Hoe Houdt Je, Je Beste Fans Van Sociale Media?

Hoe groei je en blijf je beste fans en volgers op social media?

Meer dan ooit vertrouwen mensen op sociale media om inzicht te krijgen in bedrijven en hun producten of diensten. Hier kunnen ze zien hoe goed een bedrijf samenwerkt met zijn volgers, wat klanten zeggen over het bedrijf en of dit het type bedrijf is dat ze willen ondersteunen. Dus hoe houd je de volgers die je wel hebt die momenteel betrokken zijn op je pagina? Voed hen. Dit is hoe:

 

depositphotos_4416313_m-150x150

1. LUISTER. Wat zeggen jouw volgers over jouw merk? Let je op het goede, het slechte en alles in dat grijze gebied ertussenin? Toon je fans dat je inderdaad luistert door te reageren op zowel de positieve als de negatieve feedback die je ontvangt. Als je luistert, zullen ze praten. Als ze praten, geven ze je waardevolle feedback.

 

user_icons_socialmedia09-150x150

2. REAGEER OP … BETEKENISVOL. Een eenvoudig “Dank u!” Of “Zeker!” Zal niet doen. Reageer op een manier die het gesprek voortzet en het typische ingeblikte antwoord vermijdt. Als je waardevolle feedback wilt, moet je een gesprek met je fans voeren.

 

verwijzingen en beloningen3. BELONINGSOPDRACHTEN: We kennen allemaal de kracht van verwijzingen, dus het is een geweldig idee om beloningen te bieden aan die behulpzame merkadvocaten die het woord over uw bedrijf verspreiden! Raving fans kunnen “word or mouth to WorLd of Mouth” veranderen. Een geweldige manier om de liefde te verspreiden en doorverwijzingen te vergroten, is door een wedstrijd aan te bieden. Een manier om dit geweldig te doen is op Facebook. Facebook Sweeptakes-wedstrijden zijn erg gemakkelijk en kunnen worden uitgevoerd door een applicatie genaamd TabSite.

 

Verwijzingen op Facebook en sociale media4. LAAT UW FANS HELPEN! Wilt u iets nieuws proberen in uw bedrijf? Nodig je trouwe volgers uit om feedback te geven! Het is een win-winsituatie omdat u waardevolle input van klanten krijgt en uw fans een gevoel van merkbetrokkenheid krijgen, wat hen aanmoedigt om uw bedrijf te blijven ondersteunen.

 

depositphotos_23885381_m-150x150

5. TOON DE LOYAL SOME LOVE. Heb je superfans? Weet je, diegene waarop je kunt rekenen om zowat elke post te becommentariëren, meer volgers op je pagina te werven, of hoog op je merk te spreken? Laat ze zien hoeveel je hun loyaliteit waardeert door ze in een “Super Fan” blogpost te plaatsen, geef ze een sociale media-aankondiging of geef ze zelfs speciale toegang tot iets nieuws voordat het publiekelijk wordt aangeboden!

 

Social media heeft geopend wat wij kennen als woord van mond in een wereld van de mond. Wat mensen over je merk op sociale media zeggen, is erg belangrijk en kan je bedrijf maken of breken om je te onderscheiden van je concurrenten. Blijf de rest voor en zorg voor je fans! 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: