Psychische Gevolgen Bij Afvallen

Mijn figuur was zo belangrijk voor me geworden dat ik eigenlijk niet eens meer in de gaten had dat ik ook nog andere positieve eigenschappen had. Toen het me niet lukte om mijn streefgewicht te bereiken, voelde ik me alleen maar waardeloos en depressief.’

Niet alleen de lichamelijke gevolgen zijn ingrijpend, ook op psychisch vlak brengt een eetprobleem of -stoornis u uit balans. Veelal begint een eetprobleem met een lijnpoging, die niet alleen als doel heeft wat kilo’s kwijt te raken, maar vooral ook om meer zelfwaardering te krijgen. Ironisch genoeg zijn de gevolgen het tegenovergestelde. Nieuwe lijnpogingen maken dat u in een neergaande spiraal terecht komt. Ze zijn fnuikend voor uw zelfvertrouwen en maken u steeds onzekerder. Sombere en angstige gevoelens nemen juist toe.

‘Ik besloot een nog strenger dieet te volgen en raakte van de regen in de drup. Ik kon het dieet niet volhouden en sloeg dan door naar de andere kant. Eten was mijn ergste vijand maar vaak ook mijn grootste vriend. Ik was ten einde raad.’

Eetbuien leiden altijd tot schaamte en schuldgevoel en een verminderde zelfwaardering. Een eetbui betekent immers dat u de controle kwijt bent geraakt; u vindt misschien dat u gefaald heeft. Streng lijnen of vasten kan tijdelijk het gevoel geven weer alles onder controle te hebben; tijdelijk, want het risico op een nieuwe eetbui neemt door het lijnen toe.
Ook lijnen of vasten zonder dat er eetbuien op volgen, geven geen blijvend gevoel van controle. Verminderde concentratie en minder energie maken dat de angst om de controle te verliezen groter wordt. Als de oplossing wordt gezocht in nog wat strenger lijnen, zit u in een even benauwende neergaande spiraal.

De mogelijke psychische gevolgen van eetproblemen op een rij:

 • lage zelfwaardering;
 • stemmingswisselingen;
 • schaamte, schuldgevoel, het gevoel te falen;
 • hierdoor een slecht zelfbeeld en een toenemend gevoel van waardeloosheid;
 • controleverlies met als gevolg gevoelens van machteloosheid, hulpeloosheid;
 • gedachten en emoties die volledig in het teken staan van zorgen om gewicht en figuur;
 • dwangmatig gedrag en rituelen;
 • angst voor ontdekking met als mogelijk gevolg achterdocht, vijandigheid;
 • angst voor sociale situaties, vooral als deze met eten te maken hebben of als het lichaam gezien wordt;
 • toename in gebruik van tabak, alcohol of drugs;
 • isolatie en vereenzaming;
 • angststoornissen of depressie;
 • gedachten aan zelfmoord en pogingen daartoe.

‘Ik dacht dat ik mij wel gelukkiger zou voelen als ik eenmaal een perfect lichaam had. Maar goed dat ik er achterkwam dat ik nog veel meer ben dan mijn slanke lijn alleen. Ik heb geleerd om met tegenslagen om te gaan in plaats van ze te willen voorkomen. En het klinkt misschien raar, maar juist daardoor voel ik mij veel beter en sterker. Ik voel mij nu een completer mens.’

De psychische gevolgen zijn zonder meer ernstig te noemen. Het goede nieuws is dat met de aanpak van het eetprobleem ook psychisch herstel optreedt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: