Wat Maakt Je Gelukkig, Stimuleer De Aanmaak Van Dopamine

Je komt thuis na een hele dag werken, je ploft op de bank en doet de tv aan , je kijkt je favoriete programma. Maar ineens krijg je een ongelovige behoefte aan chips.

Maar zo ineens is dit eigenlijk niet. Dit word veroorzaakt door je hersenen, die je elkaar keer er aan blijven herrineren , dat als jij op de bank ploft je aan chip gaat denken. Om gedrag  dat we prettig vinden te stimuleren, geven de hersenen steeds het stofje Dopamine af.  Omdat jij elke keer dit genotsgevoel ervaart, associeert dit als beloning, als je op de bank ploft en tv kijkt.

Gerelateerde afbeelding

Dopamine is een prikkelende neurotransmitter die betrokken is bij beloning van gedrag. Ook spelen ze een rol bij hersenaandoeningen zoals: Migraine en misselijkheid, leren motivatie, ziekte van parkison en depressies.

Dopamine is ten dele verantwoordelijk voor spierbewegingen en het regelen van de ademhaling, honger en eetlust. Dopamine word afgegeven als je dingen doet, die volgens je hersenen beloont moeten worden. Het brengt een golf van genot teweeg. Daarvoor wil je het gedrag zo vaak mogelijk herhalen.

Dopamine speelt een belangrijke rol in verslaving en slechte gewoontes. Dopamine is een chemische neef van de Amfetaminen , deze stoffen zitten in stimulerende middelen, zoals heroine, alcohol en nicotine.

Wanneer je zelf bijvoorbeeld wilt stoppen met roken of minderen met alcohol, kan je het jezelf makkelijker maken als je het patroon van snelle dopaminebeloning weet te doorbreken. Je kan zelf je dopamine verhogen door de snelle beloning van het roken of van de alcohol te vervangen met gezondere beloningen. Vaak is dit gemakkelijker wanneer je een nieuwe omgeving voor jezelf creëert, die nauw samenhangt met de positieve kanten van je nieuwe leefstijl. Anders gezegd moet de bedrading in de hersenen worden verlegd, zodat je voortaan dopamine aanmaakt als je bijvoorbeeld groenten eet of sport. Het helpt als je structuur biedt aan de beloning van je nieuwe gewoonten, bijvoorbeeld door altijd op hetzelfde tijdstip te gaan sporten.

Maar hoe kun je zelf dopamine verhogen?

1. Tyrosine en fenylalanine

Dopamine wordt in het lichaam aangemaakt uit het aminozuur tyrosine (L-tyrosine). Tyrosine kan op zijn beurt in het lichaam aangemaakt worden door het aminozuur fenylalanine (L-fenylalanine). Eet voedsel dat rijk is aan tyrosine en fenylalanine. Dit zijn amandelen, avocado’s, bananen, zuivel, peulvruchten, zaden, noten, mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten en tofu. Een maaltijd met veel eiwitten en weinig koolhydraten kan helpen de dopaminespiegel te verhogen.

2. Antioxidanten

Zorg ervoor dat je meer antioxidanten binnenkrijgt. Dopamine oxideert gemakkelijk en antioxidanten kunnen vrije radicalen verhinderen om schade aan te brengen aan hersencellen die dopamine produceren. Veel soorten groente en fruit zijn rijk aan antioxidanten, zoals:

  • Bètacaroteen en carotenoïden: bladgroenten, oranje groenten en fruit, asperges, broccoli, bietjes
  • Vitamine C: paprika’s, sinaasappels, aardbeien, bloemkool, spruitjes
  • Vitamine E: noten, zonnebloempitten, bladgroenten, broccoli, wortelen

3. Vitaminen en mineralen

Verder helpen co-enzym Q10 en DLPA om dopamine te verhogen: foliumzuur, ijzer, magnesium, vitamine B3 en B6 zijn betrokken bij de synthese van dopamine in het lichaam. De juist voeding, zoals groente, fruit en rood vlees, eventueel aangevuld met voedingssupplementen, kunnen ervoor zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

4. Te vermijden voedsel

Vermijd voedsel waarvan de hersenfuncties minder worden. Dit zijn vaak bewerkte producten, witte bloem, cholesterol, cafeïne, verzadigde vetten en suikers.

5. Beweging

Zorg ervoor dat je elke dag voldoende beweegt. Sport verhoogt het calcium in je bloed, en dat stimuleert de dopamineproductie en opname van dopamine in je hersenen. Probeer dertig tot zestig minuten per dag te lopen, zwemmen of joggen om je dopamine-aanmaak op gang te helpen.

6. Nachtrust

Slaap voldoende. Je hersenen verbruiken heel weinig dopamine terwijl je slaapt, dus met genoeg slaap hou je meer over voor de volgende dag. Slaap minstens acht uur per nacht.

7. Seks

Seksuele activiteit en aanrakingen verhogen de dopamine-aanmaak.

8. Medicatie

Als je last hebt van de volgende aandoeningen, kun je medicatie overwegen. Je huisarts kan medicatie voorschrijven waarmee je je dopamineniveau verhoogt, afhankelijk van de symptomen.

  • ADHDAls je echt moeite hebt om je aandacht ergens op te richten en je bent hyperactief, dan kan je huisarts een psychostimulant als Ritalin voorschrijven om de dopamineproductie in je hersenen te verhogen.
  • Depressie. Een laag dopamineniveau wordt vaak geassocieerd met depressie. Als niets lijkt te werken en je hebt nog steeds geen energie, praat dan met je huisarts, misschien ben je wel depressief. In het ergste geval zou je kunnen denken aan antidepressiva.
  • Ziekte van Parkinson. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak last van onvrijwillige beweging van bepaalde lichaamsdelen. Een medicijn met de naam Levodopa kan het dopamineniveau helpen verhogen bij patiënten met Parkinson.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: