Wat Is Beter? Oud Gedrag Afleren Of Nieuw Gedrag Aanleren?

Wat is beter? Oud gedrag afleren of nieuw gedrag aanleren? Welke redenen zijn er om nieuw gedrag aan te leren? Kan je het veranderingsproces ook benaderen door iets totaal anders uit te proberen? Wil je weten of je echt in staat bent om te veranderen? Kan je veranderen ondanks de vele tegenslagen tijdens het veranderingsproces? Is het moeilijk om nieuwe gewoontes toe te voegen in je leven? Is het gemakkelijk om je te openstellen voor positief gedrag?

Reden

Wat kunnen de redenen zijn om nieuw gedrag aan te leren?

  • Beste uit jezelf willen halen,
  • Betere resultaten behalen,
  • Ontwikkelen van jezelf,
  • Willen veranderen.

Beste uit jezelf

Waarom wil jij veranderen? Waarom wil jij nieuw gedrag aanleren? Omdat je het beste uit jezelf wil halen? Het beste uit jezelf halen wil niet altijd zeggen dat je de dingen anders moet gaan doen of dat je de dingen anders moet gaan aanpakken. Wel is het zo als jij het beste uit jezelf wil halen dat het aanleren van nieuw gedrag je kunt helpen om (veel) betere resultaten te halen!

Ontwikkelen

Afbeeldingsresultaat voor POSITIEF DENKEN

Waarom wil jij een verandering doormaken? Waarom wil jij zo graag nieuw gedrag aanleren? Omdat je bereid bent om jezelf te ontwikkelen? Jezelf willen ontwikkelen is een heel goed streven. Je moet echter een ding heel goed beseffen: een veranderingsproces doormaken omdat je jezelf graag wil ontwikkelen is vaak behalve zwaar ook moeilijk.

Kan ik het?

Kan jij veranderen? Wil je weten of je echt kan veranderen? Veranderen is moeilijk, het kost tijd en energie en het kost bloed, zweet en tranen. Als het je lukt om te veranderen, is het een van de meest waardevolste dingen uit je leven: omdat het zoveel moeite heeft gekost. Het was een echte prestatie! Het veranderingsproces ondergaan gebeurt met vallen en opstaan, ook het terugvallen in het oude gedrag wil niet betekenen dat jij niet in staat bent om te veranderen!

Vallen en opstaan

Het veranderingsproces gebeurt met vallen en opstaan. Iedere stap die je onderneemt in het proces van het veranderen kom je iedere keer dichterbij je einddoel: de verandering! Je kunt iedere val zien als een mislukking, maar je kan iedere mislukking ook zien als een stap dichter bij het succes: jouw succes!

Andere benadering

Bestaat er een manier om het veranderingsproces op een geheel andere wijze uit te voeren? Kan je het proces om te veranderen op een andere manier benaderen? Natuurlijk! Je kunt nieuwe gewoonten toevoegen, i.p.v. te proberen tegen oud gedrag te gaan vechten. Hm, zo simpel he? In alle eerlijkheid: deze vlieger gaat op met de wat kleinere veranderingen. Bijvoorbeeld: je wilt graag wat kilo’s kwijt, maar om het gedrag te veranderen door een dieet te volgen is jou een brug te ver. Geen probleem: dan voeg je een nieuwe gewoonte toe: meer en vaker bewegen (bijvoorbeeld in de sportschool!)

Doen

Het doen, het uitvoeren van een gewoonte die is toegevoegd in je leven, is altijd veel leuker dan het stoppen van iets. Stoppen met snoepen leuk? Stoppen met roken leuk? Stoppen met geld uitgeven leuk? Nee, niet echt. Daarom: Het is nu eenmaal leuker om iets te doen dan ergens mee te moeten stoppen. Probeer het maar! Nogmaals: deze regel werkt alleen bij het doorvoeren van kleine veranderingen in je leven! Bij grote en drastische veranderingen ontkom je (haast) niet aan gedragsveranderingen.

Positief gedrag

Is het moeilijk om nieuwe gewoontes toe te voegen in je leven? Nee, niet wanneer je je echt openstelt voor het kiezen van nieuw gedrag i.p.v. het afleren van oud gedrag. Zodra jij je hebt opengesteld merk je onmiddellijk dat je liever kiest voor het positieve gedrag en niet voor het oude gedrag dat je ervan weerhoudt het beste uit jezelf te halen of je te kunnen ontwikkelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: