Je Kan Vluchten, Vechten, Volgen of Veranderen.

In feite heb je vier alternatieven: volgen, vechten, vluchten of veranderen.

Je kunt kiezen voor volgen. Dan pas je je aan en beweeg je mee. Je kunt ook de strijd aangaan en je verzetten. Je gaat dan vechten. Je kunt ook alles uit de weg gaan. Je kiest voor vluchten. In deze gevallen handhaaf je bij jezelf de status quo. Je komt niet tot een interne vernieuwing. Dat komt pas, wanneer je ervoor kiest om ook jezelf opnieuw uit te vinden en te veranderen.

Bij Volgen en Vluchten beschouw je de situatie als vaststaand en wil je je niet aanpassen.

Bij Vechten wil je jouw waarheid opleggen. Het alternatief is Veranderen. Je zet dan van binnenuit een beweging in. Je doet interventies die bij jezelf beginnen.

Ben je de fotograaf of sta jezelf op de foto?

Zie je een landschap verschuiven of zie je jezelf bewegen binnen het landschap? Wanneer het gaat over leiderschap, gaat het dus niet in eerste instantie over de ander, maar over onszelf.

Je blijft in je eigen gevangenis, zolang je blijft denken, dat het aan jouw omgeving ligt. Zodra je je realiseert dat jíj – en alleen jíj – het verschil kunt maken ontstaat ruimte. Ruimte om een verpopping te maken van rups tot vlinder.

Bereid jezelf voor

Als je iets in je leven wil veranderen, maar je kan het (nog) niet, kan je wel jezelf gaan voorbereiden op een eventuele toekomstige verandering in je leven.

  • Wat heb je nodig om te veranderen? (Geld? Kennis dmv een studie? Woonruimte? Werk?) Bereid jezelf voor om aan het geld, om aan deze kennis, om aan woonruimte of aan het werk te komen! Blijf niet stil zitten, maar ga op onderzoek uit!
  • Zorg je voldoende voor jezelf? Leef je gezond en beweeg je voldoende? Maak jezelf sterk en krachtig ter voorbereiding op een eventuele verandering!
  • Ontvang je voldoende steun van anderen? Heb je te weinig contact met anderen? Tijdens eventuele veranderingen zal steun heel fijn zijn! Begin langs te gaan bij familie. Begin met een hobby, cursus of desnoods met vrijwilligerswerk waar je vrienden kan maken. Maak contact met oude vrienden.

Actie

Er verandert niets in je leven, als je geen actie onderneemt. Hele kleine stapjes samen kunnen een enorme grote stap voorwaarts betekenen. De weg naar verandering kan lang zijn, maar het begint altijd met de eerste stap. Laat deze eerste stap jezelf voorbereiden op veranderen zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: