Dopamine Het Beloningshormoon

In de pre-historie zorgde dopamine ervoor dat we in staat waren dagenlang achter een prooi aan te gaan. Elk nieuw spoor, elke hoefafdruk zorgde voor een dopamineshot. Het uiteindelijk aantreffen van de prooi zorgde voor een grote dosis dopamine. Het uiteindelijk doorboren van de prooi met je speer zorgde voor zo’n grote dopamine injectie dat het ons in staat stelde om de volgende dag weer op jacht te gaan. Op jacht om de volgende prooi te vangen en zo onze honger te stillen. Zonder dopamine zouden we de jacht al in de eerste uren hebben opgegeven. Uiteraard zou dit opgeven leiden tot een onvermijdelijke hongerdood.

Afbeeldingsresultaat voor dopamine

Voorbeeld:

Je geeft leiding aan een team dat software ontwikkelt van begin tot eind. Designers, ontwikkelaars en testers vormen een team dat in staat is oplossingen te bedenken, daar software voor te ontwikkelen en op te leveren. Het team doet dit op een agile manier. Een groot scrumbord in het midden van het kantoor, vol met briefjes in verschillende kolommen, zorgt voor het overzicht. Na de stand-up meeting loopt Rick meteen naar het bord, pakt een briefje en plakt deze in de kolom ‘in behandeling’ onder zijn naam. Iedereen ziet dat hij dat doet en weet waar hij mee bezig is. Na een aantal uren driftig programmeren heeft hij de userstory afgerond, loopt weer naar het bord en verplaatst het briefje naar de kolom ‘ter review’. Dopamine! De beloning voor een afgeronde taak. Tijdens het programmeren heeft Rick ook al aardig wat shotjes dopamine in zijn systeem gekregen. Elke test waar hij zijn code aan onderwierp met een groen vinkje als gevolg; dopamine. Elke oplossing die hij vanuit zijn gedachten omzet naar code in zijn code editor; dopamine. Met als uiteindelijke beloning een enorme shot dopamine op het moment dat hij zijn prooi geschoten heeft. Ehm; op het moment dat hij zijn userstory heeft afgerond. Het agile werken met een scrumbord is dus een uitstekende manier om ons continu te voeden met dopamine.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: