Heb Je Een Negatief Zelfbeeld, Hoe Komt Het, Wat Zou De Oorzaak Zijn

Een negatief zelfbeeld komt vaak voort uit een gemis, een gebrek of aan een behoefte van fundamentele behoefte.

Hoe komt het, wat kan de oorzaak zijn: Door in ons leven veelvuldig gestraft zijn, hierdoor hebben we een tekort aan waardering gehad en zijn te  vaak afgekeurt.

Dit versterkt het verlangen naar goedkeuring en verbondenheid. Het versterkt ons angst voor afkeuring. Dat maakt het zo belangrijk , hoe anderen over ons denken en over ons oordelen en beoordelen.

Zo ontstaat een negatief zelfbeeld. Je hebt het gevoel niks te kunen. Je hebt het gevoel niets goed te doen. Je bent jezelf aldoor aan het bekritiseren. Een ander kan wel zeggen je doet het goed, maar je gelooft het niet. Je bent zeer gevoelig voor kritiek van een ander.

Hoe verander je dit, dit doe je in kleine stapjes;

Tip 1 – Voel je goed

Een laag zelfbeeld kan vriendschappen, carrière stappen en je algemene gezondheid in de weg staan. Ho, stop! Ga jij eens heel snel je lichaam waarderen én je beter voelen dan ooit.

 Bewegen
Onderzoek heeft aangetoond dat elk soort workout, of dat nu cardio, krachttraining of yoga is, kan zorgen voor meer zelfvertrouwen over je lichaam. En het werkt ongeacht of je traint om af te vallen of spieren te kweken, mild of intens. En oja, praten over je workout kan je zelfbeeld ook al een flinke ‘up’ geven, aldus psychologe Louise Wasylkiw.

Weg met de vetpraatjes

‘OMG, jij bent zo slank, jouw billen alleen al passen drie keer in mijn heupen.’ Veel vrouwen zijn ontzettend creatief in het bedenken van zelfspot die verre van positief, nuttig of realistisch is. Dus skip de vette praatjes en geef in plaats daarvan een complimentje over zijn of haar gezonde gewoonten. (Of vraag om tips!)

Spreek je (lichaams)taal

Wanneer je je schouders laat hangen, je armen over elkaar doet of naar de vloer staart, dan presenteer jij jezelf als onzeker. Loop rechtop, alsof een koortje boven je hoofd jou omhoog trekt. Wanneer je met iemand praat, span dan je bilspieren aan om je rug te rechten en ga staan met je voeten uit elkaar en je tenen richting de persoon met wie je praat. Lachen mag, en wees niet bang om je handen te gebruiken tijdens het praten. Dit soort openheid maakt je relaxter en geeft zo vanzelf meer zelfvertrouwen (of in ieder geval de schijn daarvan).

Tip 2. Je verleden ligt achter je

Ten tweede moet je je realiseren dat het verleden voorbij is. Gevoelens van twijfel en onzekerheid hebben meestal te maken met vervelende ervaringen in het verleden. Je brein onthoudt nare ervaringen en koppelt daar automatisch nare gevoelens en emoties aan. Dit kan je heel onzeker maken, waardoor je jezelf op termijn steeds meer mogelijkheden ontneemt omdat je twijfelt aan je eigen kunnen en steeds minder openstaat voor veranderingen. Een nare vicieuze cirkel. Voor je het weet, heb je het gevoel alsof je de controle over je leven verliest, omdat je niet meer de keuzes durft te maken die je eigenlijk zou willen maken als je je maar wat zekerder zou voelen.

Tip 3. Een positief zelfbeeld

De derde tip is dan ook ervoor te zorgen dat jouw zelfbeeld goed is. Mensen met veel zelfvertrouwen hebben een goed zelfbeeld. Wat weinigen weten, is dat we allemaal letterlijk een bepaald zelfbeeld hebben. Dit is een beeld in ons hoofd dat precies aangeeft hoe we over onszelf denken. En vaak hebben we daar een niet al te rooskleurig beeld bij.

Vanaf het moment dat je je daarvan bewust bent, kun je ingrijpen. Wat kun jij doen om dat beeld te veranderen? Letterlijk? Het voelt misschien niet geloofwaardig om dat te doen, maar dat komt omdat je vergroeid bent  met je huidige zelfbeeld. Maar, dat beeld staat niet vast. En waar het je belemmert is het hoog tijd om afscheid te nemen, want dat beeld bijstellen heeft enorm veel impact. En wist je dat alleen jij jezelf zo ziet. Iedereen om jou heen ziet jou anders. En dat kun jij ook beginnen te doen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: