Vasten En Sporten

Ook niet eten of overmatig bewegen kan verslavende vormen aannemen. Het lichaam maakt tijdens het vasten namelijk endorfinen aan. Ook bij (overmatig) sporten worden endorfinen aangemaakt.

Deze stoffen geven een prettig gevoel, alsof je de hele wereld aankunt. Dit kan verslavend zijn en de behoefte aan meer vasten of meer sporten doen toenemen, totdat de lichamelijke reserves uitgeput beginnen te raken. Mensen die zich hebben verloren in het vasten of overmatig sporten (anorexia athletica) hebben vaak zelf niet de indruk dat het slecht met ze gaat. Ze voelen zich immers goed en hebben ontzettend veel energie. Stoppen met vasten of overmatig sporten kan een vorm van ontwenning teweeg brengen.

Vasten is voor mensen met eetproblemen altijd af te raden, ook wanneer het bedoeld is als reinigingskuur. Vasten betekent altijd een verstoring van het voedingspatroon. De nadelen hiervan wegen bij lange na niet op tegen de voordelen die een vastenkuur zou bieden.

Sporten uit gezondheidsoverwegingen, met als doel de conditie en spierkracht op te bouwen, is voor iedereen aan te raden. Iemand die veel sport, doet er goed aan om eens kritisch te kijken naar de redenen om te sporten: staat gewichtsverlies voorop? Wat zou het met mij doen als ik eens een dag niet kan sporten?

Gevolgen voor het sporten

Overdag niet eten en drinken – het is voor iedereen een opgave, maar voor mensen met enige sportieve ambitie al helemaal! Vasten maakt het lastiger om lichamelijk actief te zijn. Je hebt minder energie om iets te ondernemen en na verloop van tijd nemen je fitheid en conditie af. Veel sporters ondervinden direct consequenties voor hun sportprestaties. Wat kun je doen om het sporten en vasten gemakkelijker te combineren?

1. Pas je trainingstijden aan

Beoefen je een individuele sport? Dan kun je tijdens de vastenmaand het beste in de ochtenduren trainen. Op die manier maak je het meest efficiënt gebruik van de energie die je met het ontbijt hebt binnengekregen.

Sport je in teamverband, dan bepaal je meestal niet zelf hoe laat er getraind wordt. Ga in dat geval tijdig in overleg met je trainer of coach en bespreek of je tijdens de ramadan een aangepast trainingsschema kunt volgen. Je teamgenoten zullen je waarderen om je loyaliteit en trainen misschien zelfs wel met je mee!

Uiteraard kan het zo zijn dat je tijdens de vastenmaand wedstrijden in de agenda hebt staan. Op die dagen mag je van de vastenvoorschriften afwijken en normaal eten en drinken. De gemiste vastendagen kun je dan op een later tijdstip inhalen.

2. Let op de intensiteit van je training

Je voeding is dus niet optimaal en je bent lichamelijk even wat zwakker dan normaal. Het is dan niet verstandig om volle bak te gaan trainen. Doe even wat rustiger aan en verdeel je krachten. Een te zware training vergroot de kans dat je vocht tekortkomt en onwel raakt. Je concentratie neemt af, het risico op blessures juist toe.

Wees zuinig met de energie die je hebt, verbruik niet alles in één keer. De glycogeenvoorraden in je spieren leveren voldoende energie voor ongeveer één tot anderhalf uur sporten met een hoge intensiteit. Sport je ’s morgens intensief, dan ben je de rest van de dag niet meer fit. Je kunt je energievoorraden immers pas weer na zonsondergang aanvullen!

Anders is het als je aan het eind van de dag sport. Het eerstvolgende eetmoment is dan een stuk dichterbij, maar je hebt ook al een hele dag achter de rug. Tijdens het sporten zul je ervaren dat je minder energie hebt. Een training met een hoge intensiteit is dan vaak niet meer haalbaar.

3. Zorg voor een goede voeding

De volgende adviezen met betrekking tot voeding helpen je om trainingen vol te houden en uitputting te voorkomen:

  • zorg voor licht verteerbare voeding met veel koolhydraten en weinig vet. Pas dus op met gefrituurde gerechten, bladerdeeghapjes en gerechten waarin veel olie of boter is verwerkt. Ook zoete dingen leveren – naast de suikers – veel vetten;
  • varieer in het nuttigen van snel en langzaam verteerbare koolhydraten. Eet dus naast suikers en/of zoetigheid (die koolhydraten komen snel beschikbaar) vooral ook voldoende volkorenbrood, volkoren pasta’s, zilvervliesrijst, peulvruchten en aardappelen. De koolhydraten uit pasta’s, rijst en aardappelen komen nog langzamer vrij als je ze koud eet;
  • neem kleine happen en kauw goed. Daarmee voorkom je buikpijn en zorg je ervoor dat wat je eet goed wordt opgenomen door je lichaam;
  • zorg ervoor dat je goed drinkt in de uren tussen zonsondergang en zonsopgang. Vlak voor een training kun je kiezen voor een sportdrank waaraan een beetje zout is toegevoegd. Het vocht wordt daardoor beter vastgehouden in het lichaam.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: