De Oorzaak Van Overgewicht En Obessitas Zit Hem In Het Hormoon Leptine?

Het werkt eigenlijk heel simpel: We eten allemaal en dus er wordt lichaamsvet opgeslagen. Hierdoor scheiden de vetcellen het hormoon leptine uit. Vervolgens zien onze hersenen de leptine, waardoor we stoppen met eten.

Hierbij is het volgende belangrijk om te weten: Meer vet = meer leptine.

Maar hoe kan het dan, dat dikke mensen (die dus over veel leptine zouden beschikken) toch steeds blijven eten?

Dit is nou het grote probleem van de afgelopen 30 jaar. De afgelopen 30 jaar zijn we anders gaan eten, waardoor het leptine signaal niet meer in de hersenen komt en waardoor we dus niet meer stoppen met eten.

Voordat we toekomen aan de reden dat leptine niet goed meer werkt, gaan we eerst nog even wat dieper in op de werking ervan.

                                                Hoe werkt leptine?

Hieronder zie je een afbeelding van hoe leptine werkt. Normaal gesproken maken de vetcellen leptine aan bij voedselinname. Vervolgens ontvangen de hersenen het signaal dat de vetcellen “vol” zitten en vermindert de eetlust.

Leptine werking. Meer weten over gezond gewicht? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Als dit systeem goed werkt, dan verbrand je dagelijks ongeveer evenveel calorieën als dat je er binnen krijgt. Je komt dus niet aan. Maar als dit proces verstoord raakt, door bijvoorbeeld minder te eten, dan ontvangen de hersenen continu signalen dat de vetcellen niet meer “vol” zitten en er dus gegeten mag worden.

                                 Waarom afvallen zo moeilijk is

Je voelt hem misschien al aankomen; veel mensen die willen afvallen en daardoor tijdelijk minder gaan eten, ondervinden het principe van uithongering. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw is al bekend dat het simpelweg minder eten van calorieën (om af te vallen) absoluut niet werkt.

Wat gebeurt er in het lichaam, wanneer je significant minder calorieën binnen krijgt? De vetcellen willen dat er eten binnen komt en de hersenen ontvangen daarom te weinig leptine. Vervolgens zenden de hersenen hongersignalen uit.

Door deze status voelen mensen zich vaak futloos, somber, energieloos en hebben geen puf meer om te sporten of om iets actiefs te doen. Ze hebben wel zin in eten, vooral in calorierijke zoute, zoete en vettige hapjes.

Op een gegeven moment dan breekt de wilskracht en geeft men toe aan de hongersignalen. Herkenbaar? Wilskracht verliest het dus van de biologie.

                                           Het is geen keuze

Als je denkt dat dit een keuze is, dan heb je het mis. Het menselijk lichaam en haar hormonen hebben zich in de afgelopen honderdduizenden jaren zo geëvolueerd, dat het altijd zal willen overleven. Honger lijden past daar niet bij. Vandaar dat hormonen het winnen van wilskracht.

Niet “willen” eten, wint het niet van de biologische drang om wel te eten.

Aan de anderen kant, waarom stoppen dikke mensen dan niet gewoon met eten? Zij zouden toch over ruim voldoende leptine beschikken?

Mensen met overgewicht beschikken inderdaad vaak over hoge niveaus van leptine. Maar het systeem werkt niet goed en dat heeft te maken met een ander hormoon. Daar gaan we het nu over hebben.

                         Waarom werkt leptine niet meer?

Het hormoon leptine heeft altijd goed gewerkt, tot zo’n 30 jaar geleden. Je hoeft maar naar buiten te kijken en je ziet het resultaat. Ruim de helft van de Nederlanders (net als de Europeanen, Amerikanen en steeds meer Aziaten en Afrikanen) heeft te kampen met overgewicht.

Overgewicht verhoogt de kansen op chronische aandoeningen zoals diabetes 2, hoge bloeddruk, beroertes en zelfs kanker. Daarnaast vinden veel mensen het ook niet prettig om dik te zijn. Maar ja, als het aan leptine ligt, waarom werkt het tegenwoordig dan niet meer zo goed?

Leptine werkt tegenwoordig niet zo goed meer vanwege een ander hormoon. En dat andere hormoon heet insuline. Insuline wordt op haar beurt vooral geactiveerd door suiker. Daar zit hem de kneep.

                     Insuline blokkeert de signaalfunctie van leptine

Hieronder zie je het proces van eten, vetopslag, leptine uitscheiding door de vetcellen en het blokkeren van de leptine signaal door het hormoon insuline.

Hoewel je genoeg gegeten zou hebben, blijf je toch honger houden omdat het hormoon insuline de vetmassa laat toenemen.

Leptine resistentie. Meer weten over gezond gewicht? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: