Welke Richting Ga Jij Op?

De vraag van Alice aan de Kat: ”Kun je me misschien ook vertellen welke weg ik nu moet nemen?” “Dat hangt er heel erg vanaf waar je naartoe wilt,” antwoordt de Kat. “Dat maakt mij niet zo veel uit,” zegt Alice. “Dan maakt het ook niet uit welke weg je neemt,” zegt de Kat. “Als ik maar ergens kom,” voegt Alice er ter verduidelijking aan toe. “O, je komt vast wel ergens,” zegt de Kat “als je maar lang genoeg loopt”.

Of veel mensen heel duidelijk weten waar ze nou eigenlijk naar toe willen?

Bewust of vaak misschien zelfs onbewust wil ieder mens toch wel ergens komen. Een fijne toekomst, succes in het werk… Wie kan er niet allerlei aantrekkelijke dingen voor de toekomst bedenken als je er even rustig voor gaat zitten. En de waarheid die de Kat aan Alice meegeeft staat als een huis: “Je komt vast wel ergens, als je maar lang genoeg loopt”. Maar hoe vaak komen mensen na “maar lang genoeg lopen” nou echt waar ze eigenlijk op gehoopt hadden? “Het hangt er heel erg van af waar je naar toe wilt,” was natuurlijk een hele logische vraag van de Kat. Volwassen mensen zullen dan niet zo snel zeggen: “Dat maakt mij niet zo veel uit”. Maar of veel mensen heel duidelijk weten waar ze nou eigenlijk naar toe willen? Welke toekomst ze voor zich zien?

Van bedrijven kunnen we leren.

Vraag de directie van een bedrijf: “Waar willen jullie naar toe met het bedrijf?” Als het antwoord niet verder komt dan: “veel winst maken”, dan kunnen ze bijna net zo goed zeggen: “Ik weet het niet en het maakt ons allemaal niet zo veel uit”. Maar bedrijven als Albert Heijn, Apple, Microsoft, Google en héél veel anderen zeggen niet als je vraagt waar ze naar toe willen: “We willen meer winst maken.” Ze denken na welke taak ze als bedrijf voor zich zien, wat ze met hun bedrijf willen bereiken. Zulke bedrijven hebben een hele duidelijke toekomstvisie. En als dat duidelijk is, dan wordt het ook veel makkelijker om te kiezen welke weg je moet gaan als bedrijf om je doelen te bereiken.

“Waar wil je eigenlijk naar toe?”

Ja zullen veel mensen zeggen: “Heel gelukkig worden” of misschien ook wel “En heel rijk worden”. Dat lijkt wel op Alice die de weg vroeg en als belangrijke antwoord kreeg “Het hangt er heel erg van af waar je naar toe wilt”. Winst maken is geen eerste doel voor bedrijven met een duidelijke visie, maar een gevolg. Zo is ook gelukkig worden geen doel op zich. Maar werkelijk geluk is het gevolg van de juiste doelen voor je zien en dan kiezen om de weg die daarnaar toe leidt elke dag te gaan. Jij en ik zullen vast ergens komen als we “lang genoeg lopen”. Maar die eenvoudige vraag van de Kat aan Alice is belangrijk om de juiste weg in ons leven te kiezen: “Het hangt er heel erg vanaf waar je naar toe wilt.” Daar goed over nadenken, dat is heel goed bestede tijd.

 

Als je continu in de actiemodus staat, aan het werk bent of privé drukt doet én daarnaast actief in je hoofd naar een antwoord zoekt, dan zorg je dat er ook geen ruimte komt voor iets anders. Doe eens wat minder. Ga naar buiten, naar het strand of bos. Voel de wind door je haren. Hoor de vogels. Loop een (paar) uur. Als je jezelf wat meer rust en ruimte geeft, komen er allerlei inspirerende en nieuwe ideeën op. Ideeën die bij alle drukte niet de ruimte hadden gekregen!

Investeer in de mensen die je goed kent, die je lief hebt en waar je energie van krijgt

Als je je ontevreden voelt over je werk, weet dan dat dat normalerwijze langzaam energie gaat vreten. Onvrede heeft namelijk effect op je gemoedstoestand, je gezondheid en uiteindelijk je relaties. Zorg dat je niet in een neerwaartse klagende spiraal terecht komt maar omring je met positiviteit en mensen die iets voor je betekenen. Sta open om nieuwe mensen te ontmoeten met nieuwe ideeën en invalshoeken.

Wees nieuwsgierig – krijg inspiratie

Vaak hebben we ‘geen idee’ wat vrienden of familie nou eigenlijk voor baan hebben. Ja in ‘titel’ weten we wel wat ze doen maar niet zozeer in taken en verantwoordelijkheden. Vraag eens aan hen hoe hun werkdag er uitziet. Wat ze wel en niet uitdagend vinden aan hun werk. Lees daarnaast verschillende vacatures en verzamel die vacatures die je leuk lijkt en probeer er meer over te weten te komen. Laat je fantasie de vrije loop.

Kom uit je comfortzone

Het echte probleem is vaak niet zozeer dat we niet weten wat we willen. Maar dat we er onbewust voor terugdeinzen dat we dingen misschien anders moeten gaan doen als we erachter komen wat we wél willen in ons leven, werk of relatie. Als je alles bij het oude houdt, hoef je die angst voor verandering ook niet onder ogen te komen.

Iedereen weet: in je comfortzone is het comfortabel. Maar soms kan het er zó comfortabel zijn dat het saai wordt of dat onvrede ontstaat omdat er geen groei of uitdaging meer is. Door te roepen ‘ik weet niet wat ik wil’ hoef je ook niets te veranderen. Laat staan dingen te doen die wellicht buiten je comfortzone liggen en weerstand of angst oproepen. Waar ben je eigenlijk bang voor? Dat het niet zal lukken, dat je verkeerde keuzes zal maken of afgewezen zal worden of…. ? Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? En is dat realistisch of valt het eigenlijk allemaal wel mee?

Hoe maak je nu keuzes? Maak je keuzes op basis van angst of juist op basis van wat je het liefste wilt!? Wat zou een kleine eerste stap kunnen zijn uit je comfortzone.

Door dingen daadwerkelijk te gaan DOEN gaat ook je situatie langzaam veranderen. Als je echt iets wilt is er altijd een weg. En anders is er een excuus.

Maak je wens belangrijk

Luister naar je wensen en verlangens. Maak ze belangrijk. Als je graag iets anders wilt maar niet weet hoe of wat, zoek dan de hulp die daarvoor nodig is. Laat je inspireren en motiveren. Wat is voor jou de snelste weg om stappen te zetten? Hoe belangrijk is het voor jou om dingen aan te pakken en te veranderen? Als je het geen prioriteit geeft, gaat het nooit vanzelf veranderen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: