Stap 3. Het Echte Werk: De Blog Schrijven!

Nadat je de blogpost in grove lijnen op papier hebt gezet, wordt het tijd om de blogpost echt te gaan schrijven. Dit kan je bijvoorbeeld doen in 3 rondes.

Ronde 1: Outline invullen & tussenkoppen bedenken

Begin met het verder invullen van de outline. Heb je eerder bijvoorbeeld 10 tips voor social media opgeschreven? Werk dan nu uit wat je per tip wilt gaan zeggen. Heb je eerder 5 namen van piano lesmethodes opgeschreven? Werk dan nu uit wat de voor- en nadelen zijn per methode of voor wie de lesmethode zoal geschikt is.

Ook als je nog wat onderzoek moet doen voor je blogpost, is nu het moment. Verzamel alles, zodat je straks in één stuk door kunt gaan schrijven.

Als je daarmee klaar bent, verdienen de tussenkoppen nog wat aandacht. Misschien heb je tijdens het bedenken van de outline al enkele tussenkoppen bedacht, maar misschien ook nog niet. Belangrijk is dat de tussenkoppen:

 • de rode draad van je blogpost weergeven. Zonder de tekst te lezen, moeten je tussenkoppen vertellen waar je blogpost overgaat. Als je alle steekwoorden nu weghaalt en alle tussenkoppen laat staan, is dit dan nog duidelijk voor de lezer?
 • de lezer nieuwsgierig maken. Tussenkoppen moeten informatief zijn, maar ook de lezer nieuwsgierig maken. Stel je voor dat de lezer door je blogpost scrollt, op zoek naar informatie. Hoe kan je ervoor zorgen dat de lezer stopt met scrollen en begint met lezen? Deze informatie zet je in een tussenkop.
 • Niet te kort en niet te lang zijn. In tegenstelling tot journalistieke artikelen, bestaan goede tussenkoppen in blogposts niet uit maar één of twee woorden. Zorg er voor dat je tussenkoppen ook niet te lang zijn, want je blogpost moet ook op een klein scherm goed leesbaar zijn.

Zijn de tussenkoppen goed? Ga dan door naar de volgende ronde: de blog schrijven!

Het belang van goede tussenkoppen

Tussenkoppen zijn een belangrijk onderdeel van het schrijven voor het web. Heeft je blogpost geen tussenkoppen, dan is de kans groot dat de lezer al snel afhaakt. Tussenkoppen zorgen ervoor dat de lezer de blogpost snel kan scannen om de belangrijkste informatie te vinden. De ongeduldige lezer heeft namelijk geen zin om het hele artikel woord voor woord te lezen. Goede tussenkoppen zorgen ervoor dat de lezer de informatie sneller kan filteren om te zien of de blogpost de moeite waard is.

Ronde 2: de blog schrijven

Als het goed is heb je tijdens het uitwerken van de outline toch al aardig wat woorden geschreven. De kans is groot dat je nu al op 300-400 woorden zit. Tijdens het schrijven van de blog is het goed om op enkele zaken te letten:

 • Schrijf korte zinnen. Één zin die over 3 regels loopt, kan je beter inkorten. Ook is het goed om korte zinnen en iets langere zinnen af te wissen. Dit verbetert de leesbaarheid van de blogpost.
 • Vermeld belangrijke tips in bulletpoints. Opsommingen zorgen niet alleen voor afwisseling, maar geven ook aan dat deze informatie belangrijke tips bevat.
 • Kies voor één stijl. Kies voor jij of u en informeel of formeel. Vaak zie ik nog websites die beide vormen door elkaar halen. Het is nog vreemder als dit in dezelfde blogpost gebeurt.
 • Veel witregels zijn goed. Wordt een alinea te lang? Kies er dan voor om er een witregel tussen te plaatsen. Dit leest ook nog eens makkelijker op mobiel.
 • Bespreek maar één onderwerp of idee per alinea. Wil je iets duidelijk maken? Beperk je alinea dan tot één duidelijke boodschap. Te veel verschillende ideeën in een alinea bespreken, zorgt alleen maar voor verwarring bij de bezoeker.

De blog schrijven kan je in één dag doen. Wordt het een artikel met meer dan 2000 woorden (zoals deze)? Dan kan je er ook voor kiezen om niet alles in één keer te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je met een frisse blik naar je blogpost kan blijven kijken.

Wanneer je eerste blog maar niet wil lukken

Ronde 3: de puntjes op de i zetten

Heb je de blogpost helemaal geschreven, dan is het handig om deze minstens nog een keer na te lezen. Je maakt namelijk altijd wel ergens een foutje. Controleer ook of:

 • je het zoekwoord vaak genoeg in de blogpost hebt vermeld. Heb je deze o.a. ook gebruikt in de inleiding, de tussenkoppen en de blogtitel?
 • de structuur nog logisch is. Is je outline nog duidelijk herkenbaar en komen de tussenkoppen overeen met de inhoud van de alinea’s?
 • het doel van de blogpost (voor zowel jou als de bezoeker) en de inhoud goed met elkaar overeenkomen. Lost de blogpost het probleem van de bezoeker op en bereik jij met de blogpost ook echt wat je wilt bereiken. Kan je dit ook meten?

Wil je echt zeker weten dat je blogpost geen fouten of onduidelijkheden meer bevat? Laat je blogpost dan ook vooral door iemand anders doorlezen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: