James Perrott

“James Perrott, de bekende gids, de beste levende autoriteit op dat land van tors, waarvan hij inderdaad een echte ‘wandelende cyclopedia’ is. – J. Ll. W. Pagina 1895.

Terug in de tijd dat er niet zoiets bestond als gezondheid en veiligheid, letselschadeclaims en vermeend gevaar om elke hoek iedereen die wilde gaan in het wilde land van Dartmoor gewoon een lokale gids huurde. Heel vaak waren dit moormannen die hun hele leven op de heidevelden leefden en werkten en elke stroom, slijk en slijk kenden. Tijdens de jaren 1800 was er geen tekort aan rijke mensen op zoek naar het pittoreske, schrijvers op zoek naar inspiratie, antiquarianen op zoek naar de druïden of gewoon vissers die willen vissen op de beken van Dartmoor. Het was voor dit soort klanten dat James Perrott zijn diensten en expertise aanbood.

In 1812 trouwde John Stanford Perrott met Agnes Gay waarna ze verhuisden naar Thorn Farm, die net buiten Throwleigh ligt. Er wordt gezegd dat de Perrott-familie (aan de zijde van de moeder) hun voorouders kon traceren tot in de tijd van de Noormannen die naar Groot-Brittannië kwamen. Het familiemotto was / is – “AMO UT INVENIO.” Of grofweg vertaald – ‘I Love as I Find’. In latere jaren hing het bewijs van deze afstamming in de winkel van Perrott zoals een bezoeker opmerkte; “… ons oog viel op een ingelijst perkament van de Garter King of Arms ten opzichte van het dragen van de armen door een voorouder van de Perrotts.”, Gibbons, p.46.

In 1813 beviel Agnes van hun eerste zoon; Albert, toen in maart 1815 James Perrott werd geboren. Hij was het die in latere jaren ‘The Dartmoor Guide’ zou worden en wiens reputatie zou bestaan ​​in de rijken van de Dartmoor-legende. Aanvankelijk begon James zijn beroepsleven als een wagenmaker, maar vervolgens gediversifieerd tot het maken en verkopen van visgerei van een kleine winkel in Chagford Square. Perrott’s winkel is te vinden in de 1870 editie van Morris and Co.’s Commercial Directory en Gazetteer, waar de volgende lijst verschijnt: “Perrott, James. fabrikant van visuitrusting, en gids voor Dartmoor Forest, The Square. “Gaandeweg breidde het zakenimperium van Perrott zich uit en voegde het zijn leidende diensten toe aan het inhuren van zadelpaarden / pony’s en rijtuigen. In zijn latere jaren is het in deze kleine winkel op Chagford Square waar hij in zijn laatste jaren het grootste deel van zijn tijd doorbracht.

In 1839 trouwde James met de dochter van een lokale boer – Mary Harvey, wat een zeer ‘productieve’ relatie bleek te zijn die hen vier zonen opleverde; Richard, Stanford, William en James samen met vier dochters; Elizabeth, Emma, ​​Louisa en Ellen., Stanbrook, p.16.

Na verloop van tijd verzamelde ‘Old Perrott’ (zoals hij bekend werd) een uitgebreide kennis van Dartmoor die leidde tot een illustere gidscarrière en zoals Crossing opmerkte: ‘We hebben gehoord dat hij sprak over drieduizend mijl van Dartmoor, en de herinneringen die zijn naam opriep, het was ons duidelijk, waren de meest gekoesterde. “, p.57.

Onder de rijken en beroemdheden die gebruik maakten van zijn diensten waren de auteurs Charles Dickens, Charles Kingsley en R. D. Blackmore. Men kan aannemen dat ‘Old Perrot’ een grote invloed op Blackmore had, zoals hij werd gekenmerkt in zijn Dartmoor-roman – ‘Christowell’. De antiquaar, Samuel Rowe, nam vermoedelijk zijn hulp aan bij het onderzoeken van zijn boek ‘A Perambulation of Dartmoor’ dat in 1848 werd gepubliceerd.

Schrijvend in 1890, J. Ll. W. Page vertelt hoe Perrott, toen in de jaren 80 en beschreven als; “Zo hard als nagels”, was te vinden in zijn kleine winkel in Chagford. Het was hier dat hij: “discours over zaken voetgangers en piscatorial; hij kent Dartmoor van Tavy Cleave tot Gidleigh Common, van Princetown tot Okehampton Park, en waarschijnlijk plakt hij in de Teign van Siddaford Tor naar Clifford Bridge. “, p.73. Met andere woorden er waren maar heel weinig delen van het noordelijke deel van Dartmoor waar Perrott niet mee bekend was.

Er is een lokaal verhaal in verband met Brooking Rowe dat op een van zijn moorsexcursies hij paden kruiste met de beruchte Black Dog van Dartmoor, hij niet alleen het tegenkwam, blijkbaar in de ware Grizzly Adams-mode – hij worstelde ermee, p. 421. – geen wonder dat Page hem beschreef als “hard as nails.” Er is echter een andere versie gepubliceerd in het Western Morning News die de ontmoeting met de Black Dog toeschrijft aan James ‘vader John. In deze werd het beest aangetroffen om in wat water te zwemmen en zonder angst draaide John erover met zijn rijzweep, Stanbrook, p.16.

In 1887 merkte Murray’s ‘Handbook for Travellers in Devonshire’ het volgende op; “Lichte rijtuigen moeten worden gehuurd bij Perrott’s in de hoofdstraat en bij de herbergen. Perrott zelf staat bekend als de “Dartmoor-gids:” en onder zijn hoede of die van zijn zonen (die niet minder bekwaam zijn) kan de vreemdeling die terugdeinst voor een eenzaam avontuur, de wildste uithoeken van de hei veilig verkennen. “, P. 131.

Zoals hierboven aangegeven, hadden de zonen van Perrott ook de rol van Dartmoor-gidsen aangenomen, zeker tegen 1886 zoals bevestigd door M .. S. Gibbons. Ze schreef een beschrijving van een dergelijke geleide excursie, uitgevoerd door een van de zonen waarin ze zich herinnerde:

“We begaven ons naar de heer Perrott’s, en verloren opnieuw onze kans om kennis te maken met de heer Perrott senior, die uit was, evenals de zoon die ons vrijdag reed; maar er is een goede voorraad ‘Perrotts Jun.’ en een andere zoon kwam ons helpen die we behoorlijk waardig wisten van de naam … We waren enorm getroffen door de vaardigheden van onze huidige chauffeur. Onze wegen waren ongeveer net zo slecht als iedereen zich kon voorstellen; en de heer Perrott had door een pijnlijk ongeval – wij vertrouwen voor een zeer korte tijd – zijn linkerhand uitgeschakeld. Niet alleen bereikte hij de ongewone prestatie als hij met zijn rechterhand over de ruwste grond reed, maar hield hij de teugels met knieën zachtjes vast toen zijn rechterhand de rem moest aandrijven. “, P.46.

Deze excursie ging van Chagford naar Holy Street, naar Throwleigh en vervolgens naar Gidleigh Castle, van daaruit ging de route naar Scorhill Circle en naar The Tomen Stone in de rivier de Teign. Het laatste been ging terug naar Kes Tor, voorbij het Ronde Pond en eindigde uiteindelijk bij Beetor Cross.

Overigens was de andere naamloze zoon die het Gibbons-feest op de vrijdag dreef zoals hierboven vermeld volgens haar eveneens “de naam waardig”. Bij deze gelegenheid ging hun excursie van Chagford naar de top van Hunters Tor boven de Teign-kloof die was geen geringe prestatie en een die zij; “Nooit gedacht dat sterfelijke pony zou kunnen bereiken.” Vandaar gingen ze verder naar de Drewsteignton-kerk en daalden daarna af naar Fingle Bridge, waarna ze in de buurt van Cranbrook Castle kwamen met een laatste stop bij Moretonhampstead waar ze “hun vriendelijke en interessante chauffeur vaarwel zeiden”, pp. .38 – 41.

James Perrott stierf op de grote ouderdom van 81 en werd op het kerkhof van Chagford tot rust gebracht

In 1895 verscheen een overlijdensadvertentie in een publicatie genaamd – Bailey’s Magazine van sporten en spel en vermaak waarin de auteur, die duidelijk veel tijd met Perrott had doorgebracht, zijn indruk gaf van de man, samen met verschillende herinneringen aan de tijd die hij met hem doorbracht, hieronder zijn slechts een weinig;

James Perrott, de beroemde visser en gids van Dartmoor, die in mei laatstleden in Chagford stierf, kwam in zijn 81ste jaar, van een oude afstamming, zoals te zien is aan de versierde krul en het wapen dat in zijn heuvelland huis hing.

En hij liet het zien. Het was een bijzonder scherp en opvallend gezicht, met een hoog, koepelvormig voorhoofd en fonkelende grijze ogen, die een scherp gevoel voor humor verraadden. Hij was inderdaad opmerkelijk veel op de bestaande portretten van Shakespeare, behalve dan dat zijn ogen eerder kleiner waren en zijn gezicht langer en dunner. Er was ook iets dat Shakespearian was over de breedte van de man gezien zijn nogal smalle bol) en kennis van het karakter, wat echt opmerkelijk was. Hij had veel mannen van verschillende geesten, een paar hele grote mannen, door de sombere wildernis van Devon begeleid en van elk had iets geleerd. Hoewel hij geketend is aan een afgelegen dorp in Dartmoor, werd hij dus enigszins een kosmopoliet in zijn mentale kijk. “, P.120.

‘Hij was met mannen op de heide gelopen als Dickens, die hij ooit uit een moeras trok, R. D. Blackmore (die hem in zijn roman’ Christowell ‘, Charles Kingsley en vele andere wijzen bracht, p.124.

Afbeeldingsresultaat voor james perrot geocaching

“Niet alleen was mijn oude vriend de best levende gids voor de oudheden van Dartmoor – zijn kennis over cromlechs, hutcirkels, druïstische overblijfselen en C., die onuitputtelijk zijn – maar hij had een intieme kennis verworven van de flora en fauna van de hei (hij was hartstochtelijk dol op het jagen op bloemen), en op varens en bomen was hij met name een erkende autoriteit. “, p.124.

Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat als de meeste mensen werden gevraagd; “Wat was de claim van James Perrott op roem.”? Het antwoord zou zijn dat hij de man was die zonder het te weten het Letterboxing-fenomeen op Dartmoor begon. Zeker als je zijn naam op Google zet, zullen de meeste tophits verwijzen naar Letterboxing en Cranmere Pool. Waarschijnlijk een van de meest afgelegen plekken waarnaar Perrott mensen zou begeleiden was Cranmere Pool. Het is duidelijk dat zijn clientèle een soort van aandenken wilde aan hun expeditie, een soort ‘ik woest hier’ verklaring van de prestatie. Dus in ongeveer 1854 installeerde Perrott een glazen pot (sommigen zullen zeggen dat het een augurkpot was) op een kleine stenen cairn die hij bij het zwembad bouwde. Het oorspronkelijke idee was dat bezoekers een visitekaartje in de pot konden achterlaten als bewijs dat ze daar waren geweest.

In 1867 begeleidde Perrott een Horace Waddington samen met een paar vrienden naar Cranmere die schreef over de reis die begon om 10.00 uur in Chagford, waar een “onbeduidende som werd betaald”, naar ‘Old Perrott’.

“Daar is het, mijnheer”, zegt Perrott plotseling. En daar was het inderdaad – de beroemde Cranmere, het meer van de kraanvogels, een uitgedroogde holte in het zwarte moeras, ongeveer tweehonderd meter rond, met een miniatuur cairn. van stenen op de rand ervan, waar we droog doorheen liepen door wat de Pool had moeten zijn. Dit kleine steenmannetje dat onze gids zijn postkantoor had genoemd; hier had hij niet minder dan twaalf jaar tussen de stenen een fles bewaard, waarin de bezoekers van de plek verzocht werden hun kaarten te laten vallen, en hij somde met enige trots een bisschop, een heer en verscheidene kunstenaars op, die hij was daar naartoe geleid. Maar zelfs niet in deze afzondering was de slechte fles veilig geweest – hij was eigenlijk gestolen! “, P.281.

Nadat ze het Cranmere-zwembad hadden bereikt, begaven ze zich naar het station van Lydford, waar de trein was ingescheept voor Mary Tavy. Hier ging ‘Old Perrott’ van start en maakte zijn weg terug over de hei naar Princetown en toen naar huis naar Chagford. Wat als het klopt, en hij liep erop, dan sjokte hij nog zo’n twintig mijl rond?

“What goes around comes around.”, – Vrij recent was de sluiting van de militaire weg tot OP15 (van waaruit de gemakkelijkste en kortste manier was om Cranmere Pool te bereiken) nu bedoeld dat de beste manier om er te komen is (met uitzondering van de Gidleigh Parkbits) ‘Oude Perrott’s’ route zoals hierboven beschreven.

Op een onbekende datum tussen 1889 en 1903 werd de glazen pot vervangen door een blikken doos en een officieel bezoekersboek dat zou zijn nadat Perrot was overleden. Dit ritueel van het registreren van bezoeken aan afgelegen locaties leidde tot het populaire tijdverdrijf van de hedendaagse brievenbus die nu wereldwijd is verspreid. Kort gezegd is het de bedoeling om een ​​postzegel en bezoekersboek te verbergen en aanwijzingen te geven over waar het te vinden is, waarvan meer uitleg wordt gegeven op de bovenstaande ‘Letterboxing’-link. Sinds de komst van GPS-ontvangers heeft letterboxing een ‘klein broertje’ gekregen in de vorm van Geocaching, wat opnieuw mensen zoeken naar verborgen caches.

James Perrot

Ik vraag me vaak af wat ‘Old Perrot’ zou zeggen als hij precies wist waar zijn kleine glazen pot met visitekaartjes in zou evolueren?

Op luie momenten vraag ik me vaak af of ik, als ik de kans krijg welke notabene van Dartmoor ik graag zou willen eten. Simpel – William Crossing, Eric Hemery en James Perrott. Stel je voor welke parels van wijsheid het gesprek zou oogsten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: