Badkamer Schoonmaken

De badkamer schoonmaken

De badkamer is een ruimte die dagelijks gebruikt wordt. We wassen ons, poetsen onze tanden en zorgen dat ons haar en make-up weer perfect zit. Doordat deze ruimte vaak intensief wordt gebruikt kan het al snel flink vies worden. Daardoor is de badkamer schoonmaken regelmatig nodig. Probeer het reinigen dagelijks goed bij te houden, zodat de schoonmaakklus minder groot wordt. Door de wastafel kun je bijvoorbeeld dagelijks even een doekje halen, zo wordt hij nooit heel erg vies.

Hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken?

Doe het wekelijks, dan houd je het netjes bij en kun je altijd genieten van een frisse ruimte. De badkamertegels kunnen iets minder vaak gedaan worden.

Stap 1: Badkuip schoonmaken

Het bad maak je die eenvoudig schoon met wat (schoonmaak)azijn en heet water. Laat het sopje een kwartier inwerken. Pak daarna een natte doek met wat azijn en neem hiermee de badkuip af. Spoel na met water. Met een droge doek maak je vervolgens de badkuip droog en schoon. Gele vlekken in bad? Verwijder ze met citroensap en spoel na met koud water.

Stap 2: Douchegordijn reinigen

Natuurlijk kun je een nieuw douchegordijn kopen als het gordijn dat je nu hebt vies is, maar schoonmaken is net zo makkelijk. Je verwijdert kalkaanslag en andere vlekken door het gordijn op 40 graden te wassen met een vaatwastablet of met wat wasmiddel en azijn. Hang het gordijn daarna direct te drogen. Je kunt het ook laten weken in een bad met azijn en wat water.

Stap 3: Douchekop onkalken

Maak, om kalkaanslag te voorkomen, je douchekop droog met een handdoek. Zit er al kalkaanslag op de douchekop, leg ’m  dan in een bak met heet water en azijn. Ook een ontkalkmiddel helpt.

Stap 4: Douchematje

Stap 4. Verwijder vuil en schimmels door het douchematje af en toe te weken in een bad met Biotex. Maak het matje vervolgens grondig schoon met een schuursponsje en allesreiniger. Een stoffen douchematje was je gewoon op 40 graden in de wasmachine.

Stap 5: Spiegel

Stap 5. Schoonmaaktip van oma: de spiegel in de douche maak je snel en eenvoudig schoon met een doek en wat schoonmaakmiddel. De truc is om ’m vervolgens droog te wrijven met een oude krant of een aardappel. Snijd de aardappel doormidden, wrijf er de spiegel mee in en maak ’m daarna droog met een oude krant. Nog een gouden tip: wil je geen beslagen spiegels? Wrijf ze in met wat afwasmiddel en ze beslaan niet meer.

Stap 6: Badkamertegels schoonmaken

Stap 6. Hoe krijg je tegels in de douche weer glanzend? Dit een veelgestelde vraag tijdens het badkamer schoonmaken. Ook hiervoor kun je een sopje van warm water met azijn gebruiken. Wrijf er de tegels mee in en wrijf ze na met een droge doek. De voegen van de tegels maak je schoon met een tandenborstel en bleekmiddel. Laat even intrekken en spoel af met de douchekop.

Stap 7: Wastafel schoonmaken

Stap 7. Ook niet onbelangrijk bij het badkamer schoonmaken: de wastafel. Je wastafel maak je het handigst schoon met een allesreiniger. Kalkvlekken verwijder je met wat azijn met water of een speciale ontkalker.

De uitdaging

Actie:            Badkamertegels schoonmaken
Tijdsduur:     1,5 uur
Nodig:          Lege spuitfles, lege emmer of wasmand, schuurspons, oude tandenborstel, schoonmaakazijn, groene zeep, baksoda (ofwel zuiveringszout; dit is verkrijgbaar bij elke toko) en/of chloor (lees hieronder wanneer je welk middel nodig hebt), huishoudhandschoenen

Aan de slag met de badkamertegels schoonmaken!

Afbeeldingsresultaat voor tips badkamer schoon maken

1. Verzamel alle benodigdheden

Trek oude kleren en je huishoudhandschoenen aan, doe je schoenen en sokken uit en stroop je broekspijpen op. Ga gewapend met je schoonmaakspullen naar je badkamer of douche; verzamel alle losse flessen, sponzen en speeltjes, die jou mogelijk tijdens de schoonmaakbeurt hinderen en doe deze in de lege emmer of wasmand.

2. Vul de lege spuitfles met schoonmaakazijn

Spuit de schoonmaakazijn van boven naar beneden over je badkamertegels. Laat de azijn ongeveer 15-30 minuten intrekken. Schoonmaakazijn heeft namelijk de goede eigenschap kalk en vet op te lossen, maar heeft hier wel een beetje tijd voor nodig.

3. Neem na 15-30 minuten de schuurspons ter hand

Boen je badkamertegels lekker schoon met de gele zijde (de groene zijde van de spons kan namelijk afgeven!) en spoel ze goed na met warm water. Wanneer je je badkamer in de afgelopen jaren redelijk goed hebt bijgehouden, is deze behandeling van je badkamertegels met schoonmaakazijn waarschijnlijk afdoende en kun je hierna de badkamerartikelen uit emmer of wasmand weer terugzetten en schoonmaakkit opbergen.

4. Blijkt het schoonmaken van je badkamertegels met azijn niet afdoende?

Afbeeldingsresultaat voor tips badkamer schoon maken

Ga dan over op plan B! Meng twee eetlepels groene zeep met 8 eetlepels baksoda tot een stevige crème en schuur de tegels hiermee blinkend schoon. Ook baksoda heeft een sterk ontvettende werking en samen met de groene zeep zorgt de korrelige baksoda ervoor dat je tegels moeiteloos schoon worden, ook wanneer de aanslag op je tegels wat hardnekkiger is! Als het meezit zijn ook de voegen tussen de tegels door deze poetsbeurt direct een stuk schoner en/of witter geworden en kun je jouw schoonmaakspullen opbergen, maar… voor de finishing touch kun je de voegen eventueel nabehandelen met chloor.

5. Zijn de voegen tussen je badkamertegels nog te geel of grauwig naar je smaak?

Breng dan eventueel met een oude tandenborstel onverdunde chloor aan op alle voegen en laat de chloor 15-30 minuten intrekken. Spoel daarna de voegen goed na met water en ze zijn witter dan ooit tevoren.

6. Klaar? Zet de badkamerspulletjes weer netjes terug

Ruim de schoonmaakspullen op, trek je oude kleding uit en neem meteen een warme douche of bad. Dat heb je wel verdiend en na gedane arbeid is het extra goed rusten. Geniet ervan!

Tip – Wil je langer van je schone badkamertegels genieten? Spoel ze na met een emmer warm water, waarin je een flinke scheut spoelglansmiddel voor de vaatwasser hebt gedaan. Of wen jezelf aan na elk bad of douchebeurt de tegels met een trekker droog te maken. Kalk krijgt dan minder kans!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: