Wat Is Glutamaat

Glutamaat is een smaakversterker die een hartige smaak versterkt. Glutamaat is verantwoordelijk voor de ‘umamismaak’ van hartige voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks.

Binnen de groep glutamaat heb je glutaminezuur (E 620) en glutamaten (E 621 tot en met E 625).

De glutamaten en glutaminezuur hebben een E-nummer. Dat betekent dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en het gebruik veilig is. Pas als de stof niet schadelijk is voor de gezondheid, krijgt een stof een E-nummer.

                                 Gerelateerde afbeelding

Glutamaten komen van nature voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes. Glutamaten zijn combinaties van glutaminezuur met andere stoffen. Glutaminezuur is een aminozuur. Aminozuren komen ook veel in je lichaam voor. Ze zitten in eiwitten in je lichaam, maar ook in dierlijke producten zoals varkensvlees, rundvlees, kip en vis. Het glutaminezuur dat in voedingsmiddelen wordt gebruikt, wordt gemaakt met behulp van bacteriën. Bij de productie van mononatriumglutamaat (E 621) kunnen genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt.

Glutamaat dat als smaakversterker is toegevoegd aan producten is hetzelfde als glutamaat dat van nature ergens in zit. Voor ons lichaam is er geen verschil. De hoeveelheid glutamaat die je als smaakversterker binnen krijgt, is veel kleiner dan de hoeveelheid die van nature al in je voeding zit. Fabrikanten hoeven voor de juiste smaak namelijk maar een klein beetje te gebruiken.

In de onderstaande tabel worden maximaal 8 producten aangegeven die een goede indruk geven waar toegevoegd glutamaat in kan zitten. Dit is geen volledige lijst, want glutamaten kunnen aan veel producten toegevoegd worden. Producten die veel toegevoegd glutamaat bevatten staan meestal niet in de Schijf van Vijf. Enkele voorbeelden van producten met veel toegevoegd glutamaat zijn koek, gebak, snacks, bouillon, kant-en-klaarsoepen en -sauzen, bewerkt vlees, kruidenmixen en smaakmakers.

Smaakversterker Synoniem E-nummer Waar kan het inzitten?
Glutaminezuur L-Glutaminezuur
L-α-aminoglutaarzuur
E 620 Zuivelproducten, brood, koek en gebak, frisdranken, snacks, voedingssupplementen, zoutvervangers, kruiden
Mononatriumglutamaat Natriumglutamaat

MSG

Ve-tsin

 E 621 Zuivelproducten, brood, koek en gebak, frisdranken, snacks, voedingssupplementen, zoutvervangers, kruiden
Monokaliumglutamaat Kaliumglutamaat

MPG

 E 622 Zuivelproducten, brood, koek en gebak, frisdranken, snacks, voedingssupplementen, zoutvervangers, kruiden
Calciumdiglutamaat Calciumglutamaat E 623 Zuivelproducten, brood, koek en gebak, frisdranken, snacks, voedingssupplementen, zoutvervangers, kruiden
Monoammoniumglutamaat Ammoniumglutamaat  E 624 Zuivelproducten, brood, koek en gebak, frisdranken, snacks, voedingssupplementen, zoutvervangers, kruiden
Magnesiumdiglutamaat Magnesiumgluconaat  E 625 Zuivelproducten, brood, koek en gebak, frisdranken, snacks, voedingssupplementen, zoutvervangers, kruiden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: