Tweeverdieners Gaan Gebukt Onder Hoge Werkdruk

Carrière maken kan een relatie breken. Lezersonderzoek van Intermediair laat zien dat het werk van tweeverdieners de thuissituatie onder druk zet. Ruim de helft van de respondenten geeft aan te weinig tijd te besteden aan partner of gezin.

Bijna de helft zegt dat dit thuis soms, regelmatig of zelfs vaak tot spanningen leidt. Klassieke rolpatronen spelen ook hoogopgeleiden parten. Te veel aandacht voor het werk en te weinig voor thuis leidt tot irritaties, uit elkaar groeien, stress en burn-out, zeggen ondervraagden. Voor een op de vier is de carrière (mede) oorzaak geweest van een verbroken relatie.

Gerelateerde afbeelding

Het percentage lezers met een werkende partner is hoog: ruim 80 procent. Meer dan 60 procent van die partners werkt vier dagen per week of meer. Voor Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, is dit een herkenbare groep. ‘Allemaal hoger opgeleide mensen, vaak stedeling, tweeverdiener, in de leeftijd van 20 tot 45 jaar, met kinderen en een baan. Dit is precies de groep die heel veel werkdruk ervaart en waar werk en privé in elkaar overlopen; ze zitten in de spits van hun leven.’

Volgens Volker is dit geen perceptie, maar de werkelijke beleving. ‘Het is niet alleen dat we zo veel uren werken, maar vooral dat alles maar doorgaat en wordt versnipperd. Je bent altijd bereikbaar. Je neemt het werk mee naar huis en thuis neem je mee naar je werk. Dat is complex en kost extra veel energie.’

Afbeeldingsresultaat voor op de bank liggen

Sociale druk

‘Wat het ook complex maakt is dat je alles deelt’, gaat Volker verder. ‘In de situatie dat je een kostwinner hebt en thuis een partner die overal voor zorgt, is het helder. Iedereen heeft zijn taken, het is makkelijker en efficiënter. Uiteindelijk worden dan ook minder uren gewerkt. Het geeft dus meer rust in je hoofd.’

Minder werken en de taken duidelijk verdelen is dan het antwoord. ‘Het is een eigen keuze, bij deze groep zeker. Dat geldt niet voor iedereen; soms moeten gezinnen een dubbel inkomen hebben om de huur te betalen. Maar deze groep heeft een goede opleiding en in veel gevallen een goede baan. Dan zou je kunnen overwegen minder te gaan werken, maar dat wil men niet.

 

‘Dat hangt samen met ons gevoel van eigenwaarde en met sociale structuren. Een man kan zich nog steeds niet veroorloven in een verantwoordelijke baan minder te gaan werken en voor de kinderen te gaan zorgen. Maar ook voor vrouwen is het ondenkbaar, want waar heb je dan die opleiding voor gedaan? Als vrouwen minder zijn gaan werken vanwege de kinderen is het heel moeilijk om weer meer uren te krijgen. Mannen zijn bang dat minder werken negatief gesanctioneerd wordt; vandaar dat veel mannen gewoon een dag thuis gaan werken en dat dan een “papadag” noemen. Ze delen het anders in, onder normatieve druk.’

 

Traditionele rolpatronen

 

Uit de resultaten van het Intermediair-onderzoek springen een paar dingen naar voren. Mannen vinden over het algemeen dat hun partner ruim voldoende tijd besteedt (80 procent) aan “thuis”. Vrouwen denken daar heel anders over: 45 procent vindt dat de partner meer tijd zou mogen besteden. De tijdsverdeling in het gezin laat ook een groot verschil zien: slechts 10 procent van de mannen zegt thuis het meeste te doen, tegenover 56 procent van de vrouwen. Ruim de helft van de mannen beaamt dat hun partner het meeste doet (52 procent). Onder vrouwen is dat een schamele 6 procent.

Dit bevestigt de hardnekkige traditionele rolverdeling. ‘Het is jammer dit te zien van de groep hoogopgeleiden, het is weinig modern’, zegt Volker. ‘Er is blijkbaar nauwelijks sprake van probleemoplossend vermogen, want dit is een relatief oud probleem. Werkgevers zouden dit beter moeten faciliteren en deeltijd- of duobanen mogelijk moeten maken. Daar heb je aan alle kanten voordeel van; een tevreden medewerker is productiever en minder vaak ziek.’

Gerelateerde afbeelding

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: