Verslaafd Aan Het Eten

Ook eten kan ‘verslavende’ vormen aannemen. Wat, hoeveel en hoe iemand eet, wordt dan niet meer aangestuurd door het honger- en verzadigingsmechanisme, maar er treden andere processen in werking. Eten wordt bijvoorbeeld gebruikt om minder last te hebben van iets vervelends, een manier om met problemen om te gaan. Wanneer steeds vaker naar eten als oplossing wordt gegrepen, kan afhankelijkheid ontstaan. Iemand is dan niet meer goed instaat om problemen op een andere manier dan met eten op te lossen. Eten neemt een steeds belangrijkere plaats in en het eetgedrag is nog maar moeilijk in de hand te houden. Hier zijn overeenkomsten te zien met de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van verslaving aan drugs of alcohol. We spreken dan van een eetprobleem of eetstoornis.

Gerelateerde afbeelding

Eetverslaving kan tot uiting komen in de hoeveelheid die gegeten wordt. Er kan zowel meer als minder gegeten worden dan de biologische behoefte van het lichaam vereist, of sprake zijn van een afwisselend patroon. Ook als er niet te veel of te weinig gegeten wordt, maar het eten gebeurt in de vorm van eetbuien, zijn kenmerken van verslaving te zien. Tijdens een eetbui, dus wanneer er in korte tijd een zeer grote hoeveelheid voedsel wordt gegeten, vindt er in een bepaald deel van het zenuwstelsel een verhoogde activiteit plaats. Dit is ook voelbaar in het lichaam: de hartslag neemt toe, de ademhaling wordt wat sneller en ook het zweten neemt toe. Een eetbui wordt vaak ervaren als in een roes, alsof er een ontlading optreedt. Lichamelijke factoren, zoals bijvoorbeeld een verstoring in het verzadigingsmechanisme, kunnen ertoe bijdragen dat het patroon van eetbuien in stand blijft of verergert. Het organiseren van eetbuien en de eetbuien zelf nemen een steeds belangrijker plaats in het leven in.

Afbeeldingsresultaat voor verslaafd aan eten

Vaak is men zich heel goed bewust van de schadelijke gevolgen die het eetprobleem heeft. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om het eetpatroon te veranderen. Er wordt vermoed dat vergelijkbare mechanismen een rol spelen bij de instandhouding van eetproblemen en middelenmisbruik.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: