Multitasken

Je doet te veel dingen tegelijk

Je denkt misschien dat het je tijd oplevert als je meerdere dingen tegelijk doet maar studies laten zien dat helaas niet zo blijkt te zijn.

Focus je op 1 taak te gelijk en begin pas aan de volgende als je je taak helemaal hebt afgerond.

Denk je dat je kunt praten over de telefoon, een expresbericht kunt sturen en je e-mail in één keer kunt lezen?

Let op, multitaskers (als je oplet, dat is): je hersenen zijn misschien in de problemen.

Mensen die regelmatig gebombardeerd worden met verschillende stromen elektronische informatie letten niet op, beheren hun geheugen niet of schakelen van de ene naar de andere baan, maar ook degenen die liever één taak tegelijk willen uitvoeren

High-tech jongleurs zijn overal – houden verschillende e-mail en instant message-conversaties tegelijk, sms-en tijdens het kijken naar televisie en springen van de ene website naar de andere terwijl ze huiswerkopdrachten doorlopen.

Maar nadat een honderdtal studenten een reeks van drie tests hadden doorstaan, realiseerden de onderzoekers zich dat multitaskers met zware media een grote mentale prijs betalen.

“Ze zijn suckers voor irrelevantie, Alles leidt hen af.

Sociale wetenschappers zijn er lang van uitgegaan dat het onmogelijk is om meer dan een reeks informatie tegelijkertijd te verwerken. De hersenen kunnen het gewoon niet. Maar veel onderzoekers hebben geraden dat mensen die lijken te multitasken een uitstekende controle moeten hebben over waar ze over denken en waar ze op letten.

Is er een geschenk?

 Wat is hun geschenk?

In elk van hun tests verdeelden de onderzoekers hun onderwerpen in twee groepen: degenen die regelmatig veel multitasken in de media en degenen die dat niet doen.

In één experiment werden de groepen sets van twee rode rechthoeken alleen getoond of omringd door twee, vier of zes blauwe rechthoeken. Elke configuratie werd twee keer geflitst en de deelnemers moesten bepalen of de twee rode rechthoeken in het tweede frame zich in een andere positie bevonden dan in het eerste frame.

Ze kregen de opdracht om de blauwe rechthoeken te negeren, en de kleine multitaskers hadden daar geen moeite mee. Maar de hoge multitaskers werden voortdurend afgeleid door de irrelevante blauwe beelden. Hun uitvoering was vreselijk.

Omdat de hoge multitaskers lieten zien dat ze de dingen niet konden negeren, dachten de onderzoekers dat ze beter waren in het opslaan en organiseren van informatie. Misschien hadden ze betere herinneringen .

De tweede test bewees dat de theorie verkeerd was. Nadat ze opeenvolgingen van alfabetische letters waren getoond, deden de hoge multitaskers een waardeloze taak toen ze zich herinnerden dat een letter een herhaling deed verschijnen.

“De lage multitaskers hebben het goed gedaan,” zei Ophir. “De hoge multitaskers deden het slechter en slechter naarmate ze verder gingen omdat ze steeds meer brieven zagen en moeite hadden om ze in hun hersens te laten sorteren.”

Afbeeldingsresultaat voor multitasken

Nog steeds verbaasd

Verbaasd maar nog niet gestoord over waarom de zware multitaskers niet goed presteerden, voerden de onderzoekers een derde test uit. Als de zware multitaskers niet konden irrelevante informatie filteren of hun herinneringen ordenen, blonken ze misschien uit in het overschakelen van het ene naar het andere, sneller en beter dan wie dan ook.

Weer verkeerd, de studie gevonden.

De proefpersonen kregen tegelijkertijd afbeeldingen van letters en cijfers te zien waarop werd aangegeven waar ze zich op moesten concentreren. Toen hen werd verteld om op cijfers te letten, moesten ze bepalen of de cijfers even of oneven waren. Toen ze te horen kregen dat ze zich moesten concentreren op letters, moesten ze zeggen of ze klinkers of medeklinkers waren.

Nogmaals, de zware multitaskers presteerden minder goed dan de lichte multitaskers.

“Ze konden het niet laten om na te denken over de taak die ze niet deden,” zei Ophir. “De hoge multitaskers tekenen altijd vanuit alle informatie die voor hen ligt. Ze kunnen de dingen niet gescheiden houden in hun gedachten. “

De onderzoekers bestuderen nog steeds of chronische multitaskers worden geboren met een onvermogen zich te concentreren of hun cognitieve controle beschadigen door vrijwillig zoveel tegelijk in te nemen. Maar ze zijn ervan overtuigd dat multitaskers niet zo goed werken als ze konden.

Dus misschien is het tijd om te stoppen met e-mailen als je de game op tv volgt, en nadenken over het meezingen met de radio als je het laatste nieuws online leest. Door minder te doen, zou je meer kunnen bereiken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: