Goede Voornemens Duren Minstens 66 Dagen

Heb je het goede voornemen om vroeger op te staan of voortaan een tegengestelde beweging te maken als je trek hebt? Trek er dan minstens twee maanden voor uit om je die nieuwe gewoonte helemaal eigen te maken – en je oude gedrag dus te vervangen.

Vroeger opstaan, meer water drinken, meer bewegen, minder alcohol drinken, stoppen met roken,meer lezen, vaker opruimen, minder snoepen, meer mediteren, vriendelijker zijn, minder geld uitgeven… Of je er nou aan het begin, halverwege of aan het einde van het jaar mee start: goede voornemens vereisen vaak een ijzeren discipline. Maar héb je ze eenmaal onder de knie, dan kunnen ze er zelfs voor zorgen dat je óók sneller doelen kunt bereiken die je minder gemakkelijk kunt ‘trainen’. Zoals een nieuwe baan of een relatie.

De mythe: 21 dagen

Dat willen we allemaal wel! Maar hoe lang duurt het om je leven te veranderen, of beter gezegd: om een nieuwe, goede gewoonte aan te leren? Er gaat een oude theorie de ronde dat dit eenentwintig dagen duurt, maar volgens Metro UK komt van een Amerikaanse plastisch chirurg die zag dat patiënten zo’n eenentwintig dagen nodig hadden om aan een nieuw gezicht te wennen. Vervolgens is dit een-op-een overgenomen door veel psychologen en auteurs van zelfhulpboeken. Een goed voornemen lijkt immers veel beter haalbaar als je weet dat je over drie weken probleemloos om zeven uur naast je bed staat en automatisch de fiets pakt naar je werk in plaats van de auto.

De waarheid: gemiddeld 66 dagen

De waarheid is dat het meestal een stuk langer duurt om goede gewoontes aan te leren: volgens Brits onderzoek uit 2009 moeten we hier toch wel ruim twee maanden voor uittrekken. Volgens deze studie duurt het gemiddeld zesenzestig dagen voordat we nieuw gedrag als automatisme zien, dus toepassen zonder erbij na te denken. En hoe lastiger het goede voornemen is (wat natuurlijk per persoon verschilt), hoe langer het duurt – zo deed een testpersoon er zelfs 254 dagen over…

Geen ramp als je (even) in oude gewoontes vervalt

Kortom: geef niet te snel op. Onze hersens zijn zó gewend aan oude gewoontes, dat het wel even duurt voordat we ze hebben omgeturnd. Maar de aanhouder wint. Zelfs als je een dag in oude gewoontes vervalt, is dat geen ramp. Volgens de Britse onderzoekers verstoorde dit nauwelijks het ‘gewoontevormingsproces’. Deelnemers die echter erg vaak verzaakten, konden de goede voornemens op hun buik schrijven.

Hoeveel dagen je een goed voornemen minstens moet volhouden voordat je hem helemaal eigen hebt gemaakt, is helaas niet bekend.

Zo houd je goede voornemens gemakkelijker vol

Veel pogingen tot gezond eten, meer bewegen of geregeld de administratie bijhouden stranden. Hoe komt dat? Waarschijnlijk was het doel dan te groot, zegt Amerikaan Robert Maurer, hoogleraar psychologie aan de medische faculteit van de universiteit van Los Angeles. In zijn boek De kunst van Kaizen, een van oorsprong Japanse methode om te veranderen, legt Maurer uit hoe je met kleine stapjes je leven kunt veranderen

Goede voornemens máken is één. Ze ook volhouden is een tweede. Hoe zorg je ervoor dat het dit jaar wél lukt?

Gewoon doen én blijven doen

Kleine dagelijkse veranderingen kunnen een groot verschil maken. Tien minuten per dag mediteren en je voelt je steeds vaker ontspannen. Gezonder eten? Vervang elke avond het ongebreideld snoepen voor de tv door een paar dadels en je staat fitter op. Wil je een boek schrijven? Met een half uur schrijven per dag staat er binnen een paar maanden een verhaal op papier. Het kost meestal niet veel tijd of moeite om kleine dingen te veranderen, maar wél discipline. Kleine veranderingen zijn gemakkelijk door te voeren. Maar ook gemakkelijk níét door te voeren.

Afbeeldingsresultaat voor veranderen duurt 100 dagen

Kaizen: elke dag een kleine stap

Veel pogingen tot gezond eten, meer bewegen of geregeld de administratie bijhouden stranden. Hoe komt dat? Waarschijnlijk was het doel dan te groot, zegt Amerikaan Robert Maurer, hoogleraar psychologie aan de medische faculteit van de uni-
versiteit van Los Angeles. Hij schreef het boek De kunst van Kaizen, een van oorsprong Japanse methode om te veranderen. In zijn boek legt Maurer uit hoe je met kleine stapjes je leven kunt veranderen. Zo 
adviseerde Maurer een patiënt met overgewicht om elke dag een 
minuut voor de tv te lopen. Dat lukte. Ze kreeg de smaak te pakken en vroeg zelfs om meer oefeningen. Volgens Maurer vergroten grote, 
radicale veranderingen onze angst, waardoor ze vaak mislukken.

Onze hersenen schakelen bij angst direct in de vlucht-/vechtmodus, een alarmsysteem dat andere functies lamlegt, waaronder de wil om 
bijvoorbeeld gezonder te eten. Kleine stapjes doen geen appel op je alarmsysteem. De hersenen maken nieuwe verbindingen, waardoor je na een tijdje plezier kunt ondervinden in veranderen. Dan is het niet meer de kunst om te beginnen, maar wordt het de kunst om na dat 
kleine dagelijkse stapje – een minuut lopen voor de tv, vijf minuten 
administratie doen – te stoppen.

Te vroeg? Bereid je voor!

Soms wil je wel veranderen, maar kan het nog niet. Het ontbreekt je bijvoorbeeld nog aan tijd, energie of geld. Je hoeft dan niet stil te zitten, je kunt je alvast voorbereiden. Stel jezelf daarbij de volgende drie vragen:

Wat heb ik nodig om te veranderen?
Heb je voor jouw plan geld, kennis of een ruimte nodig, 
onderzoek dan hoe je hieraan kunt komen. Door ander of meer werk te zoeken bijvoorbeeld, een financier te vinden of geld te lenen, door een opleiding te volgen of de eigenaar van een leegstaande ruimte te benaderen.

Ben ik fit genoeg om me in te zetten 
voor deze kleine omwenteling?
Slaap je voldoende, beweeg je geregeld en eet en drink je 
gezond genoeg om je te kunnen concentreren op je nieuwe taak?

Staan mijn familie en vrienden ook 
achter mijn verandering?
Heb je de mensen met wie je samenleeft of werkt verteld over je plan en steunen ze je? Nog niet? Breng ze dan op de hoogte. Dat kan helpen bij het doorvoeren van je 
verandering. Als het even tegenzit, kunnen ze je motiveren om door te zetten en ze kunnen je prijzen als het goed gaat.

.Ook de Nederlandse gedragswetenschapper Nils Jostmann heeft een paar goede tips om goede voornemens dit jaar wél vol te houden.

Volgens gedragswetenschapper Nils Jostmann schuilt het succes in zelfonderzoek.

Hoe fit we er ons ook door voelen, na een paar weken van minder snoepen en meer bewegen, schiet vaak de klad erin. De schuldige? Onze genen. “Het probleem is dat ons lichaam nog steeds zo werkt als in de oertijd,” weet gedragswetenschapper Nils Jostmann van de Universiteit van Amsterdam. “Omdat het van nature is gebouwd om met schaarste om te gaan, hebben we geen ingebouwde rem die voorkomt dat we te veel eten.” Onze verre voorouders waren ook liever lui dan moe. “Als oermens ging je geen berg beklimmen als er boven niks te eten viel.”

Vooral jongeren hebben moeite met discipline

Vooral voor jongeren is het moeilijk om lekkernijen te weerstaan. Dat komt omdat de prefrontale cortex, het hersengebied dat heel belangrijk is voor controle, pas is volgroeid rond ons 21ste levensjaar. Maar ook mét een volgroeide prefrontale cortex is discipline ‘lastig’. “Wij disciplineren ons al zo veel op een dag; op een normale werkdag gaan we niet al om twee uur naar huis, al zouden we dat best willen. We houden de hand op de knip, ook al willen we die mooie laarzen heel graag. Hoe meer je dat controlesysteem per dag belast, hoe moeilijker het wordt om de verleiding van instant genot te weerstaan.”

Één voor één

 

Dus hoe zorgen we ervoor dat we dit keer wél volhouden? “Probeer je slechte gewoontes te identificeren en één voor één aan te pakken. Zeg dus niet: ik beweeg te weinig, maar ga na op welke momenten of in welke situaties je te weinig beweegt en wat je daaraan zou kunnen veranderen. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om naar je werk te fietsen? We weten ook dat de meeste mensen de hele dag op een stoel werken, wat heel ongezond is. Je kunt nog beter de hele dag liggen dan zitten. Bij de meeste werkgevers kun je natuurlijk niet liggend werken, maar je kunt wel vaker opstaan. Ook is het slim om niet te veel verschillende producten in je koelkast te hebben, want na iets hartigs heeft ons lichaam altijd ruimte voor iets zoets.

Je leven onder de loep

Maar dit soort praktische maatregelen zijn gedoemd te mislukken als het in de basis morrelt. Het is daarom zinvol je leven eens goed onder de loep te nemen. Leid je (nog steeds) het leven dat bij je past? Ben je gelukkig in je relatie? Hoe beter jij je over jezelf en je leven voelt, hoe makkelijker je ongezonde verleidingen kunt weerstaan. “Probeer in het algemeen iets meer balans in je leven te vinden,” raadt Jostmann aan. “Bouw je leven zo op dat de meeste dingen die je doet, je energie geven in plaats van energie kosten.”

Vraag anderen om hulp

In je eentje het roer omgooien gaat niet lukken. Dus hoe lacherig sommige partners er in het begin misschien ook over zullen doen, maak verandering bespreekbaar. En: gun jezelf de tijd. “Je levensstijl veranderen is niet alleen een kwestie van minder eten en meer bewegen. Het vergt veel zelfonderzoek en dat heeft tijd nodig. Hoe leef je, wat kost je energie, hoe ziet je sociale omgeving eruit, snappen zij het en steunen ze je?”

Wat zijn jouw goede voornemens?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: