Stap 2. Een Fantastische Outline Maken

Voordat je begint met schrijven, kan je het beste een outline maken. Dit helpt je om je gedachten te ordenen én efficiënter te schrijven. Voor al mijn blogposts gebruik ik eigenlijk altijd het onderstaande format:

 1. Probleemstelling
 2. Onderzoek
 3. Uitwerking van de oplossing
 4. Middelen om het probleem op te lossen
 5. Samenvatting

Probleemstelling

Dit is eigenlijk de reden voor het schrijven van de blogpost, maar dan vanuit het perspectief van de bezoeker. Welk probleem van de bezoeker wordt er in de blogpost besproken en opgelost? Mogelijke problemen kunnen zijn:

 • De lezer wil graag op vakantie, maar weet niet waarheen
 • De lezer ziet het aantal lezers van zijn blog teruglopen en weet niet waardoor dat komt.
 • De lezer wil graag piano leren spelen, maar weet niet waar hij moet beginnen.

De probleemstelling noem je in de inleiding. Samen met de oplossing en een overzicht van wat de lezer van de blogpost kan verwachten.

Onderzoek

Dit is de uitwerking van het probleem. Je kan bijvoorbeeld verder uitwerken:

 • hoe het probleem is ontstaan
 • hoe het probleem eruit ziet
 • dat het probleem ook echt bestaat (bewijs)
 • wat de voor- en nadelen van de situatie zijn
 • en wat anderen ervan vinden.

Het doel is om de bezoeker te informeren over het probleem, maar ook aantonen dat het probleem echt een bestaansrecht heeft.

Uitwerking van de oplossing

Vervolgens ga je de oplossing nog een keer noemen en deze ook verder uitwerken. Welke mogelijke oplossingen zijn er voor het besproken probleem? Bijvoorbeeld:

 • De lezer weet niet waar hij heen moet op vakantie, maar jij hebt een heel goed stappenplan die je kan gebruiken om de volgende reisbestemming te kiezen.
 • De lezer wil de bezoekersaantallen van zijn blog weer laten stijgen en jij weet precies hoe je social media daarvoor kan gebruiken.
 • De lezer wil graag piano leren spelen en jij kent de beste lesmethodes voor piano.

De uitwerking van de oplossing is eigenlijk het ‘wat’. Wat kan de lezer doen om zijn probleem op te lossen?

Middelen om het probleem op te lossen

Onderdeel 4 van de blogpost hangt sterk samen met onderdeel 3. Waar 3 het ‘wat’ bespreekt, gaat 4 verder in op het ‘hoe’. Hoe kan de bezoeker zijn probleem dan ook daadwerkelijk oplossen? Op dit punt bespreek je in detail wat de bezoeker kan doen om zijn probleem op te lossen. Welke stappen moet hij doorlopen, welke tips zijn belangrijk, welke voorbeelden kunnen de oplossing ondersteunen, etc. Vaak is dit het langste onderdeel van de blogpost.

Samenvatting

Je sluit de blogpost af met een herhaling van de hoofdboodschap of de belangrijkste punten. Wat moet de bezoeker echt onthouden van de blogpost die hij zojuist heeft gelezen? Heb je een stappenplan besproken, dan kan je ook nog eindigen met een checklist, zodat de lezer kan controleren of hij alle stappen heeft doorlopen.

Als je deze volgorde aanhoudt is de kans groot dat je een blog schrijft die alle belangrijke informatie bevat en over een logische structuur beschikt. Je kan de outline eventueel nog aanvullen met extra items.

Optioneel (indien relevant)

 • Vervolgstap. De lezer heeft alle stappen doorlopen, maar misschien is er nog wel een vervolg mogelijk. Vertel wat de volgende stap is voor de lezer.
 • Opdracht(en). Heeft de blogpost als doel de lezer te helpen of te inspireren? Met een paar opdrachten in de blogpost zorg je ervoor dat de lezer ook echt actie onderneemt. Ook kan je op deze manier de kennis van je lezers toetsen.
 • Veelgestelde vragen. Zijn er een aantal belangrijke vragen die wel beantwoord moeten worden, maar die niet bij de rest van de inhoud passen? Eindig je blogpost dan met een aantal veelgestelde vragen.
 • Meer informatie over het onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan definities, uitwerkingen, voorbeelden, cases of nieuwtjes. Plaats deze items in boxen om duidelijk te maken dat deze informatie niet noodzakelijk is om te lezen, maar wel extra verdieping kan bieden.
 • Tips om verder te lezen. Is één blogpost te weinig om het hele verhaal te vertellen en kan de lezer nog wel wat meer informatie gebruiken? Deel enkele bronnen die de lezer ook zou kunnen raadplegen. Bijvoorbeeld boeken, andere blogposts die je hebt geschreven of zelfs andere blogs.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: