Het Jojo-Effect

Bekend en gevreesd als bijverschijnsel van diëten is het jojo-effect.

Afbeeldingsresultaat voor jojo effect

Maar wat is dat eigenlijk? En kan het worden voorkomen? Veel mensen volgen een dieet en op het moment dat het streefgewicht is bereikt, pakken ze hun oude eetgewoontes weer op. Misschien herkent u dit wel en heeft ook u ervaren dat u snel weer aankomt en zelfs nog iets meer gaat wegen dan voor het dieet. Wanneer u dan opnieuw een dieet volgt, herhaalt de cyclus zich. Hoe dit kan, leggen we hierna uit.

Wanneer het aantal ingenomen calorieën per dag drastisch beperkt wordt, zal het lichaam dit ervaren als een hongertoestand. Hiervan is al sprake bij 1500 kcal of minder. Het merendeel van de wonder- en crashdiëten veroorzaken een dergelijke hongertoestand. Aangezien het lichaam het verschil tussen een dieet en hongersnood niet kent, reageert het met gepaste maatregelen op deze ‘noodtoestand’.

Het basaalmetabolisme, het stofwisselingsniveau in rusttoestand, gaat naar beneden. Met andere woorden: de motor gaat een stuk zuiniger lopen. Daarom gaat afvallen steeds moeilijker naarmate een dieet langer gevolgd wordt. Maar ook op langere termijn zijn er gevolgen.

Als het dieet beëindigd is en de periode van honger dus voorbij, blijft de energieverbranding op een zuinig niveau. Het lichaam legt dan extra voorraden aan in de vorm van vet, voor het geval er weer een tijd van schaarste aanbreekt. U komt dus juist versneld aan.
Als u vervolgens opnieuw op dieet gaat, wordt het basaalmetabolisme nog iets zuiniger afgesteld. Dit is voor het lichaam een teken om nieuwe noodvoorraden in de vorm van vet aan te leggen. En zo neemt na ieder dieet het lichaamsgewicht steeds iets toe.

In feite is dit een slim en efficiënt overlevingsmechanisme. Helaas is dit mechanisme niet meer zo wenselijk in onze moderne maatschappij waarbij schaarste niet meer aan de orde is.
Het voorkomen van het jojo-effect kan maar op één manier: geen strenge diëten meer waarbij u te weinig calorieën binnenkrijgt. Aan de basis van een gezond, stabiel gewicht ligt altijd een evenwichtig voedingspatroon in combinatie met voldoende lichaamsbeweging.

1 reactie op “Het Jojo-Effect”

Dieet En Het Doel Van Leptine – Hetty Borger

[…] mensen denken dat afvallen alleen maar kan door minder te eten en meer te sporten. Het principe van minder calorie-inname […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: