En Hoe Kom Ik Van De Suikerverslaving Af?

Het lichaam

Een suikerverslaving resulteert in een complex lichamelijk proces genaamd Homeostase. Als wij veel suiker eten dan signaleert ons lichaam dat het bloedglucoseniveau veel hoger is.
Als de lichaamscellen geen energie meer vragen wordt de insuline van de suiker als lichaamsvet opgeslagen. Het probleem van de suikerverslaving komt hier kijken. De overmatige insuline wordt overgecompenseerd waardoor de bloedsuikerspiel daalt en te laag wordt. En dit is het seintje naar je hersenen. Je lichaam schreeuwt om meer suiker. Hier start je verslaving!

Maar suiker maakt alles veel lekkerder…

Je smaakbeleving speelt een grote rol binnen een suikerverslaving. Er wordt bewezen aan de hand van een onderzoek dat mensen met overgewicht een andere smaakbeleving hebben. Bij mensen met overgewicht worden de smaakpapillen verdoofd, hierdoor zijn deze mensen niet goed in staat om te proeven.

Mensen met overgewicht zullen hierdoor meer suiker willen, om toch die zoete smaken te proeven. Bij iedere hap aan suiker is er stom gezegd weer meer suiker nodig om de smaakpapillen te laten functioneren.

Afbeeldingsresultaat voor suiker verslaving drie weken

Hormonale disbalans

Wanneer iemand overmatig suiker nuttigt verstoord dit twee actieve hormonen. De hormonen vertonen een disbalans. Door deze hormonale disbalans blijf je continu eten.

Het hormoon leptine

Het hormoon leptine wordt ook wel het honger hormoon genoemd. Leptine zorgt ervoor dat je na een maaltijd een verzadigd en vol gevoel ervaart. Het hormoon geeft je lichaam een seintje dat je honger hebt, hier reageer je op en eet je iets. De leptine geeft hier ook aan wanneer je vol zit.

Veel suiker zorgt voor een disbalans van het hormoon Leptine. Overmatig suiker gebruik resulteert in meer vetopslag. Het hormoon Leptine stijgt hierdoor, en dit zorgt ervoor dat je hersenen niet langer het juiste seintje krijgen en het signaal niet meer goed oppikken. Je ervaart een drang naar eten en je hebt je hongergevoel niet meer onder controle.

Afbeeldingsresultaat voor suiker verslaving drie weken

Je gaat opzoek naar meer suiker en je suikerverslaving is een feit!

Het hormoon dopamine

Dopamine… Het gelukshormoon. Een soort van beloningssysteem in je hersenen. Dit hormoon zorgt voor onze blijdschap, genot en geluk. Als wij veel suiker eten wordt het hormoon vergroot. We ervaren een beloning. Blij zijn is fijn, dus je snakt naar meer suiker!

Het is dus ook niet gek dat je naar de chocolade grijpt als je verdrietig bent. Suiker zorgt voor een gevoel van ontspanning.

Grote hoeveelheden suiker hebben invloed op het hormoon dopamine. Het hormoon wordt uiteindelijk imuum voor suiker, waardoor de neiging naar meer suiker steeds groter wordt.

Het is een eindeloos proces! Maar hoe weten we nu of we een suikerverslaving hebben en hoe komen we hier van af of hoe kunnen we een suikerverslaving voorkomen? Zoveel vragen!

Kenmerken bij een suikerverslaving

Hoe weet je nu of je een suikerverslaving hebt? Er zijn enkele kenmerken die aansluiten bij een suikerverslaving. Hieronder een opsomming van enkele kenmerken.
 • Je hebt vaak eetbuien om je negatieve gevoelens te onderdrukken
 • Je ervaart altijd een hongergevoel
 • Na het eten ben je vaak futloos en moe en plof je het liefst op de bank
 • Je start iedere week opnieuw met gezond eten, maar toch lukt het steeds niet om hier aan te beginnen: Iedere maandag weer opnieuw. 
 • Je hebt moeite om van bepaalde producten af te blijven: Chocolade, chips of die heerlijke roze koeken!
Deze kenmerken zijn allemaal gevolgen van een storing in je hormoon huishouding. Het is dus aan te raden om de strijdt tegen suiker aan te gaan! Let’s do it!

Hoe dan? Enkele tips!

1. Ontsnap aan geraffineerde suikers

We beginnen met het vermijden van geraffineerde suikers. Je zult hier afkickverschijnselen bij hebben maar je bent er snel vanaf. Vermijd hierbij:
 • Chips
 • Vruchtensap
 • Ingeblikt eten
 • Voorverpakte producten/ Kant- en klaar maaltijden
 • Frisdrank
 • Chocolade/ Koekjes/ snoep
In koolhydraten zitten ook vaak geraffineerde suikers denk hierbij aan:
 • Aardappelen
 • Fastfood
 • Wit brood
 • Pasta
 • Witte rijst

2. Jij kent jezelf het beste: Persoonlijkheid

Om van je suikerverslaving af te komen moet je jezelf goed kennen. Sommige mensen kunnen radicaal hun leven omgooien en sommige stoppen geleidelijk aan en bouwen het suiker gebruik af. Je moet je zelf afrvagen welke aanpak jou het beste aanspreekt.

Ben vooral eerlijk tegen jezelf! Beslis welke aanpak het beste bij je past. Schrijf vervolgens je plannen op. Dit maakt het voor jezelf makkelijk. Neem de tijd en moeite hiervoor.

3.  Kies het juiste

Omdat bij het veranderen van een levensstijl toch wat afkickverschijnselen komen kijken is het belangrijk om te kiezen voor de juiste voedingswaarden. Hieronder een opsomming van de juiste koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels. 
Koolhydraten
 • Haver
 • Fruit
 • Groentes
 • Noten
 • Quinoa
 • Volkoren producten
Vetten 
 • Avocado
 • Noten/ Zaden
 • Vis
 • Kokosolie
 • Lijnzaadolie
Eiwitten 
 • Zuivel
 • Noten
 • Wild vlees/ gevogelte
 • EIeren
Vezels 
 • Groente
 • Peulvruchten

4. Kies voor de juiste MindSet

De juiste mindset helpt bij het behalen van je doelen. Alle veranderingen van je levensstijl beginnen in je hoofd. Richt je op innerlijke balans. Weeg de voor- en nadelen van suiker af. Bedenk je eens hoeveel last je ervan hebt.

5. Sneaky suikers

Gerelateerde afbeelding

Suikers worden op verpakkingen vaak onder schuilnamen weergegeven. Begrijp jij die ingrediëntenlijsten ook nooit? Er staat zoveel op! Daarom hebben wij een handige tip zodat jullie de geheimen suikers te herkennen.

Wanneer een woord eindigt op ‘ose’, dus woorden als fructose, dextrose en glucose bijvoorbeeld zijn suiker bronnen. 

6. Begin meteen en aarzel niet

Om een goede start te garanderen is het belangrijk om ja kasten eens goed overhoop te halen en alles weg te gooien wat suiker bevat. Maak er een ritueel van: De start van een nieuwe levensstijl! 

7. Zorg voor gezonde snacks in huis

Om je kasten weer te vullen hebben we gezonde snacks nodig. Zorg ervoor dat je gezonde tussendoortjes en gezonde producten inslaat. In de eerste fase van je verandering zul je vaak een honger gevoel ervaren en zin hebben om te snacken.

Probeer dan niet te grijpen naar suikerrijke snacks. Na drie weken worden deze snackneigen minder en begin je de verandering zowel fysiek als metaal te voelen. Om toch zoetigheid te ervaren kun je het beste kiezen voor fruit. Denk aan rood of exotisch fruit.

8. Kies voor beweging

Sporten zorgt ervoor dat je een lekker gevoel krijgt. Beweging is goed voor ons. Voldoende beweging stimuleert het hormoon dopamine. Probeer dus dagelijks 30 tot 60 minuten per dag te bewegen. Al ga je na het avondeten een wandeling maken. Dit is voldoende!

9. Puur eten

Kies voor de eerste drie weken voor puur en natuurlijk eten. Puur eten reinigt en ongift je lichaam wan suikers. Je merkt dat je smaakt verbeterd en je neiging naar suiker drastisch verminderd.

10. Update je belongingssysteem

Het hormoon Dopamine ook wel het beloningssysteem kun je op een natuurlijk manier activeren. Hierboven zie je namelijk al dat het hormoon wordt geactiveerd met sporten. Dopamine kan nog op andere manieren geactiveerd worden namelijk: Meditatie, slaap en voeding. 
Meditatie 
Meditatie is heerlijk! Je komt helemaal tot je zelf en je onspant. Meditatie is aan te raden aan het einde van de dag, zodat je rustig kunt afschakelen van een stressvolle werkdag. Meditatie verbetert je nachtrust en heeft nog veel meer voodelen! Tevens is het makkelijk thuis te doen.
Slaap
Er is onderzocht dat ieder mens gemiddeld 7 tot 8 uur nachtrust nodig heeft. Tijdens je slaap wordt er weinig dopamine aangemaakt. Door voldoende nachtrust laadt je dopamine eigenlijk weer op. De volgende dag heeft het weer voldoende voorraad en ga je prettiger je dag door!
Voeding
Bepaalde voeding verhoogt de natuurlijk dopamine aanmaak. De volgende producten ondersteunen dit:
 • Vis
 • Groene thee
 • Kip
 • Eieren
 • Watermeloen
 • Appels & Bananen

Wacht niet langer!

Afbeeldingsresultaat voor suiker verslaving drie weken

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: