Zijn Lekkende Darmen De Oorzaak Van Jouw Oogklachten?

Zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachten?

Van wazig zicht tot ernstige oogklachten zoals maculadegeneratie, staar en netvliesloslating; lekkende darmen kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan. Je darmen zijn, via je zenuwstelsel en bloedsomloop, direct gelinkt aan je hersenen. Als het slijmvlies dat de darmen bedekt lekkages vertoont, komen gif- en lichaamsvreemde stoffen vrij in het bloed. Dit is een directe aanslag op je gezondheid, ook op die van je hersenen. Omdat de ogen onderdeel uitmaken van de hersenen – ze vormen het enige deel ervan dat aan de buitenkant van het lichaam zichtbaar is – bepaalt de conditie van je darmen dus mede hoe het met je ogen gesteld is.

Het spijsverteringskanaal is een lange, kronkelende buis met openingen naar de buitenwereld aan het begin en aan het eind. Via eten en drinken krijg je dagelijks heel wat micro-organismen en gifstoffen binnen, maar gezonde darmen zijn goed in staat deze te neutraliseren. Doordat de oppervlakte van het darmslijmvlies bedekt is met een laag bacteriën, heb je een natuurlijke barrière tegen indringers, onverteerde voeding, chemische en zelfs kankerverwekkende stoffen. Deze beschermende darmflora is al in de kindertijd opgebouwd: met de fles gevoede baby’s ontwikkelen een compleet andere darmflora dan baby’s die borstvoeding krijgen. De darmflora produceert antibiotica-achtige substanties die indringers onschadelijk maken, of ze omzetten in lichaamseigen materiaal. Maar wat gebeurt er als de beschermende wand van bacteriën beschadigd raakt? Dan ontstaat er een ‘lek’ en word je kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.

Ons tweede brein

De darmen zijn niet alleen een belangrijke barrière tegen indringers, ze worden ook wel ‘ons tweede brein’ genoemd. De darmwand is namelijk bedekt met meer dan honderd miljoen zenuwcellen. Volgens de Amerikaanse neurowetenschapper Michael Gershon van de Columbia University in New York, is de darm wat dit betreft bijna een kopie van de hersenen: dezelfde celtypen en andere stoffen zijn er actief. In de darmwand zitten twee flinterdunne laagjes, doorwaaierd met een complex zenuwsysteem. Van hieruit staan de darmen in direct contact met de hersenen. Opvallend is dat negentig procent van de zenuwverbindingen tussen buik en hoofd van beneden naar boven loopt; er is blijkbaar eerder een informatiestroom vanuit de darmen naar het brein, dan omgekeerd.

Lekkende darmen oorzaak van ziekte

Hoe het probleem van de lekkende darmen verband houdt met neurologische aandoeningen als autisme, dyslexie, depressie, schizofrenie en ADHD. Als de darmen lekken, komen gifstoffen in het bloed terecht die direct naar de hersenen gaan. Niet alleen neurologische aandoeningen kunnen  het gevolg zijn, ook astma, eczeem en allergieën steken de kop op. De huid is de spiegel van de darmen, aan de huid kun je zien hoe gezond jouw darmflora is.

Beschadigde darmwand

Als de bacteriële laag van de darmwand beschadigd is en ‘lekt’, zijn de darmen niet meer goed beschermd en staan ze open voor van alles wat maar langskomt: virussen, schimmels, bacteriën, parasieten en chemische stoffen. Naast het feit dat ziektekiemen makkelijker vat op je krijgen, is de kans ook nog eens groot dat je ondervoed raakt, omdat lekkende darmen voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen. Steeds meer mensen blijken gevoelig voor gluten en lactose, doordat de darmen deze stoffen niet meer kunnen verwerken en omzetten naar lichaamseigen stoffen, zoals het eigenlijk hoort.

Invloed van medicijnen

Hoe komt het dat onze darmen gaan lekken? Er zijn  verschillende oorzaken. Antibiotica hebben bijvoorbeeld een verwoestend effect op de gunstige bacteriën in het menselijk lichaam, niet alleen in de darmen maar ook in andere organen en weefsels. De natuurlijke bescherming is weg en ziektekiemen kunnen binnendringen. Ook andere medicijnen hebben, vooral als ze langdurig worden gebruikt, een schadelijk effect op de darmflora. Denk aan pijnstillers, corticosteroïden, de anticonceptiepil, slaapmiddelen, maagzuurremmers, enzovoort.

Invloed van voeding

Als je teveel suiker en bewerkte koolhydraten eet – en dat is al snel het geval – krijgen schimmels die in je darmen huizen vrij spel en stimuleer je de groei van wormen en parasieten. Ook een voedingspatroon met veel vezels uit granen en veel rauwe groentes heeft een negatief effect op de darmflora en de stofwisseling. Verder kunnen infectieziekten blijvende schade veroorzaken aan de darmflora en ook de invloed van langdurige lichamelijke of psychische stress mag niet onderschat worden. Alcohol, blootstelling aan giftige stoffen, vervuiling en straling kunnen een diepgaande invloed hebben op onze bacteriehuishouding. Ook hoe oud je bent en hoeveel je beweegt spelen een rol.

Kleine of grote lekkage

Hoe meer de darmen lekken, hoe ernstiger de klachten zullen zijn. Stel je voor dat er een klein gaatje in het dak van een schuur zit, dan zal er bij een regenbui een beetje water naar binnen sijpelen. Er komen vochtplekken op de muren. Maar is het dak zo lek als een mandje, dan kan de schuur bij een flinke regenbui helemaal onder water komen te staan. In beide gevallen is het wel belangrijk om het dak te repareren, bij een kleine lekkage is dat gemakkelijker dan bij een grote. In het laatste geval is veel meer tijd en geduld nodig.

Zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachten?

Wellicht herken je aspecten die in dit artikel beschreven staan? Ik in ieder geval wel. Ik kreeg als baby flesvoeding, heb vroeger veel volkorengranen, bewerkte koolhydraten en suiker gegeten. Als kind had ik al last van hooikoorts, benauwdheid, huiduitslag en wazig zicht. Ook toen ik volwassen werd speelde mijn gezondheid me vaak parten, was ik snel moe en niet fit. Gelukkig is dit de laatste jaren allemaal flink verbeterd, omdat ik anders ben gaan leven en eten.

Wat kun je zelf doen?

Hoe kun je de darmen  genezen door anders te gaan eten. Veel van wat Dr Peuser deed ik al, en sinds ik daarmee begonnen ben zijn allerlei klachten afgenomen of verdwenen. Na het lezen van het boek ben ik een aantal van Dr Peuser adviezen op het gebied van voeding gaan opvolgen.  klik hier om te lezen wat je zelf allemaal kunt doen om je lekkende darmen te helen. Want dat is het mooie van het hele verhaal: de lekkende darmen zijn te genezen en kunnen weer een mooie, beschermende bacteriële wand krijgen. Mits je de juiste stappen zet.

Afbeeldingsresultaat voor dr peuser aloe vera

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: