De Verschillende Cache Types

Hieronder een opsomming van de verschillende cache types en welke iconen daarbij horen.

 • Traditionale Cache *
 • Multi-cache *
 • Event Cache *
 • Unknown, Mystery of Puzzel Cache *
 • Virtuele Cache *
 • Earthcache *
 • CITO, Cache In Trash Out Event *
 • Giga-Event Cache *
 • Groundspeak Block Party *
 • Groundspeak HQ *
 • Groundspeak Lost and Found Celebration *
 • Letterbox Hybrid *
 • Locationless (Reverse) Cache *
 • Lost and Found Event Cache *
 • Mega-Event Cache *
 • Project APE Cache *
 • Webcam Cache *
 • Wherigo Cache *
 • Lab Cache *
 • Beacon Cache
 • Nacht Cache
 • Grandfathered cache
 • Camping Event Cache
 • Teamwork Cache
 • Traveling Cache

TRADITIONELE CACHE 

Dit is het originele type Cache dat (minimaal) een container en een logboek bevat. Er kunnen ook ruilitems in de Cache zitten. Meestal vind je een brooddoos of munitiekist formaat Cache met ruilitems en een logboek, of een kleinere doos (“microcache”) die te klein is voor iets anders dan een logboek.
De coördinaten die op de cachepagina vermeld staan, zijn de exacte locatie van de cache. Een container met alleen maar een codewoord of een object voor verificatie voldoet niet als een traditionele Cache. Caches waarbij extra voorwaarden aan de geocacher gesteld worden voor het loggen (behalve het vinden van de cache en het tekenen van het logboek) voldoen in het algemeen niet als traditionele Cache.


MULTI CACHE (OFFSET CACHE) *

Er zijn veel variaties voor Multi Caches (caches bestaande uit meerdere etappes). Het meest voorkomend is de cache waarbij de eerste container of het eerste waypoint informatie verschaft voor het vinden van de volgende locatie. Een andere populaire variant is een serie van meerdere waypoints, die elk een deel van de informatie verschaffen voor de locatie van de eind-cache. Voeg in de cachebeschrijving de coördinaten van alle tussenpunten toe.
Het opgegeven coördinaat (“boven aan de pagina”) is het startpunt voor de eerste etappe. Gebruik de “Additional Waypoints” om de coördinaten voor de andere etappes te vermelden. Als je niet wil dat de coördinaten van de rest van de etappes zichtbaar zijn, controleer dan dat je ze als “Hidden” markeert. Hierdoor zullen deze coördinaten onzichtbaar zijn, behalve voor de eigenaar van de cache en beheerders van de website geocaching.com.

Offset caches zijn een variant op multi-caches.
Ze worden getoond als multi-caches bij het kiezen van een Cache type. Je kan ze niet vinden door eenvoudig naar een bepaald coördinaat te gaan en daar een cache te zoeken. Bij een Offset Cache kunnen de coördinaten gegeven worden van bijv. een monument, informatiebord of andere bezienswaardigheid die je de cacher wil laten bezoeken. Op die locatie zoekt de cacher dan voor getallen of informatie die al aanwezig is op de bezienswaardigheid (geocachers zullen NOOIT openbare of private eigendommen beschadigen!). Met behulp van de gevonden getallen en informatie, en de instructies in de omschrijving, kan de geocacher dan verder met zijn jacht.


MYSTERY OF PUZZEL CACHE *

De vrije vorm van de Cachetypes: bij dit type gaat het vaak om ingewikkelde puzzels die je eerst moet oplossen voordat je de coördinaten kunt bepalen. De informatie die nodig is om de coördinaten te bepalen moet voor iedere Cacher/Cachester toegankelijk zijn. Informatie zoeken op openbare websites is toegestaan. Maar het versturen van een meeltje naar de Cache eigenaar is eigenlijk over de grens. Wat doorgaans geldt voor deze Cache types is dat het coördinaat op de Cache pagina niet het coördinaat van de Cache is. Meestal is het een parkeerplek in de buurt. Mocht het punt verder dan een kilometer of 3 liggen van de Cache locatie, overleg dan of zorg voor een punt dichterbij. Dit om de Cache in de juiste omgeving op de verschillende kaarten te krijgen.

Als je ervoor kiest om dit type Cache aan te melden, verstrek dan zoveel mogelijk gedetailleerde informatie in een reviewersnote en meld alle punten als extra waypoints (zichtbaar of onzichtbaar) aan bij de Cache.
Letterbox Hybrid/Brievenbus Hybride


EARTH CACHE *

Earth Caches zijn een bijzonder type cache. Een Earth Cache is bedoeld als een educatieve plaats waar mensen een unieke geologische omgeving kunnen bewonderen.
De caches in deze categorie worden beoordeeld door iemand van de Geological Society of America, dus niet door de Nederlandse reviewers. Er is geen fysieke cache, maar de ‘vinder’ krijgt in de tekst van de cache minstens twee opdrachten.Op de eerste plaats moet er een foto gemaakt worden om aan te tonen dat de vinder aanwezig geweest is. Op de tweede plaats moet er een vraag beantwoord worden die aantoont dat de vinder ter plekke iets geleerd heeft van de geologische omgeving.
Een Earthcache-omschrijving moet een Engelse omschrijving bevatten


LETTERBOX HYBRIDE *

Letterboxing is een ander vorm van schatzoeken die gebruik maakt van hints om de zoeker naar een verstopte container te leiden. Elke bus bevat een stempel die kenmerkend is voor die bus. De meeste brievenbussers (letterboxers) hebben een persoonlijke stempel en logboek. Ze stempelen het logboek van de bus met hun persoonlijke stempel en hun eigen logboek met de stempel uit de bus.

Brievenbus Hybrides zijn een mengsel van een Letterbox en een Geocache. Er dient een specifieke stempel in te zitten die in de bus blijft, en ze moeten aan de richtlijnen voor traditionele Geocaches voldoen en moeten dus ook een logboek hebben. Op de Cache pagina dienen naast hints ook lengte- en breedtegraden te worden genoemd. Ruilitems zijn optioneel voor dit type Caches. In de meeste gevallen is het niet nodig om een persoonlijke stempel te hebben om dit Cache type te zoeken/vinden/loggen.


VIRTUELE CACHE *

Een virtuele cache is een bestaande, permanente merkteken van een bijzonder unieke of excentrieke waarde.
De zoeker moet antwoordt geven op een vraag over het merkteken om zo aan te tonen dat hij daadwerkelijk op de locatie geweest is. De beloning voor deze caches is de locatie zelf.
Alhoewel er natuurlijk heel veel interessante locaties zijn, moet een locatie buitengewoon zijn om in aanmerking te komen voor een virtuele cache.


WEBCAM CACHE (NIET MEER TOEGESTAAN *

Deze caches maken gebruik van bestaande webcamera’s die geplaatst zijn door individuen of organisaties om verschillende gebieden (parken, wegen, steden etc) in de gaten te houden.
Het idee is om een plaatje te maken met die webcamera waar jij herkenbaar op staat. Het uitdagende hiervan is dat je voor elkaar moet zien te krijgen dat iemand een plaatje schiet met die webcam op het moment dat jij ervoor staat.


PROJECT APE CACHE (BEËINDIGD) *

Dit is een reeks caches geplaatst om Planet Of The Apes te promoten. Ze werden over de hele wereld geplaatst en bevatten een filmprop en promotionele items. Er zijn er nog steeds enkele.


EVENT CACHE *

Event Caches zijn bijeenkomsten bedoeld voor Geocachers. Deze events worden door Geocachers georganiseerd. Event caches zijn locaties waar ervaringen worden uitgewisseld en waar nieuwe vrienden worden gemaakt. In de praktijk kiest men voor cafe’s (stammtisch events), een scoutingterrein, een camping, etc.

Event Caches zijn dus simpelweg evenementen om cachers te ontmoeten en ervaringen te delen. Nederlandse events kan je vinden op de eventkalender van geocaching.nl.
Na het event moet de eigenaar/plaatser de Cache binnen vier weken archiveren. Alhoewel muziek concerten, Hamradio dagen, Stadsfestiviteiten een hoop interesse kunnen wekken bij Geocachers worden deze evenementen niet geschikt geacht voor Event Caches (omdat de organisatoren en bezoekers veelal geen Geocachers zijn). Ook is het niet de bedoeling een Event Cache op te zetten om al bestaande Caches te gaan zoeken. Voor dit soort gezamelijke activiteiten kun je het beste het forum gebruiken.

Voor events die uit verschillende onderdelen bestaan en ook nog een grote Cachetocht hebben dient maar één eventcache te worden aangemaakt die alle informatie bezit.

Event Caches dienen minimaal vier weken vóór de te houden datum te worden aangemeld, zodat potentiële bezoekers ook na het reviewen van het event nog tijd hebben om zich aan te melden. Event Caches worden doorgaans niet langer dan drie maanden van te voren gepubliceerd om te voorkomen dat ze dan erg lang in de nieuwste lijsten en Cache verslagen voorkomen. Voor landelijke of internationale Cache events kan een uitzondering worden gemaakt, die kunnen tot maximaal zes maanden van te voren worden gepubliceerd.


MEGA EVENT CACHE *

Mega-evenementen zijn groter van opzet dan gewone events. De richtlijn is minimaal 500 deelnemers. Op een mega-event komt een internationaal publiek af.

De status van Mega-evenement moet jaarlijks worden aangevraagd en wordt uiteindelijk bepaald door het hoofdkantoor van Geocaching. Om in aanmerking te komen voor de Mega-evenementstatus, moet het Will Attends het aantal van 500 overtreffen. Het is niet gebruikelijk dat een eerste evenement zich kwalificeert voor de Mega-evenementstatus. Maar zodra een evenement de status van Mega-evenement heeft bereikt, wordt het voor organisatoren eenvoudiger om de Mega-evenementstatus te behalen voor toekomstige evenementen.

Evenementen die de status van Mega-evenement hebben bereikt, ontvangen een sponsorpakket van Geocaching HQ met exclusieve voordelen. Bijvoorbeeld: aangepaste souvenirs, donaties van trackingcodes voor evenementenartikelen, geocaching-banners, een bezoek van Signal the Frog en meer. Vanwege de positieve impact van deze bijeenkomsten zijn alle Mega-evenementen ook opgenomen in de Geocaching Wekelijkse Nieuwsbrief, ongeacht de afstand van de evenementlocatie tot de thuiscoördinaten.


WHERIGO CACHE *

Wherigo is een helaas weinig populair spel uit de stal van Groundspeak wat naast geocaching gesitueerd is. Het is een samentrekking van het Engelse where-i-go, oftewel: waar-ik-ga.
Wherigo is de samensmelting van adventure games (zoals Dungeon & Dragons, Zork, Myst en andere computer rollenspelen), GPS en de echte wereld. Bedoeld om de spelen die je normaal binnen achter de computer speelt naar buiten te brengen. Whereigo is bedacht door de makers van geocaching.com, Jeremy Irish en Elias Alword, en maakt in potentie nog veel meer spannende buitenspelen met GPS mogelijk dan alleen geocaching.
Meer weten over Wherigo? Lees verder op de speciale Wherigo pagina.


CITO CACHE *

Het idee van een “Cache In Trash Out” event is in het najaar van 2000 ontstaan om een soort van bijdrage te kunnen leveren aan het opruimen van lokale parken en landgoederen. Je kunt meer informatie (in het Engels) vinden op https://www.geocaching.com/cito/ .
Het CITO Event Cache type is toegevoegd om een verschil aan te kunnen geven tussen schoonmaak events en andere events. Gebruik dit type alleen als je GeoCachers vraagt om mee te helpen een park of landgoed op te ruimen. Dit opruimen houdt in dat je tijdens het wandelen/zoeken naar de Cache zoveel mogelijk vuilnis/troep opraapt en meeneemt in een vuilniszak. Gebruik dit type niet voor fysieke Caches die in een gebied liggen wat wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken, noem het dan hooguit in je beschrijving.
CITO Event Caches worden opgezet en gesponsord door Geocachers – niet door andere organisaties. Als je een event aan het organiseren bent die in de geest van dit speciale type valt, maar je bent er niet helemaal zeker van, neem dan contact op met je lokale reviewers en vraag om toestemming bij de eigenaar/beheerder van het landgoed voordat je de informatie aanmeldt.

Jaarlijks terugkerende CITO-events in Nederland zijn:

Brabants CITO event
Het Dwingelderveld CITO event
Jaarlijkse natuurwerkdag. Op veel plaatsen in het land.


GIGA-EVENT CACHE  *

Een Giga-Event Cache is een geocaching-event dat door meer dan 5000 mensen wordt bijgewoond. Giga-events zijn de grootste van de eventcachetypes en bieden uitstekende activiteiten voor geocachers die vanuit de hele wereld aanwezig zijn. Het doel van Mega-Events is om de geocachinggemeenschap te versterken door geweldige ervaringen. Ze resulteren vaak ook in geïnspireerde manieren om het spel te spelen, vriendschappen die een leven lang meegaan en voor ongelooflijk veel plezier zorgen.


LOCATIONLESS CACHE (BEËINDIGD) *

Sinds 2006 zijn alle Locationless Caches afgesloten voor nieuwe logs op Geocaching.com.
Veel Locationless Caches werden omgezet in Waymarking-categorieën. Zoek naar Waymarking.com voor dezelfde of een vergelijkbare categorie.


GROUNDSPEAK BLOCK PARTY *

Waarom was 2015 de laatste Block Party?
De Geocaching Block Party was oorspronkelijk bedoeld als een eenmalig evenement in Seattle ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Geocaching. Het was zo’n succes dat men het 5 jaar lang bleef doen. Hierna richtte men haar prioriteitenop projecten die belangrijk waren voor de hele geocachinggemeenschap. Hoe leuk het ook was om de Block Party in Seattle te houden, het was tijd om dit evenement te onderbreken.

Dus wat nu?
Men hoopt dat de community het Geocaching HQ blijft bezoeken en hoewel we in Seattle geen specifiek evenement organiseren, vindt men het altijd leuk om tijd door te brengen met geocachers van over de hele wereld.


GROUNDSPEAK HQ

Er worden geen rondleidingen door de kantoorruimtes gegeven, maar men verwelkomt graag bezoekers in hun Visitor Center @ HQ!
Plan een bezoek en bezoek de Geocaching HQ-cachepagina voor alle details om uw reis te plannen.
Tijdens je bezoek kun je de geocache GCK25B HQ loggen, winkelen in de cadeauwinkel en gewoon een nieuw cachepictogram en een souvenir voor je account verzamelen.


GROUNDSPEAK LOST AND FOUND CACHE (BEËINDIGD)

Lost & Found Celebration day werd gehouden op 4 juli 2010 op Groundspeak HQ met het “Groundspeak Lost and Found Celebration” icoon 3774.gif
Gearchiveerd.


LOCATIONLESS (REVERSE) CACHE (NIET MEER TOEGESTAAN)

Sinds 2006 zijn alle Locationless Caches gesloten voor nieuwe logs op Geocaching.com.
Veel Locationless Caches werden omgezet in Waymarking categorieën. Kijk op Waymarking.com voor vergelijkbare categorieën.


LOST AND FOUND EVENT CACHE (BEËINDIGD)

Lost & Found Celebration-dag werd gehouden op 4 juli 2010 op Groundspeak HQ met het pictogram “Groundspeak Lost and Found Celebration” 3653.gif
Gearchiveerd.


LAB CACHE

 

Labcaches zijn een experimenteel cache-type. Ze zijn vaak op Mega-evenementen te zien, maar je bent misschien in de buurt van een leuke Lab Cache-ervaring, kijk eens naar deze lijst.
In tegenstelling tot andere cachetypes hoeven Lab Caches geen container te hebben en kunnen ze ook binnenshuis worden geplaatst.
Hierdoor kunnen eigenaren van Lab Caches innoveren en nieuwe ideeën testen om geocaching nog leuker te maken.
Lab-caches tellen mee voor uw statistieken en aantal founds op Geocaching.com en kunnen worden gespeeld op de webbrowser van jouw smartphone.


BEACON CACHE

Bij geocaching is een baken een apparaat dat een draadloos bericht verzendt, dat kan worden gebruikt om een geocache te vinden.

Voorbeelden van beacon-apparaten:
NFC-zender
Chirp ™
Wifi router
Radiozender

Als uw cache een draadloos baken heeft, volgt u deze richtlijnen:

 •      Voeg het kenmerk Wireless Beacon toe aan uw cachepagina. Beacon cache-kenmerk. Beacon cache attribute
 •      Geef waypoints op die bakens als fysieke waypoints gebruiken. Als uw baken een Wi-Fi-zender is, kunt u dit als een virtueel waypoint weergeven.

NACHT EN UV CACHES

Nachtcaches zijn ontworpen om ‘s nachts te worden gevonden. Ze zijn overdag moeilijk of onmogelijk te vinden. Vaakgebruiken geocachers een zaklamp of UV-lamp om een reeks reflectoren naar de uiteindelijke locatie te volgen.
Nachtgeocaches kunnen Mystery Caches of Multi-Caches zijn. Maar zoals bij alle geocaches, moeten ze ook GPS-gebruik omvatten.
De geplaatste coördinaten zijn vaak de locatie van de eerste reflector of UV-markering. Zorg ervoor dat u de coördinaten van de laatste container als een extra routepunt toevoegt.

Nacht cache attributen

– Als je nachtcache UV-verf of -pen gebruikt, moet je het UV-attribuut toevoegen aan je cachepagina.
– UV-licht Vereist UV-licht vereist
– Je kunt ook een of alle van de volgende kenmerken toevoegen.
– Night Cache
– Aanbevolen ‘s nachts
– Zaklamp Vereist


GRANDFATHER CACHE

Bij geocaching verwijst het woord “grandfathered” naar iets dat mag blijven bestaan op basis van een oudere regel, ook al bestaat die regel niet meer. Zelfs grandfathered-caches zouden goede voorbeelden van geocaching moeten blijven. Ze zullen blijven bestaan zolang hun eigenaars ze blijven onderhouden en ze geen problemen veroorzaken in de gemeenschap.
Grandfathered-caches die problemen veroorzaken of niet langer worden ondersteund door Geocaching HQ komen in aanmerking om te worden gearchiveerd, ongeacht hun status van ‘grandfather’.


CAMPING EVENT CACHE

Kamperen is een populaire activiteit onder geocachers en in het bijzonder tijdens het lange weekend. Het is gebruikelijk om meerdere Event Cache-vermeldingen in te dienen tijdens het kampeerevent. Omdat veel van dezelfde mensen dezelfde events bijwonen, komen meerdere vermeldingen vaak niet in aanmerking voor publicatie. Zorg er daarom voor dat uw kampeerevent voldoet aan de Event Cache-richtlijnen.


Teamwerkcaches dagen twee geocachers, soms uit compleet andere regio’s, uit samen te werken om een cache te vinden.
De geocachers halen aanwijzingen uit de cache-listing, wisselen informatie uit en gebruiken die info om gezamelijk de cache te vinden.
Alleen samenwerking kan dus leiden tot het vinden van deze cache.

Elke teamwork cache moet voldoen aan..

 • Een ‘Teamwork Required attribute’ tonen op de listing. Teamwork attribute
 • Beheerd en onderhouden worden door een lokale geocacher.
 • Geplaatst worden in een regio waar aardig wat geocachers wonen, zodat het vinden van een partner geen moeite is.
 • Moet ten minste één ‘additional stage’ hebben met informatie nodig om de partner cache te vinden.
 • Alle ‘stages’ (inclusief de geposte en eindcoördinaten) moeten zich in hetzelfde gebied bevinden.

Het is pas mogelijk deze cache te claimen als gevonden wanneer beide teams het logboek hebben getekend.


TRAVELING CACHES (NIET MEER TOEGESTAAN)

Traveling caches zijn geïntroduceerd in 2001. Het originele idee was dat geocachers de cache van locatie naar locatie zouden laten reizen en dat ze na het plaatsen de coördinaten zouden doorgeven aan de eigenaar van de cache, dit na elke verplaatsing.
Vanwege het hoge aantal klachten en onenigheid rond dit type cache heeft het geocaching.com team al snel besloten ze allemaal te archiveren. Op het hoogtepunt waren er enkele honderden geactiveerd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: