Werken Voor Een Baas Is Onnatuurlijk

Je wilt van nature autonoom zijn en flexibel.

We vergelijken werknemers even met leeuwen in het wild versus hun soortgenoten in een dierentuin: “Leeuwen in het wild gedragen zich tien keer levendiger dan die in een dierentuin. Je herkent ze haast niet meer terug. Het leven in een dierentuin is weliswaar makkelijker, maar niet het leven waar de leeuw voor gemaakt is. Dat zie je terug bij mensen die bij grote bedrijven werken.”
Als groep neem je betere beslissingen en is de vooral de betrokkenheid bij beslissingen groter. Dat betekent wel dat die groepen niet te groot mogen zijn. “In de tijd van jager-verzamelaars,” schrijft Graham, “opereerden we in groepen van 8, dat ging heel goed, bij 20 werd het lastig managen en bij 50 werd het chaos. Daarom worden bedrijven opgedeeld in groepjes met daarboven een baas.

Een baas is dus iets dat we verzonnen hebben.

Voor een baas werken is iets onnatuurlijks. Uit onderzoek blijkt ook dat interactie met je leidinggevende de grootste stressor is op het werk. Mensen willen van nature autonoom zijn en flexibel. Iedere oermens was een soort zzp’er.

In de oertijd was hiërarchie iets dat kwam en ging. 

Op het moment dat er gevaar dreigde, bijvoorbeeld omdat er een andere groep in jouw territorium was of er een hongersnood optrad, dan werd er een leider aangewezen die de groep tot een gecoördineerde actie bracht. Als het gevaar geweken was, werd de groep weer egalitair en informeel. Beslissingen werden genomen op basis van consensus. De beste oplossing is vaak de oplossing die gebaseerd is op heel veel gedeelde kennis. De wijsheid van de groep noemen ze dat. In de moderne werkomgeving gaan we ervan uit dat één persoon – onze baas – de beslissingen neemt, terwijl we met z’n allen betere beslissingen nemen.

Economen en politici gaan er vaak vanuit dat mensen van nature eerder rechts zijn, dat eigenbelang en competitie de belangrijkste menselijke neigingen zijn. Daar willen ze dan ook de samenleving naar inrichten. Maar als je kijkt naar de geschiedenis van de mens, zie je dat we 99 procent van onze tijd op aarde in groepen van jagers-verzamelaars leefden. De groep is een belangrijke overlevingsstrategie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: