Jezelf Kennen – Wie Ben Ik Nu Werkelijk?

Wie ben ik? Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen. Zonder zelfkennis is het niet mogelijk te groeien als persoon. Zonder zelfkennis blijven we dezelfde fouten maken. Het maakt dan niet uit hoeveel ervaring we opdoen. Dus wie ben je?Hoe krijg je zelfkennis? Hoe ontdek je wie je bent? Hoe achterhaal je wat je wilt? Dat kun je doen door de juiste vragen te stellen. Er zijn drie vragen waar je altijd een antwoord op wilt krijgen.

Ervaring zegt niet zoveel. Het gaat erom wat je doet met die ervaring.
Als iemand 20 jaar ervaring heeft, kan dat ook betekenen dat die persoon 20 jaar lang hetzelfde jaar heeft herhaald.

Deze drie vragen geven je meer duidelijkheid: Wie ben ik? Wie ben ik nu echt? Wat wil ik? En wat houdt me tegen?

1. Wat zijn mijn drijfveren?
Drijfveren bepalen je basismotivatie. Een drijfveer zegt: “Dit vind ik het allerbelangrijkste in mijn leven.”
–      De sociale persoon wil andere mensen te helpen.
–      De creatieve persoon wordt gemotiveerd door zelfexpressie.
–      De intellectuele persoon wil kennis opdoen.
–      De realistische persoonlijkheid wil handelen.
–      De overtuigende persoon wil invloed.
–      De traditionele persoon wil zekerheid.

Wat voor persoon ben jij? Wat spreekt jou het meeste aan?

Je drijfveren kun je niet negeren. Als je bijvoorbeeld iets wil creëren (een schilderij, muziek of een eigen bedrijf), dan zul je niet gelukkig worden door te kiezen voor zekerheid. Wil je zekerheid, dan zal een eigen bedrijf je niet aanspreken.

Mijn drijfveren zijn bijvoorbeeld zelfexpressie en anderen helpen. Coachen, trainen en schrijven stellen me in staat om dat te doen. Ik geef niets om macht of invloed en ook niet zoveel om zekerheid. Wat is jouw dominante drijfveer?

Dat is de moeite waard om het uit te zoeken!

2. Wat maakt mij uniek?
Ik vind het opmerkelijk dat sommige mensen hier geen antwoord op kunnen geven. Dat heeft te maken met zelfkennis en zelfvertrouwen. Als je jezelf niet kent of in jezelf gelooft, dan denk je waarschijnlijk dat je niet zo bijzonder bent.

Maar… dat ben je wel! Jij hebt talenten die uniek zijn. Je hebt een persoonlijkheid die uniek is. Er is iets aan jou dat heel speciaal is.

Jouw taak is om dat te ontdekken. Als je het nog niet hebt gevonden, betekent dat niet dat het er niet is. Je hebt alleen nog niet jezelf de juiste vragen gesteld:

“Wie ben ik?” Nou, in ieder geval ben je uniek, nietwaar? Anders zou je je afvragen: Wie zijn wij? Dus wat maakt jou uniek? Waar blink je in uit? Wat kun je volgens je vrienden beter dan hen? Waar heb jij aanleg voor? Waar was je vroeger goed in? Wat zou je uren kunnen doen? Wat geeft je energie?

Dit is eigenlijk dezelfde vraag, maar steeds anders gesteld.

Met je talent(en) ‘moet’ je iets doen. Waarom? Omdat het een uitdrukking is van jouw unieke persoonlijkheid. Je talent gebruiken stelt je in staat om te doen waar je goed in bent. En de reden dat je er goed in bent, is omdat je het leuk vindt. Zo is de cirkel rond: wat je wilt en waar je goed in bent zijn hetzelfde.

3. Waar loop ik op vast?
Veel mensen lopen weg van zelfanalyse.

Ze zijn bang wat ze zouden kunnen aantreffen:
–      “Misschien kom ik erachter dat ik helemaal niet zoveel zelfvertrouwen heb.”
–      “Misschien kom ik erachter dat ik steeds mijn succes saboteer.”
–      “Misschien kom ik erachter dat mijn relatie niet goed is.”
–      “Misschien kom ik erachter dan ik de verkeerde carrière heb gekozen.

Maar daar is toch niets mis mee? Het is toch niet erg om in te zien dat iets niet voor je heeft gewerkt? Dat geeft je juist twee voordelen:
–      Je kunt ontdekken wat je wel wilt.
–      Je kunt betere keuzes maken in de toekomst.

Ik ben niet bang om mijn fouten te vinden – ik ben bang dat ik ze nooit ontdek en ze daardoor keer op keer herhaal. Dat lijkt me veel erger.

Kijk eens welk aspect van je leven niet lekker loopt. Zijn het je financiën, je relaties, je gezondheid, je werk, je vrije tijd?

Kun je bepalen waardoor dat komt?
Moet je voortaan betere keuzes maken op dat gebied?
Moet je oude overtuigingen loslaten?
Wat kun en wil je veranderen?

Wat kun je hiermee?
Als je op deze drie vragen antwoord vindt (wat wil ik – wat maakt mij uniek – waar loop ik op vast) dan creëer je helderheid. Dat geeft je richting in je leven.

Uiteindelijk maken we miljoenen keuzes in ons leven:
–      Kies ik voor dit werk of niet?
–      Wil ik deze relatie of niet?
–      Ga ik doen wat ik zelf wil of wat anderen willen?
–      Geeft dit mij plezier of wil ik het vermijden?

De antwoorden op de drie vragen stellen je in staat om de juiste keuzes te maken. De keuzes die bij je passen.
Een onbevredigend leven is het resultaat van de verkeerde keuzes. Een mooi leven is het resultaat van goede keuzes. Aan jou dus de keuze!

Wil je meer geluk en succes in je leven?
Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou! Als je meer zelfvertrouwen, meer positiviteit, meer geluk en meer succes wilt in je leven,

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: