Wil Je Een Passief Of Passie-f Inkomen?

                  Afbeeldingsresultaat voor van passie naar passief

Een onderwerp dat ik altijd al interessant heb gevonden, is passief inkomen. In tegenstelling tot hoe het klinkt, is dat geen inkomen waarvoor je niets hoeft te doen. Het is inkomen dat ook door kan lopen op momenten dat je niet aan het werk bent. Bijvoorbeeld als je iets verkoopt via je webshop, terwijl jij eigenlijk ligt te slapen. Of als een bedrijf waarin je aandelen hebt weer een dividend uitkeert. Dat wil niet zeggen dat het aan komt waaien. Veel mensen waarvan ik weet dat ze passief inkomen hebben, werken behoorlijk hard. Het verschil met ‘actief’ inkomen zit ‘m echter in hoe dat gezien wordt.

Ik steek elke week heel veel tijd in mijn websites. Elke dag ben ik er wel een paar uur mee bezig; leuke onderwerpen opsporen, blogs schrijven, reacties lezen en daarop reageren, het zoeken naar nieuwe plug-ins, verbeteringen in de lay-out doorvoeren, zoekmachineoptimalisatie, kijken naar manieren om alles wat te versnellen en de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Noem het maar op. En als ik niet direct aan mijn blogs werk, dan ben ik vaak nog aan het lezen over nieuwe mogelijkheden, technische snufjes en verbeterpunten.

Het geld dat ik hiermee verdien, zou ik dan ook geen ‘passief’ inkomen willen noemen. Wat het wél is? PASSIE-f inkomen. Ik vind het namelijk ontzettend leuk om dit allemaal te doen. Ik ben namelijk dol op nieuwe dingen leren, kennis en ervaringen delen met anderen, lezen, schrijven en dingen opbouwen. Dan voelt het behoorlijk rijk als je daar ook je geld nog mee kunt verdienen, zodat de noodzaak om niet-leuke dingen te doen steeds minder wordt.

Je moet er wat voor doen

Hoewel er ongetwijfeld dingen zijn waarmee je slapend rijk kunt worden, ben ik ze nog niet tegengekomen. Daar geloof ik dus niet zo heel hard in. Waar ik wél in geloof, is dat je dingen kunt doen om ervoor te zorgen dat je verdiensten niet meer gekoppeld worden aan tijd. Dat de tijd die je ergens insteekt minder wordt, maar de verdiensten blijven toenemen. Dat je duurzaam inkomen kunt halen uit iets waar je je gedurende een relatief korte tijd stevig voor inspant. Voorbeelden hiervan:

♥ Je koopt een bouwval voor een lage prijs, knapt hem helemaal op ( = investeren in tijd en geld) en verhuurt het daarna als woning, waardoor je maandelijks een paar honderd euro opstrijkt

♥ Het schrijven van een boek of ontwikkelen van een cursus: je bent eerst lang bezig met het proces, maar zodra het product er is, hoef je het alleen nog te promoten (en idealiter krijg je dan ook te maken met een soort ripple effect, waarbij anderen ook enthousiast worden en jouw producten promoten

♥ Websites (natuurlijk!): je steekt veel tijd in de ontwikkeling van een platform en als dat aanslaat, kun je daar op allerlei manieren je geld mee verdienen. En dat hoeft niet per se een blog te zijn; ook veel bedrijven gebruiken hun website als middel om geld te verdienen.

Voor al deze dingen geldt: je moet er wat voor doen. Sterker nog; je bent vaak aan het werk terwijl anderen allang de deur achter zich dicht hebben getrokken. Maar: als wat je ervoor moet doen iets is dat je ontzettend graag doet, dan is dat eigenlijk helemaal niet zo erg. Als het er bovendien vervolgens voor zorgt dat je inkomsten exponentieel kunnen groeien, waardoor je nóg meer kunt doen van wat je graag doet, dan is dat toch geweldig?

Wat is jouw ideale vorm van passie-f inkomen?

De één vindt schrijven leuk, de ander verbouwt graag en weer een ander steekt het liefst heel veel tijd in relaties met vrienden en familie. Normaal gesproken zien we dat soort dingen als hobby. De hypotheek of huur moeten immers ook gewoon betaald worden en van lucht kun je niet leven. Maar wat als je er nu voor kon zorgen dat je je geld kon verdienen met iets dat je leuk vindt? Is dat zo verkeerd? MOET werk per se vervelend zijn, omdat het nu eenmaal werk is en ‘moet’?

Ik zou je eens willen uitdagen om na te denken over wat je écht heel erg leuk vindt om te doen en te bedenken of je daar passie-f inkomen uit zou kunnen halen. Ben je bijvoorbeeld dol op koken, maar zie je het echt niet zitten om voor €6 per avond mee te doen aan een soort tafeltje-dekje-initiatief? Dan kun je misschien je kennis en vaardigheden wel delen als adviseur, of voor speciale (goed betalende) gelegenheden. Is het jouw droom om thuisblijfmoeder te zijn? Misschien heb je wel ruimte voor extra kinderen en kun je een eigen kinderopvang of BSO starten.

Wat zou jij ervoor over hebben als je rijk kon worden van iets dat je superleuk vindt om te doen?

Nogmaals: ik zeg niet dat het makkelijk is. Zeker als jouw vorm van passie-f inkomen ervoor zorgt dat je voor jezelf zou beginnen. Dan kan het zijn dat je daar op een gegeven moment dag en nacht mee bezig bent. Dat je aan niets anders kunt denken en nergens anders over kunt praten. Maar is dat erg, als het gaat om iets waar je sowieso al dol op bent? Als je dan toch ‘moet’ werken, waarom zou je dan niet de knop omzetten? De sprong wagen en je geld verdienen met je dromen?

Hoe denk jij hierover?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: