie wel eens een flinke sprint trekt, weet precies hoe verzuring van je spieren voelt. Op een gegeven moment trekt er een branderig gevoel door je spieren. In het begin is het nog een beetje te negeren, maar al snel verspreidt het zich steeds verder. Je kunt dan simpelweg niet meer verder met de inspanning, hoe graag je het ook wilt.

Voor een verschijnsel dat zo veel voorkomt, weten veel mensen echter maar weinig over de verzuring van spieren. Dat is jammer: het is namelijk niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat je er goed mee omgaat. Daarom in de blog van vandaag: wat is verzuring, en wat doe je eraan?

Gerelateerde afbeelding

Aerobe en anaerobe energieproductie

Je lichaam haalt zijn energie voornamelijk uit koolhydraten en vetten. Dat zijn echter niet de enige twee factoren die je nodig hebt: ook zuurstof is van belang voor die verbranding. Om die reden wordt de zuurstof die je inademt via je bloed naar alle spieren in je lichaam vervoerd.

Bij rustige beweging gaat dat altijd prima. We noemen dat de zogenaamde aerobe energieproductie. Lever je echter een sterke inspanning, dan treden er veranderingen op in het lichaam. Je kunt niet veel meer zuurstof inademen – maar je hebt wel veel meer zuurstof nodig! Je schakelt in zo’n geval over op een energieverbranding waarbij je minder zuurstof verbruikt: de anaerobe energieproductie.

Melkzuur spieren

Even gaat dat prima, maar de anaerobe verbranding is toch vooral een beetje een tijdelijke oplossing. Dat heeft te maken met melkzuur, ook wel lactaatzuur genoemd. Melkzuur is een afvalproduct dat bij de verbranding van koolhydraten altijd geproduceerd wordt. Dat is normaal gesproken geen probleem, je lichaam breekt het vrij snel ook weer af.

Daar is echter wel zuurstof voor nodig – en dat heb je bij hoge inspanning nu juist niet over. Het melkzuur hoopt zich dus snel op in de spieren en zorgt ervoor dat je spieren niet meer efficiënt samen kunnen trekken. Uiteindelijk leidt dat tot het bekende branderige gevoel, waardoor je uiteindelijk niet meer verder kunt trainen.

Verzuurde spieren

Wanneer je stopt met bewegen, neemt de productie van het melkzuur vrijwel onmiddellijk af. Je spieren hebben nu bovendien weer minder zuurstof nodig. Zo kan je lichaam dus beginnen het overtollige melkzuur zo snel mogelijk weer te verwijderen. Het is belangrijk dat je op dat moment niet meteen weer verder gaat met trainen.

Je loopt in dat geval het risico om je spieren te overbelasten en wél blijvende schaden aan het weefsel aan te brengen. Bij ernstige verzuring van de spieren heb je drie tot vijf dagen nodig om alles volledig af te voeren. Zorg ervoor dat je in die periode niet zwaar traint, zeker niet als je daarmee een beginner bent!

Afbeeldingsresultaat voor MELKZUUR EN SPORTENAfbeeldingsresultaat voor MELKZUUR EN SPORTEN

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: