Ghreline – Het Hormoon Dat Jouw Hongergevoel Opwekt

hongergevoel_vet_eten_voedsel_hamburger_honger_trek_snack_junkfood

Veel mensen leggen zich neer bij een grote eetlust. Een constant hongergevoel is vaak niet genetisch bepaald, maar een gevolg van bepaalde hormonen in ons lichaam.

Het belangrijkste hormoon dat hongergevoel kan opwekken heet ghreline. Als je veel ghreline aanmaakt, kun je het volgende ervaren:

In dit artikel leer je hoe het hormoon werkt en welke stappen je kunt nemen om je ghrelinespiegel te verlagen en daarmee je hongergevoel te verminderen.

Het hongerhormoon ghreline

Ghreline wordt grotendeels geproduceerd in de maag en in kleine hoeveelheden in de pancreas (alvleesklier), dunne darm en het brein. Ghreline is betrokken bij het opwekken van hongergevoel, de aanmaak van groeihormoon en het reguleren van insuline.

Bij een lege maag scheidt de maagwand de grootste hoeveelheid ghreline af. Door de hoge bloedcirculatie in de maag, bereikt het hormoon snel de hersenen. Vergelijkbaar met een schakelaar om het licht aan te zetten, kent het brein een schakelaar voor hongergevoel. Zodra dit gebeurt, ervaar je een hongergevoel en word je gestimuleerd om te eten.

Waarom je altijd honger hebt

De snelheid waarmee voeding wordt afgebroken, bepaalt hoe snel je weer honger krijgt. Voedingsstoffen worden in de maag afgebroken. Door voeding te eten die snel verteert, is de maag eerder leeg. De maag reageert daarop door snel nieuwe ghreline aan te maken, waardoor je weer honger krijgt.

De belangrijkste stap die je kunt nemen om je eetlust te onderdrukken, is het eten van voeding dat langzaam wordt verteerd. Daardoor blijft je ghrelinespiegel laag en profiteer je van de volgende voordelen:

 • Stabielere bloedsuikerspiegel
 • Een verhoogde TEF-stofwisseling (de energie die nodig is om voedsel te verteren en op te slaan)
 • Lagere insulinepiek
 • Beter in staat om vet te verbranden
 • Meer energie
 • Minder last van eetbuien later op de dag

Voeding om hongergevoel te verminderen

Enkelvoudige koolhydraten zoals suiker, zetmeel, witbrood en aardappelen verlaten je maag relatief snel. Het eten van deze enkelvoudige koolhydraten geeft je op korte termijn een voldaan gevoel, maar zorgt ook voor hongergevoel later op de dag.

Hongergevoel verminderen doe je door de volgende voeding te eten:

 • Eiwitten: vlees, vis, ei, noten, zaden en pitten.
 • Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten en zaden.
 • Complexe koolhydraten: havermout, volkorenproducten, fruit, peulvruchten en zoete aardappel.
 • Groentes: alle groentes, maar vooral spruitjes, spinazie, broccoli en groene bonen (deze zijn rijk aan vezels)

Bovenstaande voeding heeft een hoge voedingswaarde en voorziet je lichaam van belangrijke voedingsstoffen. Hierdoor kan de eetlust verder afnemen.

Afvallen zonder hongergevoel

Met de adviezen uit dit artikel kun je eetlust verminderen, vermoeidheid voorkomen en de TEF-stofwisseling versnellen. Naast ghreline spelen ook andere hormonen een belangrijke rol tijdens het afvallen (zoals insuline, groeihormoon, leptine, glucagon en testosteron). Bekijk hier tips om af te vallen door deze hormonen te balanceren.

Hieronder volgen vier belangrijke tips om af te vallen zonder hongergevoel:

 1. Vermijd kunstmatige zoetstoffen. Lightproducten lijken gezond, maar ze kunnen je eetlust verstoren en je lichaam op verschillende manieren uit balans brengen. Met name glucose-fructosestroop, aspartaam en acesulfaam-K kun je het beste vermijden.
 2. Voorzie je lichaam van alle voedingsstoffen. Hongergevoel is een verzoek om bepaalde voedingsstoffen. Door gezond te eten voorzie je het lichaam van alle nodige eiwitten, vitamines, mineralen, phytonutriënten en vezels, en kun je hongergevoel verder verminderen.
 3. Vermijd stress en ontspan. Cortisol is een stresshormoon dat wordt aangemaakt in tijden van stress. Dit hormoon vergroot de trek in suikers, kan spieren afbreken en hersencellen doden. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden en gun jezelf rust.
 4. Zorg voor een goede nachtrust. Slecht of weinig slapen verhoogt de aanmaak van ghreline. Zorg daarom voor een goede en diepe nachtrust met zo min mogelijk licht in de slaapkamer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: