Mijn Kind Grijpt Nog Steeds Naar De Speen

Hoe langer je wacht met afleren, hoe meer je kind gehecht raakt aan de speen. De zuigbehoefte van baby’s neemt na zes maanden al flink af. Probeer daarom voor de eerste verjaardag van je kind afscheid te nemen van de speen.

Natuurlijk hoeft je kind niet in één keer te stoppen als je dat te heftig vindt. Bouw de ‘speentijd’ geleidelijk af door de speen alleen nog op bepaalde tijdstippen te geven, bijvoorbeeld als het bedtijd is. Als je merkt dat je kind na het stoppen met de speen meteen zijn duim in zijn mond steekt, is het waarschijnlijk te vroeg.

Speen kwijt of kapot? Koop geen nieuwe meer. Je kind merkt vanzelf dat er steeds minder spenen in huis liggen en zal er na een tijdje waarschijnlijk niet meer om vragen.

Vertel dat de spenen moeten worden ingeleverd, zodat de ‘spenen-fee’ ze naar nieuwe baby’s kan brengen. Na een nachtje slapen zijn alle spenen weg, maar heeft de fee wel een cadeautje achter­gelaten. Vraagt hij er na een paar dagen toch weer om? Help je kind eraan herinneren dat andere baby’s de speen nu hebben en dankzij hem lekker kunnen slapen.

Het gaat vaak op de automatische piloot: je kind huilt tranen met tuiten en jij geeft de speen. Probeer je kind ook eens te troosten zonder, want een speen is geen wondermiddel. En wat troost er nou beter dan een dikke knuffel van je moeder?

Kan je kind echt niet slapen zonder speen? Bedenk samen iets anders wat hij in plaats van de speen mee naar bed kan nemen, zoals een knuffel of pop.

Op bepaalde momenten heeft een kind vaak extra behoefte aan de speen. Bijvoorbeeld als hij voor het eten voor de tv zit of een beetje hangerig is. Op zo’n moment kun je hem beter laten meehelpen met koken of iets anders actiefs laten doen. Afleiden dus. Een ander lastig tijdstip is het slapengaan. De speen heeft dan puur een rustgevende functie. Een knuffel als troostmiddel, een extra liedje zingen of een verhaaltje voorlezen is dan een goede vervanging.

BIJLAGES: AFTEL SCHEMA’S

https://createabetterworldforyourself.com/wp-content/uploads/2018/09/AFLEREN-SPEEN.docx

https://createabetterworldforyourself.com/wp-content/uploads/2018/09/AFLEREN-SPEEN-1.docx

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: