Wat Wil Ik Zelf

Doelen stellen? Misschien denk je wel net zoals ik ook heel lang heb gedacht… Ik laat het leven wel op me afkomen en accepteer wat er komt. Toch is het inmiddels al weer vele jaren geleden dat mijn ogen werden geopend waar het doelen stellen betreft. Ik was eerst nogal eigenwijs en vond het onzin om doelen te stellen. Ik had daar een wat wazig en spiritueel ‘verhaal’ bij. Van het is je lot en wat gebeuren moet dat gebeurt, en zo…

Veel mensen leven hun leven zonder over veel dingen bewust na te denken. Voor een belangrijk deel worden ze geleefd. Juist nu in een tijd waarin mensen bang worden vanwege allerlei geluiden over crisis is het belangrijk voor jezelf na te gaan wat jij wilt in je leven. Maak een pas op de plaats en wordt de kapitein van je schip. Bepaal wat je doel is en welke koers je wilt gaan varen. Je kunt daar onderstaand proces voor gebruiken of de kracht van doen downloaden. Geef jezelf een uurtje de tijd om jouw plan voor de toekomst te maken. Ga na waar je vandaan komt. Wat kun je leren van het afgelopen jaar. Wat wil je wel en wat niet meenemen naar de toekomst? Je kunt onderstaande vragen daarvoor gebruiken.

Beslis welk doel je wilt bereiken.

Dat kan een groot doel zijn, een levensdoel, maar ook een kleiner doel. Omschrijf het in positieve bewoordingen (dus niet: ik ga me niet meer laten ringeloren, maar: Ik bepaal zelf wat ik ga doen). Wees zo specifiek mogelijk en stel de exacte datum vast waarop je je doel gerealiseerd wilt hebben.

Beantwoord de volgende vragen op papier.

Misschien dat niet alle vragen relevant voor jouw doel zijn. Door ze te stellen creëer je nog meer duidelijkheid voor jezelf:
a. Wat zie ik als ik mijn doel heb bereikt?
b. Wat hoor ik als ik mijn doel heb bereikt?
c. Wat voel ik als ik mijn doel heb bereikt?
d. Hoe zal ik weten dat ik mijn doel heb bereikt?
e. Wat levert het bereiken van mijn doel me op en waartoe stelt het mij in staat?
f. Kan ik dit doel zelf bereiken of heb ik anderen erbij nodig?
g. Waar wil ik het?
h. Wanneer wil ik het?
i. Hoe wil ik het?
j. Met wie wil ik het?
k. Wat heb ik nodig om mijn doel te bereiken?
l. Welke steun/hulpbronnen heb ik al?
m. Heb ik eerder een dergelijk doel bereikt?
n. Welke kennis heb ik al die ik hiervoor in kan zetten?
o. Heeft iemand anders dit al eerder gedaan? Hoe heeft die persoon dat gedaan?
p. Wat motiveert mij om dit doel te bereiken?
q. Wat is mijn winst als ik mijn doel bereik?
r. Wat is mijn verlies als ik mijn doel bereik?
s. Wat zal ik hebben als ik mijn doel bereik?
t. Wat  heb ik niet als ik mijn doel bereik?
u. Wat gebeurt er als ik mijn doel niet bereik?
v. Wat gebeurt er niet als ik mijn doel niet bereik?

Schrijf nu je doel op

a. Exact wat je wilt, zo concreet mogelijk
b. Exact wat je gaat doen en wat je bereid bent om te doen en te laten
c. Wat is je concrete deadline. Wanneer heb je je doel bereikt.

Hardop voorlezen

Lees je uitgeschreven doel minimaal drie keer per dag hardop voor

Over vijf jaar financieel vrij

Het intrigeerde me destijds wel: Zo’n jonge snuiter van nog geen dertig die heel stellig verkondigde dat hij over vijf jaar financieel vrij wilde zijn. Geen cel in mijn lijf die daar ooit mee bezig was geweest. Maar het kan verkeren. Ik heb het licht gezien. Ik heb ervaren wat doelen stellen doet. Mijn leven is er compleet door veranderd. Ik bepaal nu grotendeels wat er in mijn werkelijkheid is. En ik ben nu net zo stellig als die jonge snuiter. Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd of het hem is gelukt. Want dat zou zomaar kunnen.

Te sociaal

Mijn eerste doelen waren zeker geen financiële doelen. Want daar was ik veel te ‘sociaal’ voor. En ik voelde me ook veel te verantwoordelijk voor al het leed in de wereld. Ook daar is iets in veranderd. Niet dat ik het me allemaal helemaal niet meer aantrek, maar nu ik weet dat ik een heel groot deel van mijn werkelijkheid zelf bepaal, ben ik toch met andere dingen bezig. Ik heb nog wel steeds de behoefte om te delen en misschien ben ik ook wel een beetje besmet met het dominees virus. Ik mag het een ander graag uitleggen hoe het zit… En daar zit dan weer niet iedereen op te wachten…. Maar mocht je toch een beetje nieuwsgierig zijn geworden naar hoe je dat nou doet met die doelen, dan heb ik hier wat tips voor je.

1. Wat wil je?

Om iets überhaupt te kunnen creëren, moet je op zijn minst wel weten wat je wilt. Dus: Hoe ziet jouw werkelijkheid eruit als je hebt wat je wilt of als er is wat je wilt. Wat is er dan anders dan nu? Wat zie je, wat voel je en wat hoor je (eventueel ruik of proef je) als het is zoals jij dat wilt? Als je er beeld bij hebt, kun je jezelf motiveren en on track houden door het maken van bijvoorbeeld een moodboard.

2. Mag het ook mis gaan?

Ben je bereid te accepteren dat het experiment dat je aangaat ook kan mislukken? En heb je wel goed voor ogen dat een mislukt experiment niets zegt over wie jij bent? Je hele leven bestaat uit allerlei experimenten. Sommige daarvan slagen en andere mislukken. That’s life…. En No big deal. Geen probleem van maken dus. Alles wat je begint kan anders aflopen dan je voor ogen had. Het kan derhalve ook veel beter uitpakken, dan je dacht!

3. De eerste stap

De reis naar China begint met de eerste stap. Welke kleine stap kun je zetten in de richting van jouw doel? Je hoeft nog niet elke tussenstop te kennen en precies de route te weten waarlangs je gaat. Een piloot die van Europa naar Amerika vliegt is ook het grootste deel van zijn tijd niet strak on track. Hij zigzagt al naar gelang de wind en andere weersomstandigheden naar zijn bestemming. Dus welk ieniemienie stapje kan jij zetten in de richting van je doel? Stel nooit een doel zonder dat je een eerste stap zet in de richting van het verwezenlijken ervan.

4. Wat gaat goed?

Waar ben je trots op? Wat gaat er goed? Waar word je blij van? Veel mensen (en vooral degenen die geen doelen stellen) weten vooral wat ze niet willen en waar ze niet blij van worden… Want zou er gebeuren als je je kop boven het maaiveld uitsteekt? Ben je bang dat ie eraf wordt gehakt? Als daar pogingen toe worden ondernomen is het goed om je voor ogen te houden dat degenen die dat doen, niet bezig zijn hun eigen doelen en dromen te verwezenlijken. Ze projecteren hun gedoe op jou, zodat jij je belemmert voelt om wel voor jou dromen te gaan. Maar de vraag blijft altijd: Laat jij je belemmeren door wat anderen vinden? Of ga je ervoor? Vraag jezelf maar eens af: Voor wie heb jij het meeste respect? Is dat voor de meeloper die niet durft? Of is dat voor degene die inderdaad zijn kop durft uit te steken? Ik heb het zelf al een paar keer ervaren dat mensen pogingen ondernomen om mijn kop eraf te halen. Maar hoewel het heel naar voelde en de spanning me om het lijf sloeg heb ik me er niet door laten weerhouden. Ik heb besloten dat ik dit te accepteren heb. Het is een consequentie van de keuzes die ik maak. Elke keuze die je maakt heeft consequenties die je (en ik dus ook) minder leuk vindt. Ik heb er ja tegen gezegd en dat leeft een stuk lichter. Dus ik nodig jou ook uit te accepteren dat er soms mensen zullen zijn die je het niet gunnen dat jij jouw doelen bereikt. Het zij zo…

5. Van wie kun je het leren?

Een van de meest makkelijke manieren om je doelen en wensen in vervulling te laten gaan is simpelweg afkijken bij anderen hoe zij het doen. Wat heeft iemand die al heeft wat jij wilt gedaan om te komen waar hij of zij nu is. Het is misschien heel voor de hand liggend, maar ook heel werkzaam. Gewoon een beetje afkijken en het zelf ook doen. Het zal je wat tijd kosten om ergens bedreven in te worden, maar veel is gewoon te leren.

6. Laat je je helpen of moet je alles zelf doen?

Een valkuil waar ik vroeger veel in stapte was dat ik alles zelf wilde doen. Want ik kon het zelf dacht ik vaak het beste. En als het dan al eens mislukte, dan kon ik het in ieder geval alleen mezelf verwijten. Het is een strategie die niet opschiet. En die je niet helpt in de richting van je succes. Laat je helpen door anderen. En ja, die zullen ook vast wel eens een bok schieten, maar een paar handjes erbij helpt reuze! Bovendien kom je met tweeën of meer tot veel betere ideeën. Een en een is drie!

7. Houd vol en houd focus

En dan komt het erop aan. Hoe graag wil je wat je zegt dat je wilt? De vraag is niet of er tegenslag komt, want die komt er. De vraag is wat jij gaat doen met die tegenslag. Hoe zorg je ervoor dat je focus houdt? Voor je begint je doel tot werkelijkheid te maken zul je jezelf af moeten vragen: Hoe graag wil ik dit? En waarom wil ik dit? En dat zul je bij tegenslag weer terug moeten halen. Want je kunt pas verliezen als je het opgeeft. En met deze had ik persoonlijk dan weer wat minder moeite, want in de blauwdruk van mijn conditionering heb ik wel meegekregen, dat waar een wil is een weg is of een weg ontstaat. Mocht je nog twijfelen of deze stappen wel werken, dan daag ik je uit:

Doe het gewoon en besluit achteraf of het klopt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: