Jouw Overgewicht Komt Door Een Hormonale Onbalans.

 

  1. Een toenemend aantal vetcellen (toename in gewicht),
  2. die veel leptine uitscheiden (signaal voor de hersenen “stoppen met eten”),
  3. maar het leptine signaal wordt geblokkeerd door het hormoon insuline (meer vetopslag),
  4. met als gevolg dat men blijft eten (nog meer vetopslag).

                                                 Hoe los je dit op?

Ok, nu weet je wat meer over de rol die de hormonen leptine en insuline spelen bij de toename van de vetmassa en over het ontstaan van overgewicht. Nu gaan we eens kijken welke voeding er een rol bij speelt.

Vooral (geraffineerde) koolhydraten en suikers spelen een belangrijke rol in de gebrekkige werking van leptine en de overactiviteit van insuline. Geraffineerde koolhydraten en suikers laten de bloedsuikerspiegel sterk stijgen.

Doordat de bloedsuikerspiegel sterk stijgt, pompt de alvleesklier heel veel insuline de bloedbaan in. Insuline bergt de glucose, afkomstig van de koolhydraten en de suiker, keurig op in de lichaams- en in de vetcellen.

Als dit werk gedaan is, dan zou het insulineniveau afnemen zodat de leptine vanuit de vetcellen weer bij de hersenen kan komen, om te zeggen dat het lichaam “vol” zit. Echter, er is een kink in de kabel. Er is teveel insuline in de bloedbaan.

Het is dus belangrijk om de bloedsuikerspiegel constant te houden en voedingsmiddelen die (geraffineerde) koolhydraten en suikers bevatten doen dit niet.

Junk food, frisdrank, fast food, wit brood, witte rijst, cereals, magere vruchten yoghurt, calorierijke koffie-dranken en ga zo maar door bevatten doorgaans veel suiker en geraffineerde koolhydraten. Deze producten laten je bloeddruk flink stijgen.

Vind je het lastig om steeds maar gezonde keuzes te maken en wil je gezonder zijn? Het probleem is vaak dat je niet weet waar en hoe je kan beginnen. Daar is een oplossing voor.  In korte tijd leer je hele praktische, handige en gezonde dingen, die je helpen om je gezond en fit te voelen.

                                 Wat te eten (of wat juist niet te eten)?

Suiker en geraffineerde koolhydraten vind je vooral in sterk bewerkte voedingsmiddelen. Juist die sterk bewerkte voedingsmiddelen vind je in ongelofelijke hoeveelheden in supermarkten, tankstations, kantines en in fast food restaurants.

Het probleem is dus eigenlijk niet dat deze producten er zijn. Het probleem is meer dat deze producten overal te koop zijn en dat (bijna) iedereen ze koopt. Hierdoor lijkt het erop dat het normaal is om dergelijke voedingsproducten te kopen en te eten. Je lichaam denkt hier echter heel anders over.

Dergelijke producten zijn veelal ontdaan van vezels en andere verzadigende en voedzame bestanddelen. Juist vezels helpen om de bloedsuikerspiegel constant te houden.

Nu gaan we kijken naar wat je kunt eten zodat de hormonen leptine en insuline weer beter functioneren.

                                                         1. Vezels

Ons lichaam verteert vezels niet of nauwelijks. Of de vezels verteren hangt van het type vezel af. Maar vezels hebben een nog veel belangrijkere functie. Vezels zorgen ervoor dat de voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en voedingsvetten geleidelijk in de bloedbaan worden opgenomen. Dit voorkomt glucose- en insulinepieken.

                                                      2. Eiwitten

Eiwitten laten de bloedsuikerspiegel ook niet snel stijgen. Ook zorgen eiwitten voor een langdurig verzadigd gevoel. Je zult niet snel honger hebben.

                                            3. Gezonde vetten

Gezonde vetten zijn de vetten van rauwe noten, kwalitatief goed vlees, vis, avocado en volvette zuivel. Er zijn bevolkingsgroepen (zoals de Inuit) die bijna geheel op vetten leven. Hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen zoals diabetes 2 en depressies komen daar amper voor.

Vetten zijn overigens een prima brandstof en bouwstof voor lichaamscellen. De angst voor vetten van de afgelopen decennia blijkt voor een belangrijk deel onterecht.

Meer weten?

Ik kan het mij voorstellen dat een blog over insuline en leptine je helpt om gezondere keuzes te maken. Maar een gezond leven, een gezond gewicht en een goed gevoel zijn het resultaat van vele (kleine) onderdelen.

Veel mensen weten heus wel dat gezond eten beter is dan ongezond eten. Maar ja, waar begin je, hoe breng je het in de praktijk en hoe hou je het vol?

Worstel je met je gewicht en wil je duurzaam afvallen? Dan kan het bijzonder goed helpen om dagelijks wat extra calorieën te verbranden.

Het verhogen van de snelheid van het metabolisme helpt je enorm. Dit kun je doen door te gaan sporten, maar bepaalde voedingsmiddelen helpen ook om die extra calorieën te verbranden.

Wil jij verantwoord afvallen en heb je in het verleden al diverse manieren geprobeerd? Lijkt niets te werken? Nou, waarschijnlijk heb jij datgene gedaan wat bijna iedereen doet – minder calorieën eten en meer bewegen. Dit werkt niet. Toch wordt dit advies regelmatig geadviseerd aan mensen die willen afvallen.

Overgewicht komt door een hormonale onbalans. Leptine, insuline en andere hormonen spelen hier een belangrijke rol in. Ook de snelheid van je metabolisme, de bloedsuikerspiegel en stress spelen een rol.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: