Wat Symptomen Geeft Een Postpartum Depressie

Wat is een postnatale depressie nu eigenlijk?

Somber na je bevalling

Klachten die bij een postpartum depressie voorkomen zijn:

 • Je voelt je somber.
 • Je hebt nergens zin in en komt nergens toe.
 • Je hebt weinig plezier van je baby. Of je hebt zelfs heftige gevoelens van afkeer of haat voor je baby.
 • Je hebt geen ‘moedergevoel’ of bent juist overbezorgd voor je baby.
 • Je bent extreem moe en lusteloos.
 • Je hebt huilbuien.
 • Je bent prikkelbaar of zelfs agressief. Dat kan zich uiten in schelden of verwijten maken.
 • Je kunt je moeilijk concentreren, bent in de war en vergeet veel.
 • Je slaapt weinig en slecht, of juist heel erg veel.
 • Je hebt geen zin in eten of juist heel veel zin in eten.
 • Je hebt weinig zelfvertrouwen, het gevoel niets waard te zijn. Ook denk je dat je niet geschikt bent als moeder.
 • Je hebt een leeg gevoel van binnen.
 • Je voelt je machteloos, wanhopig en angstig. Ook pieker je veel.
 • Je hebt lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkeheid of duizeligheid.

Veel van deze klachten lijken normaal. Als jonge moeder heb je vaak te weinig slaap, dus geen wonder dat je moe bent. En een baby is erg kwetsbaar, dus het is normaal dat je bezorgd bent. Maar bij een postpartum depressie zijn de klachten zo erg dat je je taken niet meer normaal kunt uitvoeren.

Sommige vrouwen krijgen ook last van waanbeelden en verliezen het contact met de werkelijkheid. Dit kan wijzen op een postpartum psychose. Een postpartum psychose is een zeldzame, maar ernstige aandoening. Je denkt bijvoorbeeld dat je baby niet van jou is. Of je ziet in een flits dat je de baby van de commode laat vallen. Je kunt zo somber zijn dat je denkt dat jij of je baby beter dood kunnen zijn. Herken je dit? Schakel dan direct deskundige hulp in, zoals je huisarts of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in de buurt.

Lichamelijke oorzaken

Wanneer depressie in je familie voorkomt of wanneer je zelf al eens een depressie hebt doorgemaakt, heb je een verhoogde kans om een postpartum depressie te krijgen. Verder kun je eerder een postpartum depressie krijgen wanneer je lichamelijke en emotioneel uitgeput bent.

Wat je meemaakt in je leven

Ervaringen of gebeurtenissen die je leven opeens erg veranderen (zogenaamde ‘life events’), verhogen de kans op het krijgen van een depressie. Een kind krijgen is zo’n ‘life event’. Gebeurt er daarnaast ook nog iets anders ingrijpends, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare of een verhuizing, dan neemt de kans op een postpartum depressie toe. Ook relatieproblemen of een partner die je weinig steun geeft tijdens of na de bevalling, verhogen het risico. En soms heeft de postpartum depressie te maken met onverwerkte ervaringen uit je verleden.

Ook onderstaande gebeurtenissen rondom je zwangerschap en bevalling kunnen de kans op een postpartum depressie vergroten:

 • Je zwangerschap verloopt moeilijk
 • Er moet onverwacht medisch ingegrepen worden bij je bevalling
 • Je baby moet na de bevalling in het ziekenhuis blijven.

Persoonlijke eigenschappen

Bepaalde persoonlijke eigenschappen kunnen iemand extra vatbaar maken voor het krijgen van een postpartum depressie, zoals slecht nee kunnen zeggen en gevoelens moeilijk kunnen uiten.

Of heb je hoge verwachtingen van het moederschap? En stel je hoge eisen aan jezelf? Het blijkt dat vrouwen met deze eigenschappen gevoelig zijn voor een postpartum depressie. Zo stel je je misschien voor dat de zorg voor je baby vanzelfsprekend gaat. Het verschil tussen je verwachtingen en de werkelijkheid is dan erg groot. Vooral als je baby bijvoorbeeld veel huilt of vaak ziek is

Wil je herhaling voorkomen?
Wanneer je een postpartum depressie hebt doorgemaakt, heb je een verhoogde kans dat je na een volgende zwangerschap hier weer last van krijgt. Maar door op de signalen te letten en tijdig aan de bel te trekken als het niet gaat, kunnen veel problemen worden voorkomen. Enkele algemene tips zijn:

 • Neem tijdens je zwangerschap en na de bevalling veel rust.
 • Maak duidelijke afspraken over wanneer en hoe lang je kraambezoek komt.
 • Voorkom ingrijpende veranderingen, zoals de start van een studie of een verhuizing.
 • Na je bevalling is een aanvulling met een tabletje vitamine D3  aan te bevelen. Bij langdurige sombere gevoelens direct je bloed laten controleren bij huisarts want wellicht heb je een groot tekort aan vitamine D in je bloed. Laat dan gelijk even de hoeveelheid ijzer, vit. b6, b12 en T4 (schildklierhormoon) in je bloed meten.
 • Extra vitamine B6 en b12 kunnen de symptonen van depressie verlichten. Je kunt kiezen voor een supplement of door middel van voeding extra veel proberen binnen te krijgen. Voeding rijk aan b6 en b12 is: vlees, eieren, vis, granen, groene bladgroente en peulvruchten.

Ieder jaar hebben duizenden vrouwen over de hele wereld last van sombere gevoelens in de weken en soms maanden na hun bevalling. Dit terwijl je volgens de boekjes op een roze wolk hoort te zitten. Natuurlijk staat je leven na de geboorte van je kindje even op zijn kop, je bent tenslotte van individu ineens moeder geworden. Je slaapt de eerste tijd maar weinig en je bent de hele dag bezig met de zorg voor je kleine schatje. Bij de een gaat dit allemaal makkelijk bij de ander gaat het niet direct van een leien dakje, het kost wat meer tijd. Zeker als het geven van borstvoeding ook niet gaat zoals je gehoopt had.

Het is altijd verstandig om je gevoelens te bespreken met je familie en vrienden. Soms helpt het als je extra hulp, wat meer rust of juist tijd voor jezelf krijgt. Blijven de sombere (depressieve) gevoelens langer hangen en worden het langdurige depressieve periodes dan is het altijd verstandig zo snel mogelijk langs je huisarts te gaan.

Heb je een goede huisarts dan zal hij/zij vertellen dat je hormonen enorm van slag zijn na je bevalling. Echter niet alle huisartsen hebben kaas gegeten van hormonale problemen bij vrouwen. Vaak gaat het advies van de huisarts bij postnatale depressies niet veel verder dan het voorschrijven van een anticonceptiepil, antidepressiva of het doorverwijzen naar een psycholoog.

Dat is jammer want met de juiste voeding en meer beweging (zonlicht) kun je je snel stukken beter in je vel voelen.

postnatale depressie

.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: