Zomer Depressie, Wat Is Het En Wat Kan Je Zelf Doen?

Bij de term seizoensgebonden depressie denken de meeste mensen aan somberheid in de herfst en de winter. Het blijkt echter dat sommige mensen zich juist in de zomer erg beroerd voelen. In Nederland krijgt ongeveer 0,1 procent van de bevolking te maken met een zomerdepressie.

Jaarlijkse zomerdip
Bij een veel kleiner deel van de bevolking is die jaarlijks terugkerende somberheid juist een probleem in de zomer. Dit probleem treft ongeveer één op de duizend mensen. Je hebt soms problemen met het felle licht. Je zegt bijvoorbeeld dat je het gevoel hebt dat het licht door je ‘heen snijdt’. Je sluit je soms zoveel mogelijk op in een donkere kamer. Lichtere stemmingsklachten die specifiek in de zomer voorkomen, treffen ongeveer een op de driehonderd mensen. Zij hebben een jaarlijkse zomerdip.

Oorzaken van een zomerdepressie

Afbeeldingsresultaat voor zomer depressie

Te lang licht?
Depressieve gevoelens in de zomer kunnen met verschillende dingen te maken hebben. Een mogelijkheid is dat je dag-nachtritme ontregeld raakt doordat het zo lang licht is. De somberheid zou hier een gevolg van kunnen zijn.

Contrast met hoe het zou moeten zijn
Een ander probleem kan zijn dat sombere gevoelens meer opvallen in de zomer. In de zomer ga je op vakantie en dus ‘hoor’ je vrolijk te zijn. Als je je ondanks de zonneschijn rot voelt, besef je dat de somberheid niets te maken heeft met het slechte weer. Het signaal dat er wat mis is, komt duidelijker over.

Risicofactoren
Het al dan niet schijnen van de zon is meestal niet de enige factor die een rol speelt bij het ontstaan van een zomerdepressie. Het is bekend dat zaken als erfelijke aanleg, negatief denken, eenzaamheid en een slechte gezondheid de kans op depressies vergroten.

Sombere gevoelens verdwijnen vaak vanzelf. Maar het kan zijn dat je je somber blijft voelen. Niemand kan je opvrolijken, niets interesseert je meer. Je voelt je leeg en futloos. Als zo’n sombere bui blijft aanhouden, kan het zijn dat je een depressie hebt. Als je klachten langer dan twee weken duren is het goed om actie te ondernemen. Hoe langer je last van somberheid houdt, hoe erger je klachten kunnen worden.

 • Neem je sombere gevoelens serieus. Denk niet: ‘Er is niks aan de hand’.
 • Praat met je partner, familie en vrienden over je gevoelens.
 • Zoek hulp bij de huisarts. Hij of zij bespreekt met je hoe je je depressieve klachten kunt aanpakken en verwijst je eventueel door. Over de behandeling van depressie hebben hulpverleners onderling afspraken gemaakt. Deze staan in de zogenoemde multidisciplinaire richtlijn.
 • Je kunt ook (anoniem) contact opnemen met MIND Korrelatie voor tips, informatie en doorverwijzing.
 • Zoek informatie over depressie; krijg inzicht in je klachten en wat je eraan kunt doen.
 • Houd regelmaat in je leven. Sta op tijd op, eet op regelmatige tijden en ga op tijd naar bed.
 • Ga elke dag een stuk fietsen of wandelen. Bewegen helpt tegen depressieve gevoelens. Running therapie kan ook helpen.
 • Lees een zelfhulpboek of doe een online zelfhulpcursus.
 • Krijg meer inzicht in de relatie tussen je gedachten, gevoelens en gedrag.
 • Doe ontspanningsoefeningen om meer rust in lichaam en gedachten te krijgen.
 • Blijf mensen opzoeken, zelfs als je er geen zin in hebt.
 • Vraag je af of je zelf oorzaken ziet voor je somberheid. Ben je een dierbaar iemand verloren? Of heb je iets anders erg naars meegemaakt? Probeer te accepteren dat je hier verdrietig over bent en praat erover met mensen in je omgeving, de huisarts of met de hulpverleners van MIND Korrelatie.
 • Je krijgt ook inzicht door het contact met lotgenoten, omdat zij vergelijkbare dingen doormaken (of doorgemaakt hebben). Hiervoor kun je contact opnemen met de Depressie Vereniging.

Zie je geen uitweg meer?

Als je erg depressief bent, denk je veel aan de dood. Je vindt het leven vaak uitzichtloos, zinloos en ellendig. Ook kun je het gevoel hebben anderen alleen maar tot last te zijn. Mensen die zich zo voelen, besluiten soms een einde te maken aan hun leven. Ze zien dit als enige oplossing om van al hun pijn en problemen af te komen.

Vaak vinden mensen het moeilijk om erover te praten. Het is heel belangrijk om dat wel te doen. Zowel als je zelf aan zelfdoding denkt, als wanneer je iemand kent van wie je vermoedt dat hij of zij aan zelfdoding denkt.

Denk je aan zelfdoding, maak je,  je zorgen om iemand of ben je nabestaande? Op de website van 113 Zelfmoordpreventie vind je meer informatie. Je kunt hier ook direct en anoniem in contact komen met deskundige vrijwilligers.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: