Eetstoornissen In Cominatie Met Psychische Aandoeningen

Vaak komen eetstoornissen voor in combinatie met andere aandoeningen op het psychische vlak. Zo is uit onderzoek gebleken dat tot tweederde van de mensen met anorexia nervosa ook lijdt aan depressieve klachten. Anorexia nervosa gaat ook vaak samen met dwanggedachten en -handelingen, sociale fobie of middelenmisbruik.

Voor boulimia nervosa geldt dat ongeveer de helft van degenen die daaraan lijden, te kampen heeft met depressie. Ook angstklachten komen vaak voor. Verder komt boulimia nervosa geregeld voor in combinatie met de borderline persoonlijkheidsstoornis.

Mensen met een eetbuistoornis hebben vaker depressieve klachten dan mensen die wel ernstig overgewicht hebben maar geen eetbuien. Ook de combinatie van eetbuistoornis en angst- en paniekklachten komt geregeld voor, evenals eetbuistoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis.

Is het één het gevolg van het ander? Dat is niet altijd duidelijk te zeggen. Een eetstoornis kan bijvoorbeeld een depressie of angststoornis veroorzaken. Maar het omgekeerde kan ook: een psychische aandoening die er in de eerste plaats was, maar door een eetstoornis meer op de achtergrond is geraakt.

Betekent dit nu dat u zich eerst beter moet voelen voordat u uw eetprobleem kunt aanpakken? Nee, zo’n aanpak zal waarschijnlijk niet erg succesvol zijn. Zijn er naast het eetprobleem andere problemen op psychisch gebied, dan is een geïntegreerde aanpak – waarbij zowel het eetprobleem als de andere problemen behandeld worden – de beste keuze.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: