Een Goed Leven Bestaat Uit Goede Relaties

Als je aan mensen vraagt ‘wat heeft jou gelukkig gemaakt in het leven’, dan is de kans groot dat je niet het echte antwoord krijgt. Onze hersenen onthouden dingen selectief en geven vaak een creatieve draai aan de werkelijkheid. Andersom werkt het ook niet: vraag aan jonge mensen wat hen gelukkig zal maken, en je zult vaak het antwoord ‘geld’ of ‘roem’ krijgen.

Afbeeldingsresultaat voor GELUK EN GEZONDHEID

Wat ons gezond houdt is niet zozeer het voedsel dat we eten, de sport die we beoefenen of de hoogte van ons cholesterol. De belangrijkste indicator voor een gezond en gelukkig leven zijn de relaties die we onderhouden en de mate waarin we daar zelf tevreden over zijn. De onderzoekers destilleerden 3 belangrijke lessen hierover:

1. Sociale banden zijn echt wezenlijk voor onze gezondheid. Mensen met meer sociale banden met familie, vrienden of een gemeenschap zijn gelukkiger, fysiek gezonder en leven langer dan mensen die dit niet hebben.

2. Daarnaast gaat het om de kwaliteit van relaties. Mensen kunnen eenzaam zijn in een mensenmassa en een huwelijk. Echtscheiding is minder erg dan een voortleven in een huwelijk vol conflict.

3. Goede relaties beschermen niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein. Mensen met een relatie waarin ze ervaren dat ze op iemand kunnen rekenen, houden langer een scherp geheugen. Andersom werkt het ook zo, mensen in relaties waarin ze niet echt op de ander kunnen steunen, ervaren sneller dat hun geheugen achteruit gaat.

Okinawa in Japan is één van de blauwe zones ter wereld: een regio waar mensen gemiddeld langer leven dan elders op aarde. Veel van de mensen hier worden ruim honderd jaar oud.

Een steungroep “ontmoeting voor een gemeenschappelijk doel.” Dit doel kan variëren van het bieden van sociale tot financiële steun tot gezondheidstips en het bespreken van spiritualiteit. Het is ontstaan doordat boeren regelmatig met elkaar afspraken om de beste manieren te bespreken voor het verbouwen van hun gewassen en doordat zij elkaar steunden wanneer de oogst mislukte. Vandaag de dag bieden deze groepen een sterke familie- of vriendschapsband en is het in feite een gezelschap dat elkaar in alle aspecten van het leven helpt. En door deze onvoorwaardelijke steun genieten de leden van vele voordelen.

De moai leden leven langer. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de groepsleden alle succesvolle gewoontes en gebruiken met elkaar delen en elkaar hierdoor positief beïnvloeden. Dit betekent dat als één van de leden een gezonde levensstijl nastreeft dat andere leden dit doel langzaam maar zeker over gaan nemen, omdat ze merken dat het ook voor hen voordelig kan zijn. Zo wordt het langzaam maar zeker een norm binnen de groep.

Geluk

Mensen die deel uit maken van een moai zijn gelukkiger. Het gevoel hebben dat je nergens thuis hoort brengt mensen vaak in een sociaal isolement en zorgt ervoor dat ze zich ongelukkig voelen. Op tegenovergestelde wijze zorgt de veiligheid en steun van een moai en de sociale interactie tussen de leden juist voor een gevoel van ‘ergens toebehoren’. Ieder mens heeft behoefte een emotionele vertrouwelijkheid en door hierin te voldoen dragen de moai bij aan het geluksgevoel.

Minder stress

Moai bieden een gevoel van zekerheid en vertrouwen. De leden hebben altijd iemand (zelfs een heel team) om op terug te vallen, of iemand nu in haar jonge jaren niet weet hoe zij een luier moet verschonen, later van carrière moet switchen of , er staat altijd iemand klaar om (emotionele) steun te bieden. Doordat de leden nooit iets alleen hoeven te doen hoeven ze zich al snel minder druk te maken, waardoor er veel minder stress voorkomt binnen de groepen. Wanneer er sprake is van een grote crisis neemt immers ieder lid een klein stukje voor zijn rekening, waardoor geen van allen een grote last te dragen hebben.

Afbeeldingsresultaat voor MOAI

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: