Het Belang Van Netwerken

Netwerken, het lijkt het zoveelste modelwoord, bedacht door vlotte marketingjongens. Netwerken is iets van alle tijden dat je in zowat alle situaties kan doen. Hebben we niet allemaal een netwerk opgebouwd?

Met de ouders van de vrienden van je kinderen om vervoer van her en der te regelen, met de buren die op je huis letten terwijl je op vakantie bent. Een nichtje dat babysit bij je vrienden. Een collega die je altijd de beste restaurants tips geeft.

Kortom , netwerken doen we allemaal, al ben je, je dat vaak niet bewust. Maar toch doe je het vaak niet zo als het hoort. En dat is erg jammer, want je kan veel uit je netwerk halen. Ook op zakelijk gebied, een goed netwerk biedt je immers veel kansen. Het netwerk kan zorgen voor nieuwe klanten en meer activiteiten bij bestaande klanten of partners.

ONS KENT ONS

Het belangrijkste voordeel is dat een netwerk je een bron van informatie geeft en veel contacten biedt. Je leert veel meer mensen kennen uit verschillende sectoren, waaraan je vragen kunt stellen om daarmee je doel te bereiken. Het ons kent ons principe geldtimmers nog altijd, niet alleen je vaardigheden, kennis en opleiding zijn belangrijk, maar ook WIE jij bent, en kent.

HOE BEGIN JE DAN?

Je bent op een druk evenement, feestje, bijeenkomst? Veel mensen vinden het vervelend om zichzelf voor te gaan stellen , en je voel het als je opdringen. Wat goed helpt is je op de ander te focussen, in plaats van op jezelf. Ben je wat introverter en vind je het moeilijk om op iemand af te stappen? Doe je dan niet zelfverzekerde voor dan je bent. Zeg gewoon dat je er voor de eerste keer bent en het moeilijk vind om contacten te leggen. De helft van het vervelende gevoel verdwijnt meteen, en bovendien is de kans is groot dat je gesprekpartner je op weg helpt.

DE GOUDEN DRIEHOEK

Wie efficiƫnt te werk gaat, vooral op lange termijn, verliest ook beter de gouden driehoek niet uit het oog. Deze bestaat uit drie pijlers

 1. Sta eens stil bij wat jij mensen kan bieden zonder er iets van terug te verwachten, en zonder dat het geld en veel tijd kost. Als jezelf iets terug kan geven, zorgt dat meestal voor meer zelfvertrouwen.
 2. Je moet gaan uitzoeken hoe je , je vraag steld aan je netwerk om een goede kans te hebben met een goed resultaat.
 3. En vergeet vooral niet te bedanken. Ook al is het een paar maanden geleden, als je een bedankje stuurt val je op een goeie manier op. Hiermee bevestig je en versterk je bovendien je relatie.

MEERWAARDE

Zelfs de meest kritische persoon kan niet ontkennen dat je door netwerken waardevolle kennis opdoet. De interactie tussen mensen uit verschillende sectoren, landen, verschillende sectoren en religies en culturen, en verschillende invalshoeken werkt erg verruimend. Netwerken zorgt voor een platvorm om samen kritisch te denken.

Bij netwerken gaat het immers net als in het leven. Het is de kunst om te kunnen geven, dit helpt je op weg naar de kunst, en geeft je het plezier van het kunnen ontvangen.

DO’S EN DON’TS

 1. Bereid je lifeverhaal ,storytelling voor. Dat is een kort introductie verhaal, waarmee jezelf snel voorstelt aan je gesprekspartner. Vermeld zeker je functie, waar je sterk in bent, wat je passie is en je vaardigheden zijn , en wat jouw uniek maakt. Een goede voorbereiding staat garant voor een succesvolle netwerkavond.
 2. Bekijk op voorhand de aanwezigheid lijst. Bepaal voor jezelf wie je wilt ontmoeten, welke vragen je wilt stellen en welke opportuniteiten en/ of hulp je kan aanbieden
 3. Noteer op de achterkant van je visitekaartjes details over je gesprekspartner, waar je elkaar ontmoet hebt, waarover je hebt gesproken. Reserveer de dag daarna ook tijd in je agenda om je beloftes waar te maken.
 4. Luister en toon oprecht interesse. Laat je gesprekspartner praten en geef hem je volledige aandacht. Stel gerichte vragen om uit te vinden wat je voor de ander kan betekenen. Zoek ook gemeenschappelijke kenmerken en/of kenissen.
 5. Rond gesprekken na een tiental minuutjes af. Vraag je gesprekspartner om je aan andere mensen voor te stellen, zoals ben je hier alleen, en ze wijzen vaak de anderen aan en stellen je voor, en doe dit zelf ook, introduceer ze ook bij andere mensen.
 6. Hou een databank bij van jouw contactpersonen en onderhoud ze ook. Je hoeft geen dagelijks contact met hen, maar blijf wel alert. Vindt je informatie die je contact persoon kan gebruiken, speel die dan door.
 7. Maak jezelf zichtbaar, zodat mensen je zien en zich afvragen wat je voor hun kan betekenen. Stel vragen als je een seminaire bijwoont, wwandel rond op recepties. Ook iets wat opvallende kledinghelpt

WAT JE NIET MOET DOEN.

 1. Praat niet de hele avond met dezelfde mensen, verlies niet te veel tijd aan sociaaltalk.
 2. Doe niet alsof je interesse hebt in de ander, als je dit niet echt meent.
 3. Roddelen is helemaal uit den boze. Wie zich negeatief uit over een ander, krijgt dit ooit als een boemerang terug
 4. Zoek de kracht van je netwerk niet bij de mensen die je al kent., maar bij hun contactpersonen. Een nieuwe klant of partner vind je zelden in je eigen netwerk.
 5. Wil je online netwerken? Gebruik niet de standaard uitnodigingenmails, maar zorg voor een persoonlijke toets en communiceer in je eigen taal.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: