Hou Van Jezelf, Jij Bent Belangrijk

Voel je dankbaar voor je positieve eigenschappen

Afgezaagd? Misschien. Maar weet je – niemand zet zijn televisie op een enorme boomstam. Nee, we zetten hem op een kastje. En kastjes worden gemaakt van planken – afgezaagde stukken boom. Afgezaagd is vaak zo slecht nog niet.

Dat wat afgezaagd klinkt is vaak waar. Dus laten we het niet voor lief nemen, maar laten we het met liefde integreren in ons leven: dankbaarheid voor onze positieve eigenschappen.

Want het is makkelijk om te wijzen op de dingen die je niet goed vindt aan jezelf. Ik vind het ook makkelijk. Ik weet ze zo aan te wijzen. Ik vind mezelf te lui, te vet, te druk, te irritant etc.

Maar dit is slechts één kant van mijn persoonlijkheid. Ik weet namelijk ook dat ik lief, slim, knap, grappig, speels en gezellig ben. En ik weet die dingen omdat andere lieve mensen me dat verteld hebben.

Het punt is: je onderschat jezelf. En als je dat weet, dan weet je dus dat je de positieve dingen die anderen over je zeggen misschien niet langer moet wegwuiven. Maar dat je ze beter kunt omarmen.

Wees blij met de dingen waar je blij mee bent. Richt je aandacht niet op wat je niet leuk vindt aan jezelf. Richt je op de eigenschappen die je helpen van jezelf te houden.

Simpel.

 Voel je dankbaar voor je succes

Falen hoort bij het leven. Falen hoort bij succes. Wie niet faalt heeft te weinig geprobeerd. Wie nooit faalt groeit nauwelijks.

Dus maak je niet druk om de dingen die niet gelukt zijn. Staar je niet blind op het succes dat niet heeft mogen zijn. Richt je aandacht juist op de dingen die je wél voor elkaar kreeg.

Je kunt niet van jezelf houden als je altijd denkt dat je niet goed genoeg bent. Je bent wel goed genoeg. En je bereikt veel meer dan je jezelf durft toe te schrijven.

Ga eens zitten met een notitieboekje, en schrijf op wat je de afgelopen week allemaal hebt bereikt. Van kleine dingen (zoals het opruimen van je bureau) tot grote dingen (het afronden van een opdracht op het werk).

Voel je blij en dankbaar. Dit zijn allemaal redenen om van jezelf te houden, om jezelf te beschouwen als waardevol. Dus negeer ze niet, wuif het niet weg. Omarm het, en voel je dankbaar.

 Besef dat je dierbaren van je houden

Ja. En het is makkelijk om dit als vanzelfsprekend te beschouwen, maar dat is het niet. Het is bijzonder dat er mensen zijn die van je houden. En besef ook waarom deze mensen van je houden.

Deze mensen houden van je omdat jij voor hen iemand bent om van te houden.

Deze mensen vinden je leuk, lief, fijn en prettig om bij te zijn. Ze houden van je om wie je bent. Niet om wie je niet bent of om wie je wilt zijn. Ze houden van je omdat je bent wie je nu bent. Precies zoals je bent.

Vind je het lastig om dit te bevatten? Bedenk dan hoe jij van anderen houdt. Denk aan die goede vriendin die zichzelf altijd naar beneden haalt, terwijl jij d’r geweldig vindt. Of die vriend die zichzelf lelijk vindt terwijl jij ziet dat hij mooi is zoals hij is.

We zijn altijd strenger voor onszelf dan we ooit voor anderen zouden zijn. Het is moeilijk om dat los te laten. Maar het helpt als je dit op zijn minst beseft. Besef dat jij het blijkbaar waard bent om van gehouden te worden, omdat er mensen zijn die van je houden.

Daar hoef je verder niet over na te denken. Het is wat het is. Je kunt het weg relativeren. Maar als je wilt houden van jezelf dan kun je het beter omarmen en je er dankbaar voor voelen.

 Weet dat je goed genoeg bent

Weet je wat leuk is? Zelfacceptatie. Het is een simpele daad van pragmatisch denken.

 • Op dit moment ben je zoals je bent.
 • Je ziet eruit zoals je eruit ziet.
 • Je hebt gedaan wat je gedaan hebt.
 • Je denkt wat je denkt.
 • Je leven is zoals het nu is.
 • Of je dat nu goed of slecht vindt.
 • Of je er nu blij of verdrietig van wordt.
 • Of je nu wilt veranderen of zo wilt blijven.

Je kunt het nu accepteren. Gewoon alles accepteren zoals het nu is. In dit moment, op deze plaats in tijd en ruimte.

Jij bent jij. Dit is het pakketje. Met wenselijke eigenschappen en onwenselijke eigenschappen. Het is waar je nu staat, wie je nu bent en wat je nu bent.

Dit kun je accepteren. Je hoeft het niet eens goed te keuren. Je hoeft alleen tegen jezelf te zeggen: het is zoals het is – en dat is prima. Dat is goed genoeg voor nu.

Je kunt het zien als uitgangspunt om een beter persoon te worden, om verder te groeien en ontwikkelen. Maar tegelijkertijd in te zien dat alles oké is zoals het is.

Acceptatie dus, probeer het eens.

Doe deze gekke oefening

Je hebt dit wel vaker gehoord, en je hebt er vaker om gelachen, en je hebt het vaker weggewuifd. Maar vergeet niet: afgezaagd wil niet zeggen dat het niet werkt. Vaak juist het tegenovergestelde.

Dus dit is wat je wilt doen als je van jezelf wilt leren houden:

 • Ga voor de spiegel staan.
 • Kijk jezelf in de ogen.
 • Zeg tegen jezelf: ”Ik hou van jou, ik accepteer je zoals je bent.”
 • Voel hoe raar dit voelt.
 • Herhaal de oefening een paar keer per dag, net zolang totdat het niet meer raar voelt.

Dat is alles. Overtuig je onderbewuste van een ‘nieuwe waarheid’ door het gewoon vaak tegen jezelf te zeggen. Gebruik het als mantra: ik hou van mezelf, ik hou van mezelf, ik hou van mezelf.

Het klinkt gek maar het werkt. En niemand hoeft te weten dat je deze oefening doet. Je hoeft het mij niet eens te vertellen. Het enige wat mensen zullen zien is dat je na een paar weken begint te stralen. Dat je meer zelfvertrouwen hebt en dat je duidelijk meer van jezelf bent gaan houden.

En dat is iets moois. Dus probeer het eens. Het is de moeite waard.

Houd eenvoudig het overzicht

Het leven loopt nooit zoals je het voor ogen had. Juist op het moment dat alles lekker overzichtelijk is lijken dingen weer ingewikkeld te worden. Er komt van alles op je af, en jij bent niet altijd in de ‘ik ga lekker alles organiseren’ bui die je op die regenachtige zaterdagmiddag had.

Je laat de boel even gaan en in korte tijd heeft je wereld zich weer verweven in allerlei toestanden. Je verliest het overzicht en hebt het gevoel dat je leven een chaos is.

Hoe kun je altijd wat meer grip hebben op je leven? Hoe bewaar je het overzicht, hoe houd je de boel overzichtelijk en op orde? Ga eens aan de slag met de onderstaande vijf gewoontes en merk hoe makkelijk het is om een gevoel van overzicht te bewaren!

Afbeeldingsresultaat voor hou van jezelf

 Plan je dag vooruit en wees flexibel

Laat jezelf niet in de ‘val’ lopen door onvoorbereid aan de dag te beginnen. Zorg dat je op zijn minst een idee hebt van hoe de dag eruit gaat zien. Bepaal wat je wilt doen en wat je wilt bereiken. Dit kun je opschrijven in je agenda, op een takenlijst of een simpel kladblokje.

Wanneer je van tevoren nadenkt over je dag loop je minder kans om meegesleurd te worden door het leven. Als je weet wat je wilt, dan kun je dit makkelijker bereiken. Je weet waar je aan toe bent en je bewaart het overzicht.

Wees echter niet te star. Onthoud dat het leven zich meestal slecht laat plannen. Soms gebeuren er dingen die je niet had verwacht. Soms verandert je stemming en krijg je jezelf gewoon niet aan de slag. Pas je planning gedurende de dag dus gerust aan. Zelfs een dagelijkse planning die verandert zorgt voor meer orde en grip dan leven zonder plan!

 Schrijf alles van je af

Ben je een creatief type? Ben je in een inspirerende bui? Dan word je constant gebombardeerd met goede ideeën. Dat is leuk en lastig tegelijk. Het liefst zou je ieder goed idee direct uitvoeren of in ieder geval een beginnetje maken.

Besef dat het maken van allerlei ‘beginnetjes’ je leven doorgaans chaotisch maakt. Er is natuurlijk niets mis met het volgen van je gevoel en goede ideeën uitvoeren. Maar er zijn tijden waarin je gewoon op koers wilt blijven en geen zin hebt in al die gekkigheid.

Schrijf daarom alle dingen die in je opkomen die je nog wil of ‘moet’ doen van je af. Schrijf ze in een notitieboekje of op een takenlijst. Door ze op te schrijven op een betrouwbare plek weet je dat je het niet kunt vergeten. Dit geeft je hersenen het vertrouwen om het idee voor nu los te kunnen laten. Je kunt je creativiteit even een plekje geven, en verder gaan waar je mee bezig was. Lekker overzichtelijk dus!

 Neem dagelijks de tijd om op te ruimen

Chaos in je hoofd zorgt doorgaans voor chaos in je leefomgeving. En andersom: rommel zorgt voor mentale chaos. Neem daarom iedere dag de tijd om je leefomgeving aan kant te maken. Houd het bij en laat het niet versloffen.

Een dagelijkse opruim gewoonte is meer waard dan een maandelijkse uitbarsting van opruimwoede. Door dagelijks op te ruimen voorkom je dat je omgeving echt rommelig wordt, en heb je dus altijd meer rust in je hoofd.

Je kunt jezelf aanwennen elke dag het huis op te ruimen voordat je gaat slapen, als je terug komt van je werk of na het avondeten. Het kost vaak maar een kwartiertje om de boel weer op orde te krijgen. Een kleine dagelijkse investering die je helpt je hele leven overzichtelijk en geordend te houden!

 Maak wekelijks de stand van zaken op

Afbeeldingsresultaat voor hou van jezelf

Zoals je dagelijks je dag vooruit kunt plannen kun je ook wekelijks je week vooruit plannen. Je kunt weekdoelen stellen en op deze manier je week meer structuur geven. Doorloop je agenda en kijk wat je allemaal te doen staat de komende dagen.

Bekijk wat je kunt voorbereiden voor de komende week. Evalueer je vooruitgang op eerdere weekdoelen en kijk eens kritisch naar de takenlijst waar je op dit moment mee werkt. Zijn er zaken die je kunt schrappen, toevoegen of verplaatsen?

Door iedere week even de tijd te nemen om orde op zaken te stellen raak je niet verwikkeld in chaos. Je bent voorbereid, je weet wat je te doen staat!

Kom regelmatig terug naar het nulpunt

Terugkomen naar je ‘nulpunt’ is alsof je het leven even reset. Je voert bepaalde acties uit waarna je weer met een schone lei kunt beginnen. Hoe vaker je terug komt naar je nulpunt des te meer overzicht je houdt.

Wat houdt dit precies in? Teruggaan naar je nulpunt betekent voor iedereen iets anders. Je doet de dingen die je helpen een gevoel te creëren dat je alles op orde hebt, dat alles goed is, netjes op zijn plaats en lekker overzichtelijk.

Dit kan inhouden dat je je mailbox wegwerkt, je post wegwerkt, een lijstje met vervelende huishoudelijke taken afrondt (klantenservices bellen, geld overmaken etc). Je maakt je fysieke inbox leeg, verwerkt je notulen en aantekeningen van de afgelopen week.

Je doorloopt alle bovenstaande stappen in één keer zodat alles netjes op orde is. Je gaat uitgebreid in bad, neemt even tijd voor jezelf, gaat lekker mediteren. Je komt helemaal tot rust en geniet van het heerlijke gevoel dat je de touwtjes in handen hebt, dat het leven je op dit moment even niet kan verrassen.

Gerelateerde afbeelding

Breng je leven stap voor stap op orde

Hoe beter je bovenstaande gewoontes volhoudt, des te makkelijker het is om regelmatig naar je nulpunt te komen. En hoe vaker je op je nulpunt kunt komen, des te meer je het gevoel hebt dat je leven lekker op orde is.

Ga dus lekker aan de slag en geniet van het heerlijke gevoel dat alles lekker overzichtelijk is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: