Deze 6 Signalen Geven Aan Dat Je Te Weinig Eten Binnenkrijgt

                                                                VOEDING 

 

Meer eten kan de sleutel zijn tot afvallen.

Geld sparen en afvallen verschilt weinig van elkaar. Het eerste vereist dat je minder uitgeeft en het tweede vraagt dat je minder binnenkrijgt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat te veel calorieën bezuinigen juist averechts kan werken.

“Te weinig calorieën binnenkrijgen, pakt bijna altijd verkeerd uit,” zegt Lisa. “Je lichaam heeft namelijk ook calorieën nodig om calorieën te verbranden.” Het is net als met een vuurtje stoken: je moet wel aanmaakhout hebben om het vuur aan te krijgen.

Zie je voeding als het aanmaakhout van je lichaam, alleen wakkert het in dit geval je stofwisseling aan waardoor afvallen mogelijk wordt. Als je genoeg eet, gebruikt het lichaam eerst je voedsel als brandstof. Pas daarna kijkt het hoe de vetvoorraden er voor staan. Als je te weinig calorieën binnenkrijgt, schakelt je lichaam over op besparingsmodus, wat afvallen erg lastig maakt,.

Daarnaast is het extra zwaar om een caloriearm-dieet vol te houden. Als je bijvoorbeeld te weinig ontbijt, zal het lastiger zijn om tijdens een ochtendvergadering nee te zeggen tegen die tweede plak cake. Of je gaat tijdens de lunch sneller je porties te buiten.

Ondanks het feit dat je dagelijkse caloriebehoefte per persoon verschilt, dienen de meeste mannen ten minste 2.200 tot 2.600 calorieën binnen te krijgen – dit is volgens de laatste maatstaven van de Amerikaanse voedingsvoorschriften. Duik je onder deze getallen, wordt het lastiger voor het lichaam om je gezond te houden.

Zo merk je dat je mogelijk aan een tekort aan calorieën binnenkrijgt:

                  Je denkt de hele dag aan eten

Kom je niet door je dagelijkse to-do lijst omdat je continu wordt afgeleid door de gedachte aan eten? Waarschijnlijk weet je al hoe laat het is. Tijd om meer te eten! Voeg bijvoorbeeld een extra ochtend- of middagsnack toe aan je dag. Dit stilt de honger en verhoogt je calorie inname. Als je het echt goed wilt doen, eet je bij voorkeur iets met veel vezels én eiwitten, zegt Young.  Hüttenkäse of amandelen zijn bijvoorbeeld perfecte, gezonde snacks.

                           Je slaat maaltijden over

Koffie is geen volwaardig ontbijt en jezelf verhongeren is zeker niet de sleutel tot gewichtsverlies. Tenzij je aan Intermittent fasting doet, adviseert Young sterk om het ontbijt of andere maaltijden nooit over te slaan. Dit heeft effect op je psychologische toestand en je zult je sneller gaar en hongerig voelen, met het risico dat je naar eten wil grijpen – vaak meer nog dan je die dag überhaupt had bezuinigd. Eet daarom liever op regelmatige tijdstippen en verdeel dit bij voorkeur over minimaal drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag.

                       Je hoofd staat op knallen

Wanneer je hersenen te weinig glucose op voorraad hebben, merk je dat meteen aan alles. Je wordt duizelig, rillerig en hoofdpijn bonkt in je kop als een buurman met een klopboorfetisj. In andere woorden: je bloedsuiker is te laag, want je eet simpelweg te weinig. Begin daarom eerst met wat meer eten, alvorens je naar de paracetamol grijpt.

 

   Zelfs de gedachte van sporten maakt je al moe

Te weinig eten zal je sportschoolprestaties niet bevorderen en kan er zelfs voor zorgen dat je niet eens meer naar de gym gaat. “Als je niet genoeg eet, zul je continu moe zijn,” zegt Young. “Dat komt je motivatie natuurlijk niet ten goede.” Stop daarom wat extra brandstof in je tank en merk meteen de voordelen.

                      Je bent snel geïrriteerd

Hangry is het woord voor een slecht humeur door honger. “Datzelfde gebeurt ook als je te weinig calorieën binnenkrijgt,“ zegt Young. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat jezelf bepaalde dingen ontnemen (zoals calorieën), tot meer boosheid en frustratie leidt. Als je wil afvallen is het doel om minder te eten om je lichaam te veranderen; niet je humeur.

 

Je hebt nog steeds honger na het eten

Jezelf tekort doen met een piepkleine salade, resulteert eerder in meer honger dan minder. Eet daarom liever volkoren producten, gezonde vetten en eiwitten – dit zal je langer verzadigen waardoor je minder aan een toetje of ongezonde snacks zult denken. “Daarnaast krijg je hiermee ook alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft,” zegt Young. “Portiecontrole gaat niet om minuscule maaltijden, maar om grote porties gezonde producten en kleine porties ongezonde producten.”

1-3 jaar

Productgroep Hoeveelheid
Groente 50-100 gram
1-2 opscheplepels
Fruit 150 gram
1½ stuk
Brood 70-105 gram
3-4 sneetjes
Aardappelen, rijst,
pasta, peulvruchten
50-100 gram
1-2 aardappelen / opscheplepels
Melk(producten) 300 ml
Kaas ½ plak
(10 gram)
Vlees(waren), vis, kip,
eieren, vleesvervangers
60 gram
Halvarine 10-15 gram
5 g / sneetje
Bak-, braad- en
frituurproducten, olie
15 gram
1 eetlepel
Dranken (incl. melk) ¾ liter

4-8 jaar

Productgroep Hoeveelheid
Groente 100-150 gram
2-3 opscheplepels
Fruit 150 gram
1½ stuk
Brood 105-140 gram
3-4 sneetjes
Aardappelen, rijst,
pasta, peulvruchten
100-150 gram
2-3 aardappelen / opscheplepels
Melk(producten) 400 ml
Kaas ½ plak
(10 gram)
Vlees(waren), vis, kip,
eieren, vleesvervangers
60-80 gram
Halvarine 15-20 gram
5 g / sneetje
Bak-, braad- en
frituurproducten, olie
15 gram
1 eetlepel
Dranken (incl. melk) 1 liter

9-13 jaar

Productgroep Hoeveelheid
Groente 150-200 gram
3-4 opscheplepels
Fruit 200 gram
2 stuk
Brood 140-175 gram
4-5 sneetjes
Aardappelen, rijst,
pasta, peulvruchten
150-200 gram
3-4 aardappelen / opscheplepels
Melk(producten) 600 ml
Kaas 1 plak
(20 gram)
Vlees(waren), vis, kip,
eieren, vleesvervangers
80-100 gram
Halvarine 20-25 gram
5 g / sneetje
Bak-, braad- en
frituurproducten, olie
15 gram
1 eetlepel
Dranken (incl. melk) 1-1,5 liter

14-18 jaar

Productgroep Hoeveelheid
Groente 200 gram
4 opscheplepels
Fruit 200 gram
2 stuk
Brood 210-245 gram
6-7 sneetjes
Aardappelen, rijst,
pasta, peulvruchten
200-250 gram
4-5 aardappelen / opscheplepels
Melk(producten) 600 ml
Kaas 1 plak
(20 gram)
Vlees(waren), vis, kip,
eieren, vleesvervangers
100-125 gram
Halvarine 30-35 gram
5 g / sneetje
Bak-, braad- en
frituurproducten, olie
15 gram
1 eetlepel
Dranken (incl. melk) 1-1,5 liter

19-50 jaar

Productgroep Hoeveelheid
Groente 200 gram
4 opscheplepels
Fruit 200 gram
2 stuk
Brood 210-245 gram
6-7 sneetjes
Aardappelen, rijst,
pasta, peulvruchten
200-250 gram
4-5 aardappelen / opscheplepels
Melk(producten) 450 ml
Kaas 1½ plak
(30 gram)
Vlees(waren), vis, kip,
eieren, vleesvervangers
100-125 gram
Halvarine 30-35 gram
5 g / sneetje
Bak-, braad- en
frituurproducten, olie
15 gram
1 eetlepel
Dranken (incl. melk) 1,5-2 liter

51-70 jaar

Productgroep Hoeveelheid
Groente 200 gram
4 opscheplepels
Fruit 200 gram
2 stuk
Brood 175-210 gram
5-6 sneetjes
Aardappelen, rijst,
pasta, peulvruchten
150-200 gram
3-4 aardappelen / opscheplepels
Melk(producten) 500-550 ml
Kaas 1½ plak
(30 gram)
Vlees(waren), vis, kip,
eieren, vleesvervangers
100-125 gram
Halvarine 25-30 gram
5 g / sneetje
Bak-, braad- en
frituurproducten, olie
15 gram
1 eetlepel
Dranken (incl. melk) 1,5-2 liter

71 en ouder

Productgroep Hoeveelheid
Groente 150 gram
3 opscheplepels
Fruit 200 gram
2 stuk
Brood 140-175 gram
4-5 sneetjes
Aardappelen, rijst,
pasta, peulvruchten
100-200 gram
2-4 aardappelen / opscheplepels
Melk(producten) 650 ml
Kaas 1 plak
(20 gram)
Vlees(waren), vis, kip,
eieren, vleesvervangers
100-125 gram
Halvarine 20-25 gram
5 g / sneetje
Bak-, braad- en
frituurproducten, olie
15 gram
1 eetlepel
Dranken (incl. melk) 1,5-2 liter

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: