Hoe Verander Ik Mijn Levensstijl?

Soms lijkt het zo eenvoudig. We veranderen iets aan onszelf, en we denken dat ons leven écht anders word. Totdat we erachter komen dat er meer voor nodig is.

Doen. Het is misschien wel hét woord dat je nodig hebt. Je levensstijl veranderen gebeurt alleen door directe actie.

Misschien wil je gezonder eten, meer sporten, positiever denken, mediteren en het liefst al deze dingen met elkaar combineren. Dat kan. Maar het heeft ook tijd nodig.

Veel mensen willen hun leefstijl veranderen en dat begint vaak met voornemens op het gebied van afvallen. Toch lukt het niet. Het is opmerkelijk dat het aantal mensen dat schijnbaar intenties heeft af te vallen, dit toch niet voor elkaar krijgt. Begrijp de vijf fases van Prochaska en je verhoogt je succeskansen bij jouw voornemens.

 

Meestal luidt het oordeel na de verandering: ‘Wat jammer dat ik dit niet eerder heb gedaan.’

Het is overigens niet heel vreemd dat veranderen niet altijd lukt, er zijn best een aantal aspecten die het moeilijker maken. Gewoontes zijn vaak diep ingesleten. Toch is er na de verandering veelal een groot gevoel van tevredenheid. Je hoort wel eens: ‘jammer dat ik dit niet eerder heb gedaan’. 

Voor het overwegen van de verandering

Je bent tevreden met het leven zoals het is. Als je geen aanleiding ziet om af te vallen en je wilt je leefstijl niet veranderen omdat je tevreden bent met hoe het nu is, dan bevindt jij je in deze fase. Je kan deels bewust in deze fase verkeren, omdat je weet dat de risico’s van jouw gewicht voor je gezondheid veelal op de middellangetermijn pas negatief effect hebben. Maar ook omdat je geen enkel idee hebt wat de gevolgen van bijvoorbeeld buikvet voor je gezondheid zijn. Je kan bijvoorbeeld ook vinden dat al dat gedoe om er leuk uit te zien te veel moeite is en jij gewoon bent wie je bent.

Alles begint met een gedachte. Wat zijn je gedachten over je huidige levensstijl? Wat wil je graag veranderen? En dan komt de hamvraag: hoe verander ik mijn levensstijl?

Schrijf je gedachten op papier. Wat is je mindset? Geloof je dat je je levensstijl kunt veranderen? Of twijfel je? Twijfels zorgen voor piekergedrag. Piekeren leidt tot onzekerheid en onzekere mensen komen niet in actie. Het ‘doen’ wordt dan lastig.

Werk aan een positieve mindset:

Afbeeldingsresultaat voor verander je levensstijl

  • Omring jezelf met inspiratie. Lees inspirerende boeken, luister naar motiverende audiobestanden en plak positieve quotes in je kamer.
  • Omring jezelf met positieve mensen. Wie van je vrienden zijn positief ingesteld? Wie klagen er niet tot weinig? Zoek mensen om je heen die je inspireren.
  • Ontwerp inspirerende doelen. Wat zijn doelen? Wat wil je het komende jaar waarmaken? Deze week? En vandaag? Bekijk je doelen en onderneem iedere dag actie op deze doelen.

De Verandering in Overweging

Is het nu wel tijd te veranderen? Je hebt nog eens gekeken naar alle mogelijke consequenties van overgewicht op je gezondheid. Je bent onaangenaam verrast over de informatie ten aanzien van de invloed van overgewicht op de kwaliteit van je leven. Dat je een paar jaar minder oud wordt had je wel eens gehoord maar vroegtijdige problemen aan je knieën en enkels, hoge bloeddruk en veel meer andere risico’s, brengen je toch aan het twijfelen.

Ons gedrag bestaat voor vijfennegentig procent uit onbewust gedrag. Dat zijn onze gewoontes. We kunnen lopen, fietsen, zwemmen, praten en autorijden zonder na te denken. Wil je je levensstijl veranderen dan zul je aan positieve gewoontes moeten werken.

Hoe meer positieve gewoontes, des te meer je een eigen levensstijl ontwikkeld. Gewoontes veranderen doe je door er elke dag bewust tijd voor te nemen. Denk terug aan je eerste rijles. Je had geen idee hoe je moest rijden. Door veel herhalen, herhalen en herhalen maak je iets tot een gewoonte.

Afbeeldingsresultaat voor verander je levensstijl

Ontwikkel goede gewoontes:

  • Start met één gewoonte. Wat voor gewoonte zou de meeste impact op je levensstijl maken als je het zou veranderen?
  • Maak een plan. Wat heb je nodig om te veranderen? Hoe kun je deze gewoonte ontwikkelen?
  • Maak een dagelijks plan. Wat kun je dagelijks doen om de nieuwe goede gewoonte te creëren? Begin vandaag. Kleine veranderingen leiden op de lange termijn tot grotere resultaten dan we denken.

 

3. Alles valt en staat met discipline

Oefening baart kunst. Het herhalen van je eigen gedrag doe je door jezelf te dwingen de oefeningen te doen die noodzakelijk zijn. Dat noemen we discipline. Je doet het niet alleen wanneer je lekker in je vel zit. Nee. Juist als het niet goed met je gaat, ga je door.

Discipline creëert je levensstijl. Het is de brug tussen waar je nu staat en waar je wilt staan. De brug naar verandering.

Train jezelf in zelfdiscipline:

  • Neem dagelijkse actie. Begin. Start. Zet die eerste stap.
  • Doe je dagelijkse actie minimaal 1 minuut per dag.
  • Meet je dagelijkse actie. Gebruik bijvoorbeeld het disciplineschema uit ‘De magie van 1 minuut’ waarmee je dagelijks je discipline kunt meten.

Hoe verander ik mijn levensstijl in de dagelijkse praktijk?

We denken vaak dat er altijd meer is om onszelf te veranderen. Dus we lezen nog een boek, luisteren nog een audiotape of doen nog een keer onderzoek op het internet. Ergens houdt het op. ‘Doen’ is het enige wat telt.

Afbeeldingsresultaat voor verander je levensstijl

De Voorbereiding van de Verandering

Je bent er klaar voor. Het is tijd om te veranderen. Gezonder leven, langer leven en de kwaliteit van je leven wat bijplussen. Je bent klaar voor meer plezier gedurende de dag en je bent benieuwd of je meer energie krijgt van bewegen. En..ja..het zou ook leuk zijn als je deze zomer op het strand een keer een complimentje krijgt.

Stop met het lezen van artikelen en begin met het toepassen van de drie gouden tips. Schrijf de oefeningen uit die bij de tips horen. En start. Dat is namelijk het enige wat echt telt.

Actie

Je hebt een goed plan, het startschot is gegeven en je gaat vol goede moed aan de slag. Er zijn tijdens de actie wel verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Je hebt een plan gemaakt en beschouwt ook regelmatig of je op je doel afstevent. Je bouwt meer momenten van bewustzijn in en plant structurele momenten voor reflectie. Een coach kan je uitstekend prikkelen als je zelf te soepel met je eigen afspraken omgaat, of juist op een dieper niveau inspiratie zoekt.

Onderhoud van de verandering

Je hebt de verandering ingezet, je leefstijl veranderen is met succes gelukt. De kaas laat je ’s avonds met gemak staan en heb je inmiddels vervangen door een alternatief die je – zo ontdekte je – ook erg lekker vindt. Drie keer gedurende de week sta je een uurtje eerder op en ren je zo 5 km. En als je dan op het werk komt voel je je eigenlijk heerlijk, je glimlacht en bent klaar om jouw dag te maken.

Eerst ging je jouw leefstijl veranderen, maar nu gaat het erom dat je de nieuwe leefstijl vasthoudt. Dat kan lastig zijn, maar je kan zelf wapenen met diverse tools om terugval te voorkomen. Zodra je die tools onder de knie hebt en op regelmatige basis uit je toolbox haalt, dan doe je aan actief onderhoud van je verandering. Je geeft invulling aan de onderhoud omdat jij weet hoe gedragsverandering werkt.

In welke fase bevind jij je? 

Wil je jouw leefstijl veranderen? Ben je er klaar voor? Of is het slechts een droom voor over een paar jaar…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: