Gebrek Aan Vrije Tijd

Je hebt maar één leven

Er is geen ‘werk leven’ of ‘privé leven’Er is gewoon je leven.

De balans tussen werk en privé, gaat meestal over het gebrek aan vrije tijd. Dan wel over het gebrek aan energie om die schaarse vrije tijd op een zinvolle manier in te vullen.

Je leven is een serie aan gebeurtenissen. Onafhankelijk van waar je je bevindt en wat je doet. Ieder moment is dat wat het is, meer is er niet.

De kunst is dus om beter te worden in leven. Om je leven te zien als één geheel en je energie te verdelen, je tijd slimmer in te delen, beter te genieten en effectiever op te laden.

Richt je  niet alleen op productiviteit en je doelen, maar beleef ook vooral heel veel plezier

Afbeeldingsresultaat voor plezier in je leven

Succesvol zijn is niet genoeg

Ja, je wilt je doelen bereiken. Ja, je wilt groeien – productiever, gezonder en meer ontspannen worden. Maar al die dingen doen er niet toe als je niet weet hoe je plezier kunt beleven.

En met plezier bedoel ik niet De Sims spelen of een boek lezen (hoewel die dingen ook leuk zijn). Ik doel op de momenten dat je pijn in je buik krijgt van het lachen. De momenten waarop je écht het gevoel hebt dat je leeft. Dat je je bloed voelt stromen, de wind langs je wangen voelt waaien, de zon ziet wegzinken in een oranje gekleurd graanveld.

Met plezier bedoel ik dat je gaat léven. De wereld in, met mensen die je blij maken. Dat gaat namelijk niet altijd vanzelf, en het is een geweldige manier om lekkerder in je vel te komen en meer voldoening uit je leven te halen. Dus?

Beleef plezier met leuke mensen

Afbeeldingsresultaat voor plezier in je leven

Zelden beleef je de slappe lach in je eentje. Tijd voor jezelf is belangrijk, maar meer plezier ervaar je vooral met leuke mensen. Mensen bij wie je jezelf kunt zijn – vrienden.

En ja, het werkt het best als je elkaar echt aan kunt kijken. Als je face-to-face afspreekt, samen de wereld in gaat. Natuurlijk is het leuk om samen een online game te spelen, maar als je echt op zoek bent naar plezier van de hoogste kwaliteit kun je het best samen iets ondernemen.

Samen nieuwe en leuke dingen beleven is niet alleen een geweldige manier om meer plezier te hebben, het helpt je ook de vriendschap hechter te maken dan ooit.

Samen reizen, nieuwe plekjes ontdekken, leuke activiteiten uitproberen, kleine avonturen beleven, in het diepe springen. Vriendschappen draaien niet alleen om gesprekken, kopjes koffie en glazen wijn. Ga iets doen samen, en merk hoe leuk het is om samen te spelen in plaats van altijd maar te praten.

Wat je kunt doen? Tja, dat moet je niet aan mij vragen. Dat hangt er maar net vanaf wat jij leuk vindt.

 • Wat dacht je van gezellig picknicken in het park?
 • Of samen yoga doen in het park, en schijt hebben aan de voorbijgangers?
 • Soms kies ik ervoor om met een vriendin te verdwalen in het oude gedeelte van Delft. Dan gaan we gewoon lekker zwerven, op zoek naar leuke nieuwe dingen. We wonen nog niet zo lang in Delft, dus er is altijd wel iets nieuws te ontdekken als we goed zoeken op plekken waar we normaal niet komen.
 • Komende zondag doen we met vrienden een ‘Heel Holland Bakt’ avondje. Gewoon, omdat het gezellig is om samen zo’n doelloos programma te kijken. En omdat we ontdekt hebben dat zo’n programma kijken zonder gebak erg naar is, hebben we besloten om gezellig samen te bakken en het resultaat op te eten tijdens het programma.
 • Bedenk een reden om een feestje te geven. Wat voor reden? Maakt niet uit, is dat belangrijk?  Vier een nazomer BBQ, vier het feit dat je een vriend vijf jaar kent. Vorig jaar werden we uitgenodigd op iemands 10.000e ver-dag-dag.

Doe iets leuks, maakt niet uit wat. Iets leuks, iets nieuws, iets met een leuk persoon. Dan komt het vanzelf goed.

Speel, neem plezier niet te serieus

Ja, meer plezier in je leven halen is een serieuze aangelegenheid. Waarom? Omdat het je helpt meer voldoening te halen uit je dagen. Omdat het je helpt opladen, helpt herstellen van energierovende verplichtingen.

Maar, hoe je dat plezier in je leven haalt is een minder serieus verhaal. Het idee is simpelweg dat je de wereld weer gaat zien als een grote speeltuin. Net als toen je kind was. Alles was nog nieuw, alles was interessant en je was nog bereid om dingen uit te proberen, om gek te doen.

En dat is precies wat het beste werkt: gek doen. Maak grapjes, maak het leven luchtig. Zie de lol in van simpele alledaagse dingen om je heen. Lach om je kat die zich op een belachelijke manier zit te wassen, lach om een fout liedje op de radio, kietel je kinderen, stoei met je partner.

 • Neem plezier beleven serieus, maar neem het leven niet serieus.
 • Blijf lachen, om jezelf, om gebeurtenissen in je leven, om je fouten, om ongemakkelijke momenten, om simpele alledaagse dingen.
 • Merk op welke verwachtingen je koestert. Hoge verwachtingen zorgen vaak voor teleurstelling en dus minder plezier. Ga je iets leuks doen met leuke mensen? Probeer je verwachtingen dan los te laten en gewoon te genieten van het moment. Go with the flow. Als je nu al in gedachten hebt naast welke mensen je wilt zitten tijdens het eten, welke plekjes je wilt bezoeken in een stad, welke attracties je niet wilt missen in een pretpark, dan neem je het te serieus.
 • Besef dat plezier hebben niet perfect hoeft te zijn. Het hoeft ook niet ingewikkeld of duur te zijn. Lachen is gratis, avonturen beleven ook.

Het leven draait niet alleen om werk, om serieuze dingen. Tijd om de wolken opzij te duwen en het zonnetje te laten schijnen. Altijd blijven lachen.

4. Neem initiatief

Zijn de mensen in je leven gemakzuchtig? Grijpen ze liever naar bekende ervaringen dan dat ze nieuwe dingen uitproberen? Merk je dat je minder lol met ze hebt?

Dan kun je twee dingen doen:

 1. Op zoek gaan naar nieuwe mensen in je leven;
 2. Zelf initiatief nemen.

Nieuwe mensen leren kennen is altijd goed, en waarschijnlijk een automatisch gevolg van tip 2: zelf initiatief nemen. Dus laten we ons daar op richten.

Als je vrienden een beetje zijn ingekakt (en wees eerlijk, we kakken allemaal in van tijd tot tijd) en het lol maken zijn verleerd, is het tijd om ze een beetje wakker te schudden. Zoek iets leuks uit om te doen – iets geks en nutteloos, zoals paintballen – en nodig je vrienden uit. Gooi ze in een Facebook groep of open een datumprikker en interesseer ze voor jouw geweldige uitstapje.

Een goede vriend gaat meerdere keren per jaar op stap met een groep vrienden. Ze gaan op wintersport, ze bezoeken verre landen en maken geweldige reizen. Dit vindt allemaal plaats omdat één persoon in die vriendengroep simpelweg reizen samenstelt en dit pakket ‘presenteert’ aan de rest van de groep. Wie mee wil gaat mee.

Er gebeuren leuke dingen als jij initiatief neemt. Ja, je moet er wat meer werk voor doen. En je hoeft natuurlijk geen verre reizen te organiseren, een picknick is net zo leuk. Het voordeel is dat jij als initiatiefnemer kunt kiezen wat je wilt doen en welke mensen er mee doen. Bovendien zullen je vrienden jou gaan ervaren als een ‘leuk’ persoon, mooi meegenomen.

Mooi spul. En hartstikke de moeite waard.

Hoe word je zo’n persoon? Eerlijk gezegd ben ik dat zelf ook nog aan het uitzoeken, maar ik ben al wel wat dingen op het spoor:

 • Houd een lijstje bij van leuke dingen die je tegenkomt in je leven, dingen die je tof lijken om te doen met mensen. Zoals een interessant restaurantje dat je eens wilt proberen, of een uitstapje dat je graag wilt maken. Zo hoef je minder creatief te zijn op het moment dat je iets wilt plannen.
 • Zoek een paar websites op binnen jouw interessegebied met leuke tips en uitstapjes.
 • Maak desnoods een checklist. Een lijstje met websites, ideeën en stappen die je kunt gebruiken om een leuk uitstapje te organiseren zodat je niet steeds creatief hoeft te zijn.
 • Laat je uitstapjes dicteren door aanbiedingen. Dat dient drie doelen. Aan de ene kant kost het hierdoor minder geld (altijd goed). De keuze is beperkt én er is een directe aanleiding met tijdsdruk. Met andere woorden: er is een aanbieding, dús we gaan nu dit leuke uitstapje doen.
 • Vis uit een grotere poel met mensen. Niet al je vrienden vinden alles leuk dat jij leuk vindt, of hebben tijd als jij tijd hebt. Je kunt ook leuke dingen doen met mensen die je nog niet zo goed kent, of waar je normaal niet mee op stap gaat. Waarom ga je niet eens op stap met je buurvrouw? Of met een tante of nicht? Durf een uitnodiging bijvoorbeeld gewoon op Facebook te gooien en kijk wie er reageert. Vol is vol.
 • Maak het niet te moeilijk. Een goede vriendin vertelt me regelmatig horrorverhalen over vrijgezellenfeestjes. Over meiden die het allemaal zo serieus nemen dat er discussies ontstaan, dat iedereen zijn zin wil hebben, dat er wordt ge-micromanaged. Als het de bedoeling is om gewoon samen plezier te beleven (en dat is het), waarom zou je dan zo moeilijk doen?
 • Maak er een gewoonte van. Laatst hadden mijn vriend en ik een lege zondag. We wilden rustig aan doen, maar het was ook Open Monumentendag. We besloten een paar mooie monumenten in de buurt te bezoeken. Daarna hebben we een fijn terrasje gepakt en zijn we weer verder gaan relaxen. Soms is een lege zondag fijn, maar doordat we nu wat nieuwe dingen hebben beleefd zullen we die dag niet meer vergeten. Leuker dan een middag rondhangen, de was doen en een spelletje spelen op de iPad. Door jezelf aan te wennen om regelmatig iets leuks en nieuws te doen, wordt je leven automatisch leuker.

Meer plezier beleven is leuk en eenvoudig, maar het gaat niet automatisch. Wat automatisch gaat is vaak comfortabel, en een tikkie duf en voorspelbaar. Daag jezelf uit om nieuwe dingen te beleven met fijne mensen in je leven, en ontdek hoe leuk het leven eigenlijk kan zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: