Je schuldgevoel vertelt je dat er iets moet veranderen

Wanneer je je ergens schuldig over voelt staat je gedrag niet in lijn met je morele waarden. Je wilt het goede doen. Zodra je beseft dat je in het verleden niet het juiste hebt gedaan, of dat je momenteel niet het goede doet, word je overvallen door schuldgevoel.

Terwijl jij meer te weten komt over de staat van de planeet, verandert langzaam het beeld van wat jij als goed bestempelt. Een zorgeloos kwartiertje douchen verandert ineens in een kwartier gevuld met gedachten die voortkomen uit schuldgevoel: “Er zijn plekken op aarde waar water schaars is, en ik spoel het praktisch ongebruikt door het putje.” of “Ik ben op dit moment gas aan het verbranden, ik draag bij aan het broeikaseffect.”

Zodra je morele besef verandert past je oude gedrag niet meer bij je nieuwe wereldbeeld. Je voelt je niet meer prettig bij de manier waarop je leeft. En dat is goed nieuws. Je kunt je namelijk laten kwellen door je schuldgevoel maar je kunt je schuldgevoel ook inzetten om je leven te veranderen!

Kom in actie om je beter te voelen!

Hoe hoger je bewustzijn, des te noodzakelijker het wordt om te veranderen. Zodra je een beeld krijgt van de omvang van de wereldwijde ecologische crisis kun je niet langer niets doen. Je moet iets veranderen om weer lekker in je vel te komen. Je kunt immers niet terug naar onwetendheid, zodra je iets weet dan kun je het niet meer van je afschudden.

Schuldgevoel is onprettig. Dus wat kun je doen om er vanaf te komen? Simpel: pas je gedrag aan.

Na het lezen van EEN BOEK kan het bijvoorbeeld zijn dat je diep in je hart geen dieren meer zou willen eten. Niet uit principe, maar simpelweg omdat het niet langer past binnen jouw waarden. Je bestempelt het niet langer als iets dat jij zomaar kunt doen. Maar ondertussen steek je toch weer een broodje kip in je mond. Je gedrag druist in tegen je waarden, en dat voelt niet fijn.

Wat kun je doen in zo’n geval? Hoe pas je je gedrag aan? In dit voorbeeld kun je jezelf eerst afvragen hoe ver je wilt gaan. Ben je er principieel tegen dat dieren worden gedood voor consumptie? Of ben je niet persé tegen de consumptie van vlees, maar vind je wel dat een dier met respect behandeld moet worden?

In het eerste geval kun je ervoor kiezen om vegetariër te worden, in het tweede geval kun je met jezelf afspreken om je vleesconsumptie aan te passen. Je kunt voortaan kiezen voor biologisch vlees van hoge kwaliteit, en jezelf meer te gedragen als een flexitariër. Soms vlees, soms vega, soms een klein beetje vlees. Dan weer zuivel, dan weer soja.

Gebruik je schuldgevoel als richtingaanwijzer

Je voelt je niet voor niets schuldig. Wanneer je iets doet wat niet in lijn ligt met jouw (nieuwe) normen en waarden dan moet je iets doen om het verschil te overbruggen. Het is niet makkelijk om je morele waarden aan te passen (je kunt bijvoorbeeld niet plotseling onverschillig worden over dierenleed), het is wel relatief makkelijk om je gedrag aan te passen.

Dus, de volgende keer als je je schuldig voelt omdat je (alweer) de auto pakt voor dat kleine ritje, pak dan de fiets. Als je merkt dat je je onprettig voelt wanneer je al het afval bij elkaar weggooit, scheid je afval dan. Laat je leiden door je schuldgevoel, doe er iets aan, en maak jezelf én de aarde een stukje gelukkiger.

Een ander iets gunnen is niet zo moeilijk. We doen het de hele dag. We gunnen de ander een luisterend oor. We gunnen de ander onze steun en aandacht. We gunnen het bedrijf waar we werken onze toewijding. We gunnen de buurjongen zijn momentje harde muziek (oké met mate weliswaar).

Zo gul als we naar de ander zijn met onze tijd, tolerantie en aandacht zo vrekkig zijn we naar onszelf. Veel mensen die ik in mijn coachpraktijk ontmoet kijken vooral naar de buitenwereld en passen zich aan op wat ze denken dat een ander van ze verwacht.

Hun voelsprieten zijn constant naar buiten gericht.

Ze hebben moeite om bij zichzelf te blijven en last van de energie van anderen. In hun poging zichzelf tegen de energie van de ander te beschermen, gaat hun aandacht nog meer naar buiten. Het buiten zich houden van andermans energie wordt bijna een dagtaak.

Stel je eens voor hoe je jouw eigen ruimte kan innemen als je jezelf die ruimte gunt.

Gun jezelf de ruimte om te spelen, de ruimte om eens gek te doen, de ruimte om het een keer niet te weten. Gun jezelf de ruimte om een fout te maken, de ruimte om blij, boos of verdrietig te zijn.

Als jij je aandacht van buiten naar binnen richt en aan de slag gaat met waar jouw interne zonnetje van gaat stralen, zul je vanzelf minder last krijgen van al die prikkels uit de buitenwereld.

5 Manieren om jezelf iets te gunnen en je eigen ruimte in te nemen

  • Maak een lijstje met 5 dingen die je als 8-jarige deed en waar je blij van werd. Voer er deze week eentje van uit. Ook als het een suikerspin eten is

 

  • Maak een lijstje van 20 dingen die je graag doet. Zingen, tuinieren, fietsen, taarten bakken, fotograferen enz. Wanneer heb je ze voor het laatst gedaan? Kies er 2 uit en maak daar de komende periode tijd voor.

 

  • Hang de tekst “Wat gun jij jezelf vandaag?” op een plek in je omgeving. Plak hem op de spiegel van de badkamer of op je beeldscherm.

 

  • Teken een cirkel op een A4tje. Jouw eigen ruimte. Schrijf in de cirkel 5 dingen waar je meer aandacht aan wilt geven, die je blij maken en je energie geven. Zet buiten de cirkel 5 dingen waar je jouw aandacht uit terug wilt trekken, die je energie kosten. Besteed de komende tijd de meeste aandacht aan de dingen in jouw cirkel. Alles waar je aandacht op richt groeit.

 

  • Scheur afbeeldingen uit tijdschriften die weergeven waarmee je jouw eigen ruimte wilt vullen. Maak op een A4tje een collage van deze afbeeldingen en zet die op een prominente plek in je omgeving.

Gerelateerde afbeelding