Van Werk Naar Passie

Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening

Dit blog is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het liefst als zelfstandige aan de slag zou gaan.

Misschien zit je wel al véél te lang in je huidige baan of blijf je maar van baan naar baan gaan en is het het dan toch altijd weer net niet. Waarschijnlijk ken je mij nog helemaal niet en ben je nu vooral op zoek naar een aantal praktische tips waar je ook daadwerkelijk iets mee kunt. En dat is precies mijn doel met dit blog: Kort: Maximaal 10 minuten om te lezen, want ik weet dat er zoveel informatie is en je tijd is kostbaar

Actie gericht: Zodat je er ook daadwerkelijk iets mee doet en het niet bij je andere ooit eens gedownloade ebooks terecht komt. Eenvoudig: Gemakkelijke taal, geen lange uitleg over alle theorieën Veel plezier

WELKOM! Goed dat je de moeite genomen hebt om dit blog te lezen. Een van mijn lijfspreuken is: Alles begint met een beslissing. Uit het onderzoek dat we onder 3000 Nederlanders gehouden hebben over waarom ze hun passie nog niet leven kwam de volgende top 7:

1. Ik weet niet wat ik nu ECHT wil en kan

2. Ik ben bang om de zekerheid van mijn baan op te geven

3. Ik durf geen risico s te nemen vanwege mijn financiële verantwoordelijkheid

4. Ik kan niet kiezen en ben bang om de verkeerde keuze te maken

5. Ik heb faalangst en ben bang dat het me niet gaat lukken

6. Ik heb niet voldoende zelfvertrouwen

7. Ik voel me onzeker over mezelf en heb een slecht zelfbeeld

Ik vat ze altijd samen in deze 3:

1. The Fear of Closing The Door De angst om het verleden achter je te laten. Vaak zijn we geïdentificeerd met ons verleden, zeker als je al heel lang hetzelfde gedaan hebt. Ik ben Jan de accountmanager, ik ben Truus en ik werk in de zorg. Maar wie ben je wanneer je dat oude verhaal loslaat? Wat blijft er over? Het kan confronterend zijn om dat te gaan onderzoeken.

2. The Fear of Missing Out De angst om te kiezen. Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Er zijn ook zoveel opties. Wat als je voor het verkeerde kiest en het niet goed gaat? Je bent ook niet meer de jongste, als je iets anders gaat doen en dat risico neemt moet het wel ECHT jouw ding zijn.

3. The Fear of Failure Faalangst. Wat als ik het niet kan? Als het niet lukt? Hoe betaal ik dan mijn rekeningen? Wat zullen anderen van me denken? Wellicht moet ik me ook niet zo aanstellen, ik heb toch werk nu, ik heb een inkomen.

Werken hoeft toch niet altijd leuk te zijn? Waarom zou ik dat risico ook nemen… Klinkt dat herkenbaar? Het is niet jouw fout dat je nu in deze situatie zit. Ons hele educatie systeem is gericht op het overbrengen van kennis. Maar niemand die je vertelt wat je nou het beste met al deze kennis kunt gaan doen dat je ook nog eens gelukkig gaat maken en voldoening gaat geven. En dan ben je opeens ergens zo tussen de 30 en 50, kijkt in de spiegel en vraagt jezelf af: is dit nou alles? Er zit toch meer in mij?

Maar wat dan? En hoe dan? Ook dan weer is er niemand die je vertelt je hoe je dit nu echt aanpakt en er is zoveel verschillende informatie beschikbaar dat je ook niet weet waar je moet beginnen. Dus stel je maar weer uit… Wellicht verandert het vanzelf wel een keer. Maar het verandert niet, want je blijft getriggerd door rapporten zoals deze, en volgt misschien wel eens webinars over dit thema. Toch ben je er nog steeds niet uit. Gelukkig kan het ook anders.

Gerelateerde afbeelding

Dit blog laat je nadenken over die eerste stap: Wat is nou echt jouw ding? Het is geen complete oplossing. Het is het begin van hopelijk een nieuwe toekomst. Let s do this.

EEN ANDERE KIJK OP WERKEN

Wat is werken? Waarom betalen mensen jou voor het werk dat je verricht? Je wordt betaald omdat je een probleem oplost voor mensen of organisaties. Werken is niets anders dan problemen oplossen en daarvoor betaald worden. Los je kleine problemen op, dan wordt er weinig betaald. Los je grote problemen op, dan wordt er veel betaald. En wanneer haal je voldoening uit je werk? Wanneer je werk doet waarmee je een positieve bijdrage levert en dat je leuk vindt, waardoor jij je nuttig en gewaardeerd voelt. Mijn definitie van werken is dan ook: Werken is problemen oplossen voor anderen door middel van jouw unieke bijdrage en betaald worden voor die oplossing.

Wat we daarom willen is jouw eigen unieke bijdrage ontdekken. Datgene waarmee jij, op jouw eigen unieke manier, de wereld een betere en mooiere plek maakt, op welke schaal dan ook. In deze tijd is dit ontzettend belangrijk. Waarom? Er komen zoveel nieuwe ondernemers bij en als je gaat ondernemen vanuit je hart, vanuit je passie, vanuit je eigen uniekheid heb je direct een streepje voor op 90% van alle anderen die starten. En je klanten voelen dat! Dat onderzoeken wat jouw unieke bijdrage is doen we op de meest effectieve manier die ik ken, maar die je bijna nergens tegenkomt. Met dit blog maak je daar een eerste stap mee. Via de mail stuur ik je daarna de volgende stappen.

VRAAG 1: Met welk soort mensen en/of bedrijven werk je het allerliefst? De hoeveelheid voldoening en energie die je uit je werk haalt ligt grotendeels aan de mensen en/of bedrijven waar je mee werkt en die je helpt hun problemen op te lossen. Wat zijn nou typisch mensen die jij heel graag zou willen helpen, die jij jouw aandacht zou willen geven? Zijn het mannen, vrouwen, kinderen? Hoe oud zijn ze? Welke karaktereigenschappen hebben ze? Hoe staan ze in het leven? Volgens welke waarden leven ze? Etc. Of bij bedrijven: welke branche? Hoe groot? Wat voor soort organisatie? Welke bedrijfscultuur? Etc. Maak een zo compleet mogelijk profiel. Denk nu nog niet aan je product/dienst, maar puur aan het soort mensen dat je graag om je heen hebt.

VRAAG 2: Welke problemen zou je voor die mensen willen oplossen? Welke problemen hebben die mensen/bedrijven die jij graag zou willen oplossen en waar je door getriggerd wordt? Neem de tijd om daar eens over te brainstormen. Waar liggen ze s nachts wakker van? Wat houdt hun bezig? Waarvoor zoeken ze een oplossing? Welke uitdagingen hebben ze in hun leven op persoonlijk vlak en op werk vlak? En met welke van die problemen zou je ze heel graag willen helpen? (ongeacht of je daar nu al de kennis voor hebt) Voor bedrijven: Waar liggen de managers wakker van? Welke problemen hebben zij in die organisatie die jij ontzettend interessant vindt?

VRAAG 3: Welke kennis/vaardigheden en andere resources om die problemen op te lossen heb je al in huis? Vaak heb je al veel meer in huis dan je denkt! Misschien mist een benodigd diploma of opleiding nog, maar heb je wel persoonlijke ervaringen op een bepaald vlak. Denk ook aan je zogenaamde soft-skills en je karaktereigenschappen. Of je hebt wellicht een netwerk dat je op een bepaalde manier zou kunnen gebruiken.

VRAAG 4: Welke kennis/vaardigheden en andere resources heb je nog nodig? Een opleiding of cursus? Tijd? Wellicht ook geld? Maar denk ook eens aan het belang van een ondersteunende omgeving bijvoorbeeld. Eindelijk je eigen plan trekken en jouw ding gaan doen roept vaak vraagtekens op bij je omgeving. Dan is het handig om inspirerende mensen om je heen te hebben die je blijven steunen in je nieuwe plan!

VRAAG 5: Wil je die problemen uit vraag 2 het liefst als werknemer of als zelfstandige voor mensen gaan oplossen? Ga altijd uit van de ideale situatie, ook als je het liefst als zelfstandige zou werken, maar je dat niet durft of je het jezelf niet ziet doen.

VRAAG 6: Wat heb je NU nodig om één stap verder te komen? Is het structuur? Een goed plan? Doorzettingsvermogen? Vertrouwen? Of moet alles eerst nog wat concreter gemaakt worden? Schrijf alleen op waar je ook daadwerkelijk invloed op hebt.

DE VOLGENDE STAP Een ander gezegde dat ik vaak quote is: Alleen toegepaste kennis heeft waarde De meeste mensen blijven maar lezen over dit onderwerp en halen inspiratie uit rapporten zoals dit, maar doen er dan uiteindelijk niets mee. Zorg dat je anders bent! Want wat gaat het je opleveren wanneer je eindelijk jouw eigen ding zou kunnen doen, jouw unieke bijdrage zou kunnen leveren en daar ook nog eens goed voor betaald zou krijgen?

Hoe zou het je dagelijkse leven veranderen? Hoe sta je straks s ochtends op en hoe voel je je gedurende de dag? Ga dus aan de slag met je antwoord op vraag 6. Vraag jezelf af over je antwoord: Hoe kan ik dat krijgen? en maak een plannetje voor jezelf. En zit het even tegen? Geef niet op. De aanhouder wint. Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Ik ga je de komende dagen een aantal motiverende s sturen met flink wat extra tips die je verder op weg gaan helpen.

Daarnaast komt er video training aan die je gratis kunt volgen om heel duidelijk jouw ding, jouw unieke bijdrage in kaart te brengen en deze om te gaan zetten naar werk als zelfstandige. Doe je mee? Houd dan je inbox in de gaten. You can do this!

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required
/ ( mm / dd )

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: