De Ziekte Van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt.

Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode ring- of vlekvormige huiduitslag (erythema migrans) op de plaats waar de teek heeft gebeten. Soms is er sprake van een blauwachtige of roze vlek. De ring of vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet een aantal maanden goed in de gaten te houden. De ring of vlek wordt steeds groter, wat typerend is voor de ziekte van Lyme. Uiteindelijk verdwijnt de ring of vlek vanzelf. Dit hoeft niet te betekenen dat de bacterie weg is. De bacterie kan in het lichaam aanwezig blijven en later schade aanrichten. Soms kunnen mensen besmet raken met de bacterie zonder dat ze een rode ring of vlek hebben gezien.

Wat is erythema migrans?

Het eerste signaal van de ziekte van Lyme is vaak een rode ring- of vlekvormige huiduitslag rond de plaats van de tekenbeet, die geleidelijk aan groter wordt. ‘Erythema migrans’ is de medische naam voor deze rode ring of vlek die er soms ook meer uit ziet als een blauwachtige of roze vlek.

Verschijningsvormen van erythema migrans

 

Verschijningsvormen van erythema migrans

Eenmaal in het lichaam, richt de bacterie zich vooral op zenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart. De klachten die daaruit voort kunnen komen zijn in eerste instantie griepachtige klachten of soms opzwelling van oorlel of tepel. Deze klachten komen meestal binnen 3 maanden.

Als de ziekte niet opgemerkt wordt kan het overgaan naar een volgende fase. Dan kunnen neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. Er wordt dan gesproken over late Lymeziekte. Welke klachten iemand krijgt verschilt per persoon. Aandoeningen aan de zenuwen komen het meest voor. Dit kan zenuwpijn of zenuwuitval op verschillende plaatsen in het lijf tot gevolg hebben. Voorbeelden zijn verlamming van de gezichtsspieren of pijn en krachtsvermindering aan een arm of been. Ook kunnen mensen gewrichtsklachten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen krijgen.

Afbeeldingsresultaat voor ziekte van lyme

De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt hoe beter de behandeling zal aanslaan. In een laat stadium kunnen mensen klachten houden na behandeling. Dit kan ook het geval zijn als de Borrelia bacterie niet meer aanwezig is. Dit noemt men ook wel het post-Lymeziektesyndroom.

Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze zelf besmet zijn met de Borrelia bacterie. Als de teek zich vol zuigt met bloed, kunnen lymebacteriën via het speeksel van de teek in zijn gastheer komen. De teek draagt de bacterie niet meteen over nadat hij zich vastbijt. Hoe eerder de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de bacterie wordt overgebracht. Als de bacterie wel in uw lichaam komt, kunt u de ziekte van Lyme krijgen. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1-3%. Als de teek binnen 24 uur op de goede manier verwijderd wordt, is de kans op de ziekte van Lyme nog kleiner, maar niet onmogelijk.

Afbeeldingsresultaat voor ziekte van lyme

Hoe herken ik een tekenbeet of ziekte van Lyme bij een kind?

Kinderen spelen vaak in het groen en gaan bij wandelingen gemakkelijk van de paden af. Daardoor lopen ze een grotere kans op een tekenbeet en de ziekte van Lyme. Een kwart van alle tekenbeten vindt dan ook plaats bij kinderen.

Tekenbeten komen bij kinderen door hun geringere lengte relatief vaak in het hoofd/halsgebied voor. Een pet of capuchon zou daarom kunnen beschermen tegen teken. Net als het dragen van een shirt met lange mouwen en een lange broek waarvan de pijpen in de sokken zijn gestopt.

Bedekkende kleding geeft nooit volledige bescherming. Het belangrijkste is om kinderen steeds goed op teken te controleren nadat ze in het groen hebben gespeeld. Zodra dat kan is het belangrijk kinderen ook zelf te leren om te controleren op tekenbeten. Controleer ook alle kleding bij thuiskomst.

Hoe herken ik de ziekte van Lyme bij een kind?

De klachten en symptomen door de ziekte van Lyme bij kinderen zijn wisselend. De eerste en meest voorkomende vorm van Lymeziekte bij kinderen is een rode ring of vlek op de huid (erythema migrans(?)). Deze huiduitslag komt bij 77 tot 89% van de kinderen met Lyme voor. Een zeldzamere huidafwijking door Lyme die bij kinderen relatief vaak op het oor voorkomt is een gladde blauwrode pijnloze zwelling van één tot enkele centimeters (een Borrelia lymfocytoom).

De bacterie kan zich ook verder door het lichaam verspreiden en verschillende klachten veroorzaken, bijvoorbeeld door infectie van het zenuwstelsel, oftewel Lyme neuroborreliose. De meest voorkomende klacht bij kinderen met Lyme neuroborreliose is de aangezichtsverlamming met een afhangende mondhoek  en met een oog dat niet goed gesloten kan worden. Andere tekenen van een neuroborreliose kunnen zijn dat  de oogbewegingen niet goed verlopen of er tekenen zijn van  een hersenvliesontsteking.

Kinderen met de ziekte van Lyme kunnen ook een gewrichtsontsteking krijgen, oftewel Lyme artritis. Bij de meeste kinderen met Lyme artritis is er sprake van een ontstoken knie met zwelling, pijn en soms roodheid. De ziekte van Lyme kan ook met andere klachten gepaard gaan (zoals vermoeiheid, concentratiestoornissen). Om uitbreiding van de ziekte en complicaties te voorkomen is het  belangrijk dat de ziekte zo snel mogelijk wordt herkend en behandeld.

Is de ziekte van Lyme anders bij kinderen en volwassenen?

De klachten en symptomen bij de ziekte van Lyme kunnen verschillen tussen kinderen en volwassenen. Erythema migrans(?) komt bij kinderen bijvoorbeeld veel vaker voor in het gezicht en de nek en gaat  bij kinderen ook vaker gepaard met andere klachten zoals koorts, moeheid, hoofdpijn en gewrichtspijn. Ook een Borrelia lymfocytoom komt relatief vaker voor bij kinderen. Zowel kinderen als volwassenen met Lyme neuroborreliose kunnen zich presenteren met een aangezichtsverlamming, maar bij kinderen is dit vaker het enige symptoom van de ziekte.

Afbeeldingsresultaat voor ziekte van lyme

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: