“Woorddenken” Is De Wereld Beredeneren In Beelden En Impulsief Gedrag

De baby zal niet beredeneren dat zijn moeder aan het stofzuigen is, en dat hij dus even moet wachten. Geduld is aangeleerd: beredeneren.

Rond het tiende levensjaar is de linker hersenhelft zo goed als ontwikkeld en neemt het secondaire denkproces de overhand.
Bij beelddenkers is dit niet het geval, zij blijven de voorkeur houden voor het primaire denkproces. Dit heeft als gevolg dat zij altijd direct hun behoefte willen vervullen. Dit uit zich als impulsief gedrag. Autoriteiten maken niet veel indruk, het gevoel van binnen overheerst. Alleen “nee” zorgt daarom voor veel onrust. Geduld moet worden aangeleerd door bijvoorbeeld begrip te vragen voor de ander. Soms kan je de aandacht afleiden van het (gevoelige) onderwerp.

Kind wil limonade

Het beelddenkende kind wil ook direct zijn behoefte bevredigen. Beredeneren kent hij niet en hij voelt alleen een dringende behoefte: EEN GLAASJE LIMONADE, NU. Elk argument van zijn moeder zal het kind verwerpen, simpelweg omdat het niet in zijn denkproces past. Als hij zijn behoefte niet direct kan bevredigen, kan dit een driftbui veroorzaken. Hij krijgt uiteindelijk het stempel van een ongeduldig kind dat nooit wil luisteren.

Vraag of mama tegelijkertijd kan stofzuigen en limonade inschenken. Het kind vormt zich nu een beeld van de situatie. Schrik niet van een creatief antwoord want beelddenkers zijn heel vindingrijk als ze iets voor elkaar willen krijgen.

Bij driftbuien (kortsluiting noem ik het ook wel eens) kan afleiden van het onderwerp soms de oplossing bieden. Zeker als je het als ouder even niet meer weet. Roep lolly (of suikervrije kauwgom), en het is stil… Vaak zijn ze direct afgeleid van het kritische onderwerp.

Beelddenken en hyperfocus

Beelddenkers kunnen extreem hyperfocussen op een onderwerp. Het laat je niet los! Op latere leeftijd zie je dit gedrag terug in bijvoorbeeld spontaan/impulsief aankoopgedrag. En als je het niet koopt, blijft het in je hoofd zitten.

Gerelateerde afbeelding

Beelddenkers kunnen overprikkeld raken

Veel invloeden van buiten af en gebrek aan overzicht, zorgen ervoor dat een kind overprikkeld raakt. Dit kan op den duur ook veel angsten bij de beelddenker veroorzaken. Zorg voor voldoende rustmomenten (prikkel-vrij) gedurende de dag om weer op te laden. Vaak helpt een TV-programma of computer(spel) om de wereld even buiten te sluiten. Kijk wat voor jou prettig voelt!


Rot gevoel

Beelddenkers kunnen een rot gevoel vaak moeilijk van zich afzetten (angst, spanning, boosheid of verdriet). Praten en de situatie logisch beredeneren helpt meestal niet. Je kunt voor je gevoel geen afstand nemen van de pijnlijke situatie. Het gevoel is met jou verweven. Het is jouw interne beleving!

BEELDDENKEN PLANBORD KLEUTERS

Een visueel planbord geeft jonge kinderen veel rust. Ze hebben vaak het gevoel dat iedere nieuwe activiteit ze overvalt. Stel je voor, dat je zelf ieder moment van de dag gebeld kan worden: “Nu moet je daar heen”. Trrrring: “Nu moet je direct daar heen”. Daar wordt iedereen gek van en erg onrustig! Met een planbord worden de overgangen zichtbaar en kunnen daardoor beter verwerkt worden. Het is anders onmogelijk voor kinderen om een hele week te overzien. Nu weten ze bijvoorbeeld welke dag ze naar de crèche / school gaan en wanneer ze op bezoek mogen bij opa en oma. Sportactiviteiten, uitjes en bezoek krijgen ook een plekje op het bord.

Beelddenken planbord kleuters inrichten

Er zijn veel manieren om een leuk planbord voor kleuters te maken. Gebruik herkenbare foto’s en print deze uit op stevig papier. Ik heb de plaatjes gelamineerd. Het folie, formaat visitekaartjes, is te koop bij de kantoorboekhandel. Achter het kaartje plak je een magneet . Op een magneet plak je een grote pijl die de dag van de week aan wijst. Je kunt ook magneetverf op de muur gebruiken om de kaartjes op te hangen. Zo krijgt de kleine beelddenker grip op de tijd.

De dagen van de week hebben we verduidelijkt met plaatjes:
Maandag: plaatje van de maan.
Dinsdag: kin (klinkt als…, dat hebben ze snel genoeg door).
Woensdag, plaatje van een schoen (rijmt een beetje).
Donderdag: onweer, donder.
Vrijdag: boef ontsnapt, wil vrij zijn.
Zaterdag: zaden.
Zondag: zon.

Afbeeldingsresultaat voor beelddenkers

Afbeeldingsresultaat voor beelddenkers

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: