Netwerken: Het Gaat Er Niet Om Wie Jij Kent, Maar Om Wie Jouw Kent

We leven in een netwerksamenleving. Het gaat er niet om wat je weet, maar wie jou kent. Mensen zullen naar je op zoek gaan. Zorg er daarom voor dat jij laat zien wie je bent. Je kunt perfect op je plek zitten in een organisatie, maar ooit komt het moment dat je iets anders wil gaan doen. Dan kun je niet pas op dat moment gaan bedenken dat je zichtbaar moet zijn. Dat is hetzelfde als vlak voor de vakantie bedenken dat je moet gaan afvallen om nog in je zwembroek te passen. Dan is het vaak te laat.

Afgevallen

Bedrijven kijken rond en zoeken misschien ook op jouw naam. Als je niet genoeg hebt gedaan aan je online presentatie, kun je zonder het te weten zijn afgevallen bij bedrijven die werknemers of freelancers zochten

Bedenk daarom goed bij welke bedrijven je het liefst zou werken en wat die zien als ze jou gaan opzoeken. Zorg voor een goede foto, maak duidelijk wat je huidige functie is, schrijf een samenvatting over jezelf en laat weten in welk gebied van Nederland je werkzaam bent. Laat niet alleen zien waar je ooit werkte, maar ook wat je daar deed en wat je resultaten waren. Als je weet welke kant je op wil, weet je ook wat je in jouw profiel moet benadrukken

Mijn belangrijkste tip is dat je altijd ergens naartoe moet en nooit ergens van weg moet. Run to something and not away from, zongen The Avett Brothers. Als je ergens van weg rent, dan kom je dat na een paar maanden in je nieuwe baan vaak toch weer tegen. Als je duidelijk weet waar je naartoe wilt, dan kun je veel beter bepalen of dat aanwezig is in je huidige werk of dat je ergens anders moet gaan kijken om dat te vinden

Ben je altijd druk met school? Misschien heb je er nog een bijbaantje naast. Welke student denkt er dan nog aan vrijwilligerswerk of andere nevenwerkzaamheden. Toch kan het veel opleveren

Wanneer je over een tijdje je diploma hebt, moet je onderscheidend zijn ten opzichte van je collega’s. Iedereen uit jouw klas heeft dezelfde hbo-diploma als jij na afronding van je studie. Niet iedereen kan zeggen dat hij of zij actief is in netwerken.

We leven nu eenmaal in een netwerksamenleving. In een netwerksamenleving gaat het er (helaas) vaak niet om wát je kunt, maar wíe je kent. Raak betrokken bij je leefomgeving want iedereen is creatief genoeg om te bedenken hoe hij zich kan inzetten. Dan kan geen enkele werkgever later zeggen dat je nog geen ervaring hebt

Sociaal kapitaal

Sociaal kapitaal houdt in dat de mensen in jouw sociale netwerk je kunnen helpen met het verschaffen van kennis, tijd, sociale connecties of geld. Neem als voorbeeld het zoeken naar een nieuwe baan. Op het moment dat jij veel mensen in veel verschillende bedrijven in jouw bedrijfstak kent, is de kans groter dat je via deze mensen een nieuwe baan vindt. Deze assumptie staat centraal binnen sociaal kapitaal: het gaat erom wie jij kent, je sociale relaties. Deze sociale relaties kunnen zich manifesteren als privé (vrienden, kennissen) of professioneel (collega’s, zakenrelaties).

Ben je op zoek bent naar een baan, dan ga je netwerken. Daar kan niemand meer om heen. Niet zo gek als je bedenkt dat ruim 70% van de banen wordt ingevuld via het netwerk.

Afbeeldingsresultaat voor het gaat er niet om wie jij kent maar om wie jouw kent

Zo makkelijk kan het

Een directeur vroeg me laatst of ik een p&o’er kende. Het was voor maar een paar uurtjes per week. Toevallig wist mijn buurvrouw van een moeder op het schoolplein dat ze werk zocht. De directeur en de moeder dronken een kop koffie en kwamen tot een oplossing voor beiden.

Wie ken jij niet

Het draait bij netwerken niet om de mensen die jij kent. Het gaat om de mensen die zij kennen en jij nog niet. Je hoeft niet allerlei netwerkborrels af te lopen en geforceerd te praten met wildvreemden. Het kan veel dichter bij huis.

Spin in het web

Begin eens met het in kaart brengen van je eigen netwerk. Dat kan natuurlijk digitaal maar het handigst vind ik nog steeds op papier.

  • Neem een groot vel
  • en werk met verschillende kleuren stiften of potloden.
  • Zet je eigen naam in het midden en zet vervolgens iedereen die je kent om je heen. Het zijn je warme contacten. De warmste relaties dichtbij, anderen wat verder weg.
  • Denk aan familie, buren, vrienden, (oud)collega’s, werkgevers, klasgenoten, de bakker op de hoek, kortom iedereen die je kent.

Je netwerk is groter dan jij weet

Als je al die namen optelt, hoeveel mensen ken jij dan? Zijn het er twintig, vijftig, honderd?

Stel je nu eens voor dat al die mensen ook zo’n netwerk hebben. Hier en daar is natuurlijk overlap, zijn de vrienden van jouw vrienden jouw vrienden en omgekeerd. Maar zij kennen ook anderen. Mensen die jij niet kent, maar wel interessant voor je zijn en bereikbaar. Veel makkelijker in elk geval dan zonder een beetje hulp van een vriend.

En dit is alleen nog maar je offline netwerk. Ben je een beetje actief op de sociale media dan heb je ook nog een heel online netwerk.

 

Gerelateerde afbeelding

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: